Bullar, Bullar och sötebröd

Bullar med choklad

Bullar med ChokladBullar med chokladsmak kan vara min nya last..
Ja, någonting som ligger mig varmt om hjärtat är bullar. Varför vet jag inte egentligen, kan det kanske vara för att mitt recept på kanelbullar alltid får högsta betyg från både er och de som får smaka mina bullar? Har min pappas ord i huvudet när jag bakar bullar ”Det finns bullar, och så finns det Fridas bullar”. Det var de orden han fick ur sig när han första gången smakade mina saftiga kanelbullar. Och jag förstår det, får mina bullar slår vilket bageri som helst om jag får säga det själv. Så goda! Och nu har jag gjort en annan variant av dem, nämligen Chokladbullar. Mums!

Bullar med ChokladDet är också någonting med själva bakningen. Att göra en deg och sedan stå och snurra remsor av degen till något som ska föreställa en bulle. Det tog ett tag innan jag kom på hur jag ville snurra mina bullar. Men nu sitter det. Dock blir de såklart inte likadana allihopa, men det är en viss charm med det också tycker jag.

Bullar med Choklad, 20 st:

Bulldeg:
2.5 dl mjölk (vatten funkar också)
25 g jäst
0.5 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1 nypa salt
75 g rumsvarmt smör
8-9 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1.5 msk kakao
1 msk florsocker
1 tsk kardemumma

Sockerlag:
1 dl strösocker
1 dl vatten

Garnering:
1.5 dl hackade hasselnötter
ev. lite pärlsocker

Gör så här:
Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan.
Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt strösocker, ägg, vaniljsocker, mortlad kardemumma och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter, detta tar ca. 8 minuter i maskin och 15 minuter för hand.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord. Kavla sedan ut degen till en rektangel. Bred på fyllningen och vik sedan degen i ett treslag.
Treslag = Vik in ena långsidan mot mitten, och vik sedan undersidan över.
Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h.
Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter. 
Gör nu sockerlagen – koka ihop strösocker och vatten till en sockerlag.
Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över hackade hasselnötter och pärlsocker. Låt svalna.

Bullar med ChokladHoppas att det ska smaka! Lycka till med bullbaket. ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Amanda
Amanda
5 years ago

Bullarna ser verkligen ljuvliga ut
Dessa ska prövas.0
Kan det bara ägget i bullarna och sockerlagen som håller dom så väldigt saftiga? Mina bullar brukar bli väldigt saftiga med, men har hört att man kan ha lite ströbröd i fyllningen för att den inte ska ”flyta ut” så mycket.

Emelie
Emelie
5 years ago

Bullarna ser verkligen farligt goda ut
Är mjölkproteinallergisk. Kan man baka de på havredryck istället för vanlig mjölk?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Emelie
5 years ago

Det går jättebra! Vatten funkar också. 🙂 Kram! <3

Sofia
Sofia
5 years ago

Ser så goda ut! Ska baka dessa men undrar om mjölken inte ska vara uppvärmd 37 gr när man ska smula ner jästen i mjölken?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sofia
5 years ago

Svar nej! Den ska inte värmas. 🙂 Kram! <3

Emma
Emma
5 years ago

Hej!
Är det farinströ eller brunt (kladdigt) farinsocker man ska ha i fyllningen?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Emma
5 years ago

Farin strö! 🙂 Kram <3

Johan
Johan
2 years ago

Hej, det kanske är en dum fråga, men är det den blåa eller röda jästen man använder?

Jordgubbssaft

Nästa inlägg

Jordgubbssaft som på mormors tid

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x