Saft, sylt & curd

Jordgubbssaft som på mormors tid

JordgubbssaftHemkokt Jordgubbssaft, finns det någonting bättre? Att plocka fram egen saft i höst och vinter när de färska bären inte går att plocka i vårt avlånga land längre, det är verkligen lyx för mig. Och jag har kokat så mycket saft att flaskorna tagit slut här hemma redan. Det ger mig ro i själen på något vis, att stå i vårt lilla kök och koka saft precis som på mormors tid. Och denna Jordgubbssaft är så god att vi inte kan dricka annan saft här hemma. Jag knåpade själv ihop receptet till denna saft för många år sedan, och sedan den dagen har vi inte köpt en enda flaska saft. Vi dricker bara vår egen och vi älskar den. Jag hoppas att detta recept kommer att gå i generationer och att mina barnbarn kan bjuda mig på ett glas jordgubbssaft när jag själv inte orkar koka någon. ♥

Brukar du koka egen saft?

Jordgubbssaft, 1 liter:

Ingredienser:
1 kg jordgubbar
6 dl vatten
5 dl strösocker
saften från en halv Citron
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Skölj och rensa jordgubbarna. Blanda dem sedan med vattnet i en kastrull. Koka ihop och låt sjuda i 10 minuter.
Mosa bären lätt med baksidan av en gaffel mot kastrullväggen.
Häll bärblandningen i en saftsil med silduk.
Låt rinna av i 45 minuter, släng inte bärmoset!
Koka sedan upp saften och tillsätt strösocker, citronsaft och vaniljpulver, låt sjuda i 10 minuter. Skumma av noga!
Häll upp på väl rengjorda och varma flaskor. Förslut genast och låt svalna.
Späd saften med vatten innan servering.

* Koka sylt på bärmoset. Blanda bärmoset med lika delar syltsocker, koka ihop i ca. 2 minuter och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. 

* Rengör flaskorna genom att lägga dem i ugnen på 125°c i 10 minuter. 

* Förvara saften svalt och mörkt – gärna i ett skafferi. Går även att frysa.

JordgubbssaftHoppas att det ska smaka. ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jenny
Jenny
5 years ago

Jag har inte gjort jordgubbssaft nån gång, men vill gärna prova att göra det. Kul att kunna säga att man har gjort saften själv 🙂
Jenny

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Jenny
5 years ago

Ja, klart du ska prova att göra saft. Det är enkelt och blir sååå gott! Och dessutom får man sylt på köpet om man vill 🙂 Kram! <3

TinaGustafsson.com
5 years ago

Jag älskar jordgubbssaft! <3

Vart har du köpt sugrören?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  TinaGustafsson.com
5 years ago

Jag också! Jag har fått dem i present för många år sedan och vet dessvärre inte vartifrån de kommer.. Kram <3

D
D
5 years ago

Måste säga att en av de saker som gör att din bakblogg står ut bland andra (förutom alla dregelframkallande recept såklart) är att du har ett helhetstänk. Jag som aldrig dricker saft kom direkt att tänka: ”men all restprodukt då?” Men så behöver man bara scrolla lite längre ner så har du täckt det oxå! Minns vilken ångest jag fick när man tittade på matlagningsprogram på tv och de t.ex skulle använda en äggula och hivade resten. Kunde de åtminstone låtsas som att de skulle vispa maräng av det eller nåt? Så tack för att du är en sån bra förebild!

Mvh/ en som hatar att slänga mat och är dålig på att kommentera, men som följer bloggen slaviskt

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  D
5 years ago

Men åh vad du gör mig glad! Tusen tack för dina fina ord, och för att du tar dig tiden att skriva till mig. Det betyder massor! Stor kram till dig, ha en strålande dag. <3

Evelina Elvstål
5 years ago

Detta recept måste jag prova. Jag kokar också alltid saft och som du skriver, det är lyxigt att kunna dricka ett glas egenkokt saft på hösten vintern.
Ifjol vart det dock inget tack vare att jag var höggravid ubder sommaren. Men i år

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Evelina Elvstål
5 years ago

Ja, det är verkligen lyxigt! Mysigt med en liten, grattis till er. Och koka mycket saft i år nu så att ni får njuta ordentligt av sommaren även i höst och vinter. Stor kram!<3

Lotta
Lotta
5 years ago

Jag har hört att det ska stå och dra i två dagar.. vad gör det för skillnad om man gör på ditt sätt? 🙂 ditt sätt känns mycket snabbare!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lotta
5 years ago

Jaha, det har jag aldrig hört. Är det också vid kokning eller är det ”råsaft”, alltså att man bara blandar alla ingredienser kalla och låter de stå? Denna får fantastisk smak och jag kan aldrig tänka mig någon annan saft.. 🙂 Kram fina du! <3

Lotta
Lotta
Reply to  Frida Skattberg
5 years ago

Hon gör råsaft sa hon nu! 🙂 men har en annan fråga. Hur länge håller din saft? Iomed du inte har i något konserveringsmedel i? Typ natriumbensoat!

JENNIFER
JENNIFER
5 years ago

Provade precis, gott!!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  JENNIFER
5 years ago

Vad roligt att höra! 🙂

Mia
Mia
5 years ago

Hej! Gör detta recept just nu och det doftar underbart här hemma Men jag undrar hur jag ska göra sylten sen? Är kanske lite trög, men lika delar syltsocker? Om jag har 3 dl mos hur mycket socker ska jag ha då? Tack på förhand!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Mia
5 years ago

Hej! Vad härligt. 🙂 Ja, precis! Lika delar syltsocker som bärmos. Det står även på förpackningen till syltsockret. Kram! <3

Budapestrulle

Nästa inlägg

Budapestrulle

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x