Mat, Tips I köket

Minska Matsvinnet

Är det någonting jag verkligen avskyr så är det att höra hur mycket mat som folk slänger rakt ner i soporna. Det kan vara för att mjölken gick ut för två dagar sedan, för att grönsakerna blivit mjuka eller för att de helt enkelt inte ”hunnit” äta upp resterna. Jag kan inte förstå. Jag älskar att ta tillvara maten. Varenda liten del av den. Och mjölken som stått längst bak i kylskåpet och blivit ett par dagar gammal brukar jag alltid lukta och smaka på, är den okej (vilket den alltid är) så bakar jag på den, gör pannkakor eller bara äter ihop med jordgubbar.

Slänger du mycket mat? Varför i sådant fall?

Ta tillvaraIdag tänkte jag tipsa er om vad ni kan göra med ”skräpet” som bivit kvar efter grönsakshack. Skal, kärnor och skumpiga bitar. Sådant som jag vet att de allra flesta slänger. Vet ni vad jag gör av det fantastiska ”skräpet”?
Jag slänger ner det i en zippåse och fryser ner. Samlar ihop en stor påse fylld med skräp vilket kan ta ett par gånger av grönsakshack till matlagningen. Sedan kokar jag ihop en alldeles ljuvlig grönsaksbuljong. Det finns ingen bättre grönsaksbuljong. Vad jag gör med buljongen sen är att frysa ner den i iskubsformar, när de fryst så lägger jag dem i en påse i frysen. Sedan tar jag 1-2 tärningar i maten när jag lagar t.ex färssås, såser, grytor och annat gott.

Ta tillvaraSer ni så mycket skräp jag fick ihop igår när jag gjorde en currygryta.
I denna påse ser ni en torkad stjälk av en färsk vitlök. Även skalet från samma vitlök. Purjolöksskal, morotsskal och ändar, paprikabitar, skal av zucchini, skal av gul lök, skalet och skrumpna bitar av broccolistjälk. Och några bitar av en riktigt mjuk zucchini som blev över. Det var allt från igår. Tänk att allt detta hade slängts annars, det är ju inte klokt!

Mina bästa tips för mindre matsvinn:

  • Titta, smaka & lukta på varor som passerat ”bäst före”. Det är ingenting som blir farligt dagen efter att varan passerat sitt datum. Många kylvaror håller flera dagar (ibland veckor) efter. Torrvaror håller ofta i flera år efter utgångsdatum.
  • Frysen är din bästa vän! Du kan frysa in det mesta, så som riven ost, hackade grönsaker och frukter, mjölk och grädde, bönor, tomatkross och matrester. Och mycket mer.
  • Planera dina inköp. Skriv matlista och handla endast det du behöver.
  • Äter du ute och inte orkar hela portionen? Tag med hem och ät till lunch dagen efter. På så vis bidrar du till mindre matsvinn även på restaurang. Och dessutom så slipper du göra lunchen dagen efter, hur skönt?
  • Gå igenom frys, kylskåp och skafferi innan du handlar. Vad finns hemma i gömmorna? Köp inget som du redan har hemma.
  • Gör det till en utmaning hemma i ditt kök att ta tillvara på allt. Ska du slänga en mjölk som passerat bäst före? – Tänk då ”vad kan jag göra med denna?”. En gammal ostkant i kylskåpet? – Riv ner och frys in till kommande gratänger. Spara grönsaksskräp till bujongkok. Mycket ägg som inte kommer bli uppätna? – Sväng ihop ett helt gäng med pannkakor och frys ner dem till kommande picknickar.
    Detta blir en rolig utmaning, jag lovar! 

Vilka är dina bästa tips för att minska matsvinnet?

 

Om ni gillar inlägg som detta, glöm då inte att klicka på hjärtat här nedan. Kram! ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Linnea
Linnea
5 years ago

När smörgåsosten är slut river vi skalken och lägger i frysen, perfekt till paj/lasagne!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Linnea
5 years ago

Underbart! Ett till tips är att om man har kvar skalken (som inte kan rivas) från en parmesan så kan man låta den koka med i en gryta eller färssås. Ger en ljuvlig smak. Skalken går att frysa fram tills användning. <3

Lisa
Lisa
5 years ago

Hur kokar du buljongen?

