No bake, Pajer

Citronmarängpaj

Magiskt god paj med krispig pajbotten, en len citronkräm och italiensk maräng som du bränner av. Lyxfika! 

CitronmarängpajDenna paj är enkel att baka, speciellt eftersom att den inte kräver någon ugn. Citronmarängpaj är en av mina absoluta favoritpajer. Det krispiga skalet som endast består av digestivekex och smör. Sedan breder jag på en len Lemoncurd och toppar slutligen med en fluffig och söt maräng. MUMS!

CitronmarängpajJag bakade pajen i mindre formar, så att alla får sin egen paj. Jag gillar bakverk i portionsform. Pajen riskerar liksom inte att gå sönder när man ska skära upp den i 10 bitar. En fin, hel paj. Ja, det känns lyxigt tycker jag! Dock går det givetvis att dela på en sådan här paj också. Att äta ur samma form och dela pajen med någon man håller kär.

Citronmarängpaj, 6 små pajer:

Ingredienser Lemoncurd:
3 ägg
1.5 dl strösocker
1 citron, rivet skal
1 dl citronsaft
75 g smör

Ingredienser pajskal:
100 g digestivekex
60 g smält smör

Ingredienser Maräng:
1.5 dl vatten
2 dl strösocker
2 äggvitor

Gör så här:
Lemoncurd: Vispa upp äggen lätt. Rör sedan ihop ägg, strösocker, rivet citronskal och citronsaft i en rostfri skål. Sätt skålen i ett vattenbad.
Värm under omrörning tills curden tjocknat. Tillsätt då rumsvarmt smör och rör om tills allt smör smält. Häll upp i glasburk med lock och ställ i kylskåpet.
Pajskal: Mixa kexen fint i en matberedare (eller lägg dem i en påse och kavla ordentligt till kexsmul). Tillsätt sedan det smälta smöret och rör ihop tills allt blandats väl. Tryck ut smulorna i små pajformar. Tryck med baksidan av en sked tills smulorna packats hårt. Ställ i kylskåp en stund.
Italiensk maräng: Koka socker och vatten i en kastrull till 123°c. Var noggrann med värmen på plattan så att sockerlagen inte bränns!
Vispa äggvitor i en rostfri bunke med elvisp eller i din assistent. Vispa till ett skum och tillsätt sedan sockerlagen i en jättetunn stråle under konstant vispning. Fortsätt sedan vispa till marängen svalnat helt samt att styva toppar bildas.
Pajen: Tag fram pajskalen ur kylskåpet och bred på lemoncurd. Toppa sedan med maräng som du spritsar eller breder över lemoncurden. Bränn av med en gasbrännare och servera med detsamma.

  • Du kan byta ut lemoncurd mot en annan kräm, färska bär eller varför inte chokladtryffel? Bara fantasin sätter gränser.
  •  Du kan även byta ut kexen mot andra, liknande kex.
  •  Pajen håller i kylskåpet i ca. 1 vecka – dock ej med marängen, utan då endast med pajskal och lemoncurd. 

CitronmarängpajVisst är det fint med bränd maräng? Jag älskar det! Det är inte bara fint, utan otroligt gott också! Hoppas att dina pajer blir goda. ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Amanda
Amanda
4 years ago

Hej Frida!
Funderade på att göra denna paj till nyår. Funkar det att göra marängen dagen innan och spara i kylskåp och spritsa+bränna precis innan servering?

Subway Cookies

Nästa inlägg

Subway Cookies - recept

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x