Ni vet min Himmelska Jordgubbstårta? Den bakas hej vilt nu, det känns som att jag kan simma i era bilder ni skickar till mig på den tårtan. Det är så galet roligt! Varje sommar får den ett uppsving och det gör mig verkligen så glad. Det är det som är hela grejen med bloggen – att få se er baka efter mina recept. Älskar det! Och på tal om himmelsk jordgubbstårta så bakade jag igår en Jordgubbstårta i långpanna. Kan vara den enklaste tårtan en kan göra. En citronbotten som är toppad med himmelsk jordgubbsfyllning.
Att endast ha en botten gör tårtbaket så himla enkelt. Fort går det också. Baka en tårtbotten, låt den svalna och så på med fyllningen du rört ihop medan botten var i ugnen. Klart! Ibland behöver det inte vara svårare än så.
Jordgubbstårta i långpanna, 25 bitar:
Tårtbotten:
100 g smör
2.5 dl mjölk
5 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2.5 tsk bakpulver
5.5 dl vetemjöl
saft och skal från 1 citron
1 nypa salt
Fyllning:
350 g jordgubbar
3 dl vispgrädde
150 g philadelphiaost
0.75 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
+ ev. extra bär till garnering
Gör så här:
Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en plåt (30×40 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
smält smöret och låt stå. Vispa upp ägg och strösocker med elvisp i ca. 6 minuter, till ett riktigt fluff. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och vänd sedan ner dem i äggfluffet. Tillsätt sedan det smälta smöret, mjölk, citronsaft och citronskal. Rör ihop en klumpfri smet och häll den i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 25 minuter. Tag ut och låt svalna helt.
Fyllning: Börja med att skölja, rensa och grovhacka jordgubbarna. Vispa upp grädden ganska hårt och ställ åt sidan. Rör ihop philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker. Rör ner färskoströran i grädden och vänd till sist ner jordgubbarna. Rör ihop tills allt blandats väl.
Bred fyllningen på tårtbotten och toppa med extra mycket jordgubbar.
För att få till en härligt rosa färg så kan du mosa ett par gubbar och röra ner i fyllningen. Det blir superfint!
Tårtan räcker till många och går att förvara till dagen efter. Den är ljuvligt god och smakar verkligen sommar. Lycka till med ditt tårtbak. Kram. ♥
Hej!
Vad är det för storlek på plåten du använder? 🙂
30×40 cm, måste skriva in det i receptet nu direkt! Kram <3
Undrar detsamma. Vad det är för storlek på långpannan?
30×40 cm, ska skriva till det i receptet med detsamma! Kram <3
Idag bjuder jag på recept på tryffelpasta! http://www.hemmarecept.blogg.se <3
Min botten höjdes inte i ugn. Blev platt och kompakt
Använder du varmluft?
Jag gjorde två olika och båda blev platta och kompatka
Vad konstigt! Nej, jag använder vanlig över/undervärme. Kram. <3
Samma sak hände mig också… försökte två gånger men samma resultat..
Har du ändrat receptet nu? Jag bakade två igår och misslyckades med båda, men nu ser receptet annorlunda ut 🙂
Hej! Ja, jag gjorde några små ändringar! Kram <3
Hej!
Hur många personer skulle du beräkna att tårtan räcker till?
Blev sugen på att baka den till midsommar!
Hej! Kan jag göra denna på lördag kväll om den ska ätas på söndag ?
Ja, det går bra att göra tårtan innan. Har själv bakat den ikväll och ska bjuda på den imorgon. Dock blir den ju bäst om man väntar med att lägga på jordgubbarna till precis innan servering.
Hej! Ja, det går jättebra 🙂 Kram!
Hej! Mina plåtar är något större skulle de funka med 1,5 sats? Testade kanelbullesockerkakan och den blev ganska platt pga storleken på plåten. Vill gärna lyckas med tårtan då jag tänkt ha den till midsommar
Hej! Ja, du kan göra 1.5 x receptet! Kram 🙂
Min vart väldigt tunn men ser jättefin ut. Hade nog passat bättre med 20×30 form eller 1,5 sats…
Jag har baket den här tårtan flera gånger nu för det är världens godaste tårta enligt både mig och mina två söner! 🙂 Nästa gång jag gör tårta ska dock två glutenintoleranta smaka på den så jag undrar om du har något bra tips på vad man kan byta ut vetemjölet till? När jag har bakat glutenfria muffins har jag blandat mandelmjöl och majsmjöl men jag tycker det är svårt att veta, dels vad som passar ihop och dels hur mycket som motsvarar en viss mängd vetemjöl. Skulle verkligen uppskatta tips på det så flera kan njuta av den här fantastiska tårtan! 🙂
Jag misslyckades tyvärr också två gånger…. förstår inte vad som blir fel.
Båda gångerna vart tårtan platt och kompakt.
Går det bra med frysta jordgubbar? Tack för alla fina recept!