Cajsa
Cajsa
5 years ago

Hur kokar man buljongen sedan? 🙂

Amanda
Amanda
5 years ago

Älskar den här sortens tips och håller med om att det går att minska svinnet på så många sätt.

Bananer som håller på att bli övermogna – frys in och gör ”nicecream”. Finns ju massor av bra recept på det här i din blogg 🙂

Frys in nötter istället för att ha i skafferiet då fettet i dem gör att de härsknar snabbare i rumstemperatur. Jordnötter brukar jag ha i kylen för att de ska hålla längre och för att de smakar gott kalla.

Köpa grönsaker/frukt/bär som redan är fryst så slipper man hacka och greja själv. Oftast nyttigare också då de fått mogna längre på plats.

Spara skal efter skaldjur (tex räkor) och göra buljong.

Släng in skivat bröd i frysen direkt och ta fram bara det som ska ätas. Går att tina i brödrosten eller att göra tex varma mackor eller toast utan att tina först.

Köpa saker med kort datum till nedsatt pris och frysa in – minskar svinnet i butiken och är smart för plånboken också.

Therese
Therese
5 years ago

Älskar denna typ av tips! Försöker själv att minska mitt matsvinn men vill alltid hitta fler sätt.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Therese
5 years ago

Vad roligt! Då får vi peppa varandra 🙂 Kram!

Carina
Carina
5 years ago

Färskt, mjukt bröd åker alltid in i frysen direkt efter handling. Tar sedan fram så mycket vi behöver och tinar i rumstemperatur. Smakar ju dessutom alltid färskt 🙂

Grädde som gått ut eller som jag inte hinner tillaga fryser jag in i istärningsfack och förvarar i frysen i zippåse. Smidigt att slänga i grytor eller köttfärssås.

Banan som börjar bli för mjuk hackar jag upp, fryser in och använder i smoothies.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Carina
5 years ago

Underbart! Heja dig!!

D
D
5 years ago

Det här e varför du e bäst!!
Med en förälder från ett land där mat inte kan tas för givet och i en stor syskonskara där alla munnar inte alltid kunde mättas, så har min egen uppväxt präglats av att mat slänger man inte punkt. Har gjort det till en sport att aldrig slänga nåt och har flera gånger bjudit min kräsna bekantskapskrets på ”gammal” mat. Ingen har någonsin blivit sjuk av det. Tycker nästan kylskåpsrensarrätterna nästan blir godast faktiskt. Släng ner torra och skrumpna grönsaker i grytan/soppan/woken/gratängen, det blir ju mjukt under tillagning ändå. Vet inte om jag har så mycket fler tips än de braiga som redan delats, men ta bröd som blivit hårt och gammalt samt de tunnaste ändarna från skivade limpor och mixa till ströbröd i matberedaren.
Tack för en toppenblogg! ❤️

modern_athena
modern_athena
5 years ago

Hej, brukar vara ganska duktig själv på att inte slänga, men det här hade jag inte tänkt på. Vad kryddar du grönsaksresterna med när du kokar din grönsaksbuljong?

Nathalie
Nathalie
4 years ago

Jag fick höra att det som ofta göms lite bakom andra grejer eller som man lätt glömmer bort så det blir gammalt (kanske en halv cremé fraische eller en liten skvätt mjölk som är kvar) tar man fram och ställer centralt på mittenhyllan, man kan gärna dra gul tejp och göra en ruta så ställer man saker där som man behöver ta tillvara på.

Vi skriver alltid matlista och inköpslista efter den men ibland lagar vi fler portioner än tänkt och då prioriterar vi att äta upp det eller kanske göra ny maträtt på sina rester, exempelvis tacofärs men inga tacogrejer, gör paj!

Sen på tal om paj: Det går använda allt i en paj så släng ihop en gryta, röra, paj eller något av det överblivna du har som du inte vet hur du ska använda. 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Nathalie
4 years ago

Tusen tack för dina tips! Guld värda!! Kram <3

Rulltårta med sylt

Nästa inlägg

Rulltårta - recept med sylt

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x