Mat, Tillbehör, Veganskt

Krossad potatis i ugn

Krossad potatis i ugnAlltså, krossad potatis i ugn. En gammal klassiker hemma hos oss som alla i familjen älskar. Jag gjorde krossade potatisar första gången när Robert och jag precis flyttat in i vår första lägenhet i Kumla för 5-6 år sedan. Har gjort dem ofta sedan dess men aldrig riktigt fått ut ett recept här på bloggen..

Jag älskar potatis! Färskpotatis allra helst. Det är så gott och jag äter det så ofta jag får chansen. Det kan ju inte bara vara jag som längtar efter färskpotatisen inför varje sommar? Jag köper alltid en stor påse när jag ser att den första potatisen anlänt i butik, även om det kan vara ganska dyrt kilopris så är det värt varenda krona tycker jag. Men sedan blir den ju tokbilligt så då gäller det att frossa i färskpotatis.

Krossad potatis i ugnVanligtvis brukar jag koka potatisen innan jag kör den i ugnen, men här om dagen provade jag att endast köra den i ugnen och sedan krossa den, och sedan tillbaka in i ugnen en sväng till. Och det blev MYCKET godare. Oj vilken smakskillnad. Och konsistensen blev himla mycket trevligare. Men om man ska förbereda middagen i förväg så kan man koka potatisen och sedan ha den i kylskåpet fram till middag. Då är det bara att krossa den och köra in den i ugnen en sväng. Supersmidigt!

Krossad potatis i ugn, 4 port:

Ingredienser:
1 kg färskpotatis (funkar med annan potatis också)
2-3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
salt & svartpeppar efter smak
ev. färska örter

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 225°c.
Tvätta potatisen och lägg den sedan i en ugnsfast form.
Massera potatisen med 1 msk olivolja, riven vitlök och kryddor.
Rosta potatisen mitt i ugnen i ca. 30 minuter.
Tag sedan ut och mosa potatisarna med undersidan av ett glas.
Ringla över resterande 2 msk olivolja och rosta sedan ytterligare i 5 minuter.
Tag ut ur ugnen och servera potatisen varm.

VitlökssåsJag serverade en vitlökssås till min potatis. Blandade ihop Oatly mat fraiche med 1 stor vitlöksklyfta, lite limesaft, salt, peppar, olivolja och gräslök.

Hoppas att det ska smaka. Kram ♥

Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Malin
2 years ago

Åh så gott! Detta måste provas 🙂

Helena
Helena
2 years ago

Verkar himla gott och enkelt att laga! Tack!!!!!!!!!!!!!!

Marianne
Marianne
2 years ago

Låter mycke gottdetta ska jag testa imorgon, tack

Bia
Bia
2 years ago

Tack för receptet! Har gjort det förut men nu utan att koka potatisen först. Detta blev så mycket godare!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Bia
2 years ago

Vad roligt att höra! Tack för att du delar med dig. <3

Jeamette
Jeamette
2 years ago

Detta kan jag inte låta bli att testa – nu direkt!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Jeamette
2 years ago

Kul! Kram <3

Mona
Mona
2 years ago

Jag hyvlade permasan över potatisen innan den serverades. Jättegott

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Mona
2 years ago

Mums! Älskar parmesan. Har en bit i kylen så det tänker jag göra ikväll när vi ska äta just denna potatis! Tack för tips. 🙂

Anna
Anna
2 years ago

Har testat några varianter på detta men aldrig med okokt potatis :).
Kör du med varmluftsugn eller över/ under värme?

Kram

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Anna
2 years ago

Vanlig över/undervärme! 🙂 Kram! <3

Jordgubbstårta i långpanna

Nästa inlägg

Jordgubbstårta i långpanna

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x