Kladdkakor och Brownies, Fettisdagen

Semmelkladdkaka – bakas på 25 minuter

14 röster
Semmelkladdkaka
Semmelkladdkaka! Kladdkaka och Semla i ett = det bästa av två världar.

Semmelkladdkaka En kladdkaka som smakar av Semla. Kan där egentligen bli bättre? Jag älskar den klassiska Semlan men tycker ofta att det är för mycket ”bröd”. Och just därför är kladdkakan alltid ett bättre alternativ för mig. Jag ÄLSKAR denna!

Semmelkladdkaka, 10 bitar:

Ingredienser:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk mortlad kardemumma
50 g riven mandelmassa
1 nypa salt

Garnering:
2 dl vispgrädde
1 nypa mortlad kardemumma

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en brödform med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Smält smöret och låt svalna en aning.
Rör ihop ägg och strösocker i en skål, tillsätt sedan vetemjöl, vaniljsocker, kardemumma, mandelmassa, salt och det smälta smöret. Arbeta ihop en slät smet och häll den sedan i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 16-17 minuter. Tag ut och låt svalna helt.
Vispa grädden och spritsa den på kladdkakan innan servering, toppa sedan med lite mortlad kardemumma.Hoppas att det ska smaka! ♥

Lycka till!

Subscribe
Notify of
guest
15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sandra
Sandra
3 years ago

Hej! Går semmelkladdkakan att baka utan mandelmassa eller vad kan man ersätta den med? 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sandra
3 years ago

Du kan skippa det helt! Kram <3

Johannapanna
Johannapanna
3 years ago

Mumsig den ser ut!! Hur stor är din form?

Emma
Emma
3 years ago

Älskar formen på den, så vackert!

Katarina
3 years ago

Hej fina Frida,

Med risk för att låta lite vresig (inte alls min mening, älskar både din och Sabinas blogg!) så måste jag ändå slänga iväg en kommentar. <3 Men det är såhär att det faktiskt är jag som publicerade det allra första receptet på semmelkladdkaka, även Sabina har skrivit om det i sitt första inlägg om semmelkladdkakan. Och ibland känns det bara så himla tråkigt när all fin cred riktas åt annat håll. Även fast vi inte bloggar aktivt längre så är jag själv fortfarande väldigt stolt över mitt recept och den spridning det fått. Och googlar man så ser man ju även vilka datum recepten publicerats. Som sagt, tycker att ni båda har helt otroliga bloggar och älskar även att följa dig på insta. Ville mest bara få detta sagt då jag (kanske löjligt nog) kände mig lite trampad på tårna. Med det sagt vill jag även passa på att tacka för en så härlig blogg och fina recept. Förutom min sambo så finns det nog inget annat som får mig att dregla så mycket som dina bilder, haha.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Katarina
3 years ago

Hej! Men ÅH vad roligt! Hjälp vad du är bra!
Jag menar inte alls något illa, utan hade verkligen ingen aning om det. Jag har haft kontakt med Sabina privat under ett par år och alltid förstått det som att hon var skapare av receptet. Har inte hört något annat om det heller. Men då förstår jag! Tack snälla för din kommentar. Det gör mig superglad att du berättar detta! Vilket recept du skapat. Underbart! Och som du skriver – spridningen. Galet!! Ha en superfin kväll. Stor kram <3

Maria
Maria
3 years ago

Hej
Bakar denna kaka som verkar bli supergod!!
Undrar bara om tiden verkligen stämmer.
Efter 17 minuter i 175 grader är smeten fortfarande rinnande och det är ingen färg på yta.
Ställer du sedan in den varm i frysen?

Mvh Maria

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Maria
3 years ago

Hej Maria! Vad roligt att den verkar bli god. Det tror jag säkert! Ugnstiden stämmer för min ugn. Givetvis gräddar alla ugnar olika effektivt, min kanske gräddar väldigt effektivt medan din gräddar mindre effektivt och vice versa. Så det får man alltid tänka på när man ska baka efter recept! Jag låter den svalna lite i rumstemperatur först (för att inte allt i frysen ska smälta:-), och sedan ställer jag in den i kyl eller frys! Kram <3

Hanna
Hanna
3 years ago

Hej!
Tack för bra recept! Jag la till några droppar bittermandel i smeten vilket förhöjde semmelsmaken ytterligare och kakan gjorde succé!

Mvh Hanna

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Hanna
3 years ago

Toppenbra tips! Tack! Roligt att du gillade den. Stor kram!! <3

Anna
Anna
3 years ago

Har du tips på en glutenfri variant?

johanna
johanna
2 years ago

Kör du på varmluftsugn eller ”vanlig”? 😀
peppad på att prova

Maria
Maria
2 years ago

Bakade denna idag, SÅ god! Och enkel att göra, vilket ju är ett plus. Kommer definitivt att baka den igen, många gånger.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Maria
2 years ago

Vad roligt att höra!! Kram <3

Emma
Emma
1 year ago

Hej

Den här har jag gjort flera gånger, väldigt god! Igår gjorde jag den, med en förändring, nämligen att jag tog bort kardemumman och istället hade jag i ett kuvert saffran Blev väldigt gott och juligt!

Nästa inlägg

Baka baka liten kaka

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x