Bullar, Sötebröd

Vaniljbullar

VaniljbullarVaniljbullar, finns där något godare? Jag har alltid valt vaniljbulle framför kanelbulle, men idag skulle jag nog säga att de båda ligger på min förstaplats. Så himla svårt att välja! Men idag så föll valet på Vaniljbullar när jag skulle baka. Och se så fina de blev. Bakade vanliga snäckor och blev otroligt nöjd med såväl utseende som smak och saftighet. Mums!

VaniljbullarNär de får jäsa ihop i en långpanna så blir de som fyrkantiga i formen när man tar loss dem från plåten. Det har sin charm tycker jag. Alla bullar är ju inte runda, visst?

Vad föredrar du – Kanelbulle eller Vaniljbulle? 

Vaniljbullar, 30 st:

Ingredienser:
5 dl vatten
50 g jäst
1.5 msk mortlade kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
12-15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1.5 dl farinsocker
2 tsk vaniljpulver

Sockerlag:
1.5 dl strösocker
1 dl vatten

Garnerng:
1.5 dl pärlsocker

Gör så här:
Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan.
Häll vatten i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt margarinet i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter, ca. 10 minuter.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och kavla ut till en stor rektangel. Bred på fyllningen och rulla sedan ihop degen från långsidan.
Skär 3 cm breda skivor av degen och lägg dem sedan på en bakpapperklädd plåt.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h.
Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter. 
Gör nu sockerlagen:
Koka ihop strösocker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt koka i ett par minuter och tag sedan av från värmen. Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna.

VaniljbullarHoppas att det ska smaka! Glöm inte att ha roligt i köket.

Kram,
Frida

Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
AnnBritt
AnnBritt
2 years ago

Vaniljbulle!

Sabina
Sabina
2 years ago

Dessa bullarna ser supegoda ut. Men en fråga, ska de bara jäsa en gång? Gu va smidigt såfall

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sabina
2 years ago

Hej! Ja ,visst gör de. Svar ja! Endast en jäsning 🙂 Kram. <3

Anni
Anni
2 years ago

Hej,
Tänkte baka dessa ljuvliga bullar men har
Två frågor. Farin sockret ska det vara brun farin socker? Och jästen ska det vara jäst för söta degar?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Anni
2 years ago

Hej! Kul! Brun farin strö och när det kommer till jästen så bakar jag alltid med blå oavsett söt deg eller ej 🙂 Kram <3

Emma Eriksson
Emma Eriksson
2 years ago

Kan man ta strösocker istället för farin socker i fyllningen???Tycker inte om smaken av farin socker!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Emma Eriksson
1 year ago

Det går jättebra!! 🙂

Nellie
Nellie
1 year ago

Är receptet samma till kanelbullar bortsett från fyllningen? Kan jag alltså göra både kanel och vaniljbullar på samma deg om jag lägger kanel respektive vaniljfyllning på hälften av satsen? Ps. Du är grym!

lussebullen
lussebullen
Reply to  Nellie
1 year ago

Nej det är inte samma deg denna deg är med vatten och kanelbullar är med mjölk

kamilla
kamilla
1 year ago

Jag gjorde receptet men de smakade inte så mycket vanilj?? Har jag gjort något fel?

Matilda
Matilda
4 months ago

Kan man göra dessa bullar men istället snurra dom som dina kanelbullar? Blir dom saftiga ändå? 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Matilda
4 months ago

Absolut! Det funkar finfint 🙂

Brownie med mjölkchokladganache

Nästa inlägg

Brownies med mjölkchokladganache

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x