Om ni bara visste hur många barndomsminnen som flyger förbi när jag tänker på dessa cevapi jag åt idag. Inte just mina cevapi, utan Eminas. Under min uppväxt hade jag en tjej vid namn Denisa vid min sida. Vi var de bästa av vänner och hennes familj kom från Bosnien. Hennes mamma (Emina) lagade så fantastisk god mat. Mat som jag tänker på än idag. Bland annat Cevapi. Vi åt dem i pitabröd med röd lök och gräddfil. HJÄLP så gott det var! Jag är så tacksam för att jag fått upptäcka en annan matkultur genom Denisa och hennes familj. Mat som jag annars kanske inte hade smakat än idag. Så idag har jag tänkt på min “extrafamilj” som jag bodde bredvid under min barndom. Så tacksam för dem. Och så tacksam för att jag idag lyckats knåda ihop vegansk Cevapi. SÅ GOTT!
Jag bakade egna pitabröd, gjorde sallad och en kall vitlökssås till mina cevapi. Det blev så gott. Vill köra en repris redan imorgon. Älskar att kunna veganisera färsrätter nu med hjälp av Anammas formbara färs. Den är så bra!
Mina cevapi smakar inte som de jag åt som barn, de med färs och andra kryddor. Jag var lite försiktig med kryddningen då min bror också skulle äta. Han är inte överförtjust i “konstigheter”. Nästa gång tillsätter jag lite grillolja när jag grillar dem, och så lite chilipeppar i färsblandningen.
Vegansk Cevapi, 16 st:
Ingredienser:
450 g anamma formbar färs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 msk paprikapulver
1 tsk kinesisk soja
salt och svartpeppar efter smak
Gör så här:
Börja med att tina färsen genom att låta den stå i en skål i rumstemperatur i ca. 35 minuter. Riv gul lök och vitlök på den grova sidan av ett rivjärn. Tillsätt det i den tinade färsen tillsammans med resterande ingredienser.
Knåda ihop en smidig färssmet och tvätta sedan av händerna i kallt vatten (gör det enklare att forma cevapi).
Dela färssmeten i 16 jämnstora delar och rulla de sedan till 5 cm långa “korvar”. Lägg på en bakpappersklädd bricka.
Grilla dina cevapi på hög värme på grillen. Vänd dem regelbundet med ca. 1 minut emellan. Grilla tills väl genomstekt, ca. 10 minuter.
Tag av från grillen och ät dem gärna i ett pitabröd med sallad, gul lök och kall vitlökssås.
* Vitlökssås görs enkelt genom att röra ihop 3 dl vegansk yoghurt eller fraîche med 1 stor pressad vitlöksklyfta, salt och vitpeppar.
Har du ätit Cevapi någon gång?
Hoppas att det ska smaka! Stor kram. ♥
Har precis som du haft vänner som berikat både hjärta och smaklökar ❤
Visst är det fantastiskt. <3
Så fina minnen! Tack för att du delar med dig av både minnena och receptet!
Tack till DIG! Tänker på dig ofta och hoppas att ni alla mår bra. Stor kram! <3
Hej Frida,
Jag fick länk från Denisa till Vegansk Cevapi.När jag läste hela texten kom bara tårar i ögonen.Du har skrivit så fint om eran barndom och våran familj.Tack Frida och nästa gång ska jag göra Vegansk Ćevapi.
Med vänliga hälsningar/Emina
Hej! Men åh, tack snälla för din kommentar. Hoppas att allt är bra med er, tänker mycket på er! Hälsa allihopa. Stor kram! <3
Hej! Har du tips vad man kan baka av över mogna bananer? Känns så onödigt att slänga.
Älskar verkligen din blogg du är en sån härlig person!! <3
Idag är det min födelsedag och vad bjuder man sina veganer på, jo ett superbra recept från dig Frida. Mina veganer slukade käket och jag fick ett bra beröm genom dig. Tack
Stort GRATTIS på födelsedagen!! Och tack snälla för att du delar med dig. Blir så glad av att läsa detta! Heja dig. <3
[…] Veganska Cevapi – Bloggare – Amelia […]