Kladdkakor och Brownies

Kladdkaka med hallonmarängsmörkräm

Kladdkaka med HallonmarängsmörkrämKladdkaka med choklad och en syrlig hallonmarängsmörkräm. Så himla smarrigt. En marängsmörkräm är mycket lättare än en smörkräm, och då menar jag inte själva momentet att göra den – utan att äta den. Den är inte alls sådär smörig och fet som en smörkräm gärna blir annars. Man vispar upp en marängsmet som man sedan tillsätter rumstempat smör i. Älskar det! Så gott.

Kladdkaka med HallonmarängsmörkrämDenna kladdkaka blev lite seg/kladdig och inte rinnig, vilket jag gillar. Om du hellre vill ha en kladdis lite mer åt det rinniga hållet så kan du ta ut den ur ugnen ca. 4-5 minuter tidigare och sedan låta den sätta sig i kylskåpet.

Kladdkaka med hallonmarängsmörkräm, 10 bitar:

Kladdkaka:
150 g smör
100 g choklad (gärna mörk)
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Marängsmörkräm:
3 äggvitor
1.5 dl strösocker
150 g rumstempererat smör
150 g hallon

Gör så här:
Kladdkaka: Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra en springform (24 cm), låt stå.
Smält ihop smör och choklad i en kastrull på låg värme, låt stå.
Rör ihop ägg och strösocker i en skål. Tillsätt sedan vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ihop och vänd sedan ner smörblandningen. Rör till en klumpfri smet och häll sedan smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20 minuter, tag ut och låt svalna helt.
Marängsmörkräm: Knäck i äggvitorna i en fettfri bunke, tillsätt strösocker och vispa upp marängen över vattenbad. Vispa hela tiden tills marängen nått en temperatur om 65°c. Tag bort från värmen och fortsätt vispa med elvisp eller assistent tills smeten svalnat, ca. 8 minuter. Tillsätt sedan smöret, lite i taget under konstant vispning. Vispa tills du har en fluffig smörkräm.
Mixa hallonen i en mixer och sila dem sedan genom en finmaskig sil. Rör ner hallonpurén (det som blivit i skålen under silen) i marängsmörkrämen och rör om tills allt är väl blandat. Spritsa eller bred smörkrämen på kakan och toppa med lite färska bär.

* Om smörkrämen skär sig:
Är den för kall – sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen.
Är den för varm – låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.

Kladdkaka med HallonmarängsmörkrämHoppas att det ska smaka! 🙂

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Susanna
Susanna
4 years ago

Kan man använda frysta hallon eller är det färska som gäller?

Nästa inlägg

Kvällsdopp i solnedgången

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x