
Minisemlor. Dessa blir otroligt saftiga, luftiga och med massor av god kardemummasmak. Hemgjord mandelmassa också, såklart! Och lättvispad grädde, det är ett måste! Jag gillar inte att ta en tugga av en semla som är spritsat med tung grädde som lägger sig som en hinna i gommen. Lättvispad som ändå går att spritsa är det bästa!
Se så luftigt brödet blir. Och dessa är perfekt i storleken. Brödet är stort som en pingisboll innan gräddning ca. Alldeles lagom! Själv föredrar jag små semlor framför stora. Med dessa slipper en grädden i hela ansiktet också. 😉
Minisemlor, 30 st:
Mandelmassa:
200 g mandel
2 dl florsocker
2 äggvitor
ev. lite vatten
Semmelbröd:
25 g jäst
2.5 dl mjölk
0.5 dl strösocker
1 tsk kardemumma, mortlad
1 nya salt
5 dl vetemjöl
50 g smör, rumsvarmt
Fyllning:
3 dl mandelmassa
4 dl vispgrädde
Gör så här:
Mandelmassa: 1. Mixa mandeln till ett fint pulver.
2. Tillsätt florsocker och äggvita – mixa till en kladdig massa.
3. Tillsätt eventuellt lite vatten om mandelmassan är för tjock, mixa sedan lite till. Täck med lock eller plast och ställ åt sidan.
Semmelbröd: 1. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna, mjölet lite i taget och arbeta ihop en smidig deg.
2. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela i 30 jämnstora delar. Rulla varje degbit till en boll. Lägg på bakpapperklädda plåtar.
3. Lägg över en bakduk och låt sedan jäsa i 1.5-2 h.
4. Sätt ugnen på 225°c.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca. 8 minuter – till gyllene. Låt sedan svalna.
6. Klipp upp bullarna i trekanter när du vinklar saxen nedåt i bullen – på så vis gröper du ur bullen samtidigt som du får ett trekantigt lock.
7. Vispa upp grädden fast och lätt, fyll sedan en spritspåse med stjärntyll med den vispade grädden.
8. Fyll bullarna med mandelmassa och spritsa sedan över grädde. Lägg på locken och pudra över florsocker innan servering.
Hoppas att det ska smaka! Och hur jag klipper upp- och fyller bullarna kan ni se på min Instagram – jag har en händelse på min profil som heter “Semlor”.
Dom ser fantastiskt goda ut, nu blir jag jättesugen på att göra semlor även om jag inte får äta några själv. Är mitt uppe i en armhävningsutmaning och viktnedgång…men jag kan alltid baka till min sambo!
Tack för en härlig och inspirerande blogg!
//Berith
Heja vad du är duktig! Ja, du får baka åt sambon så länge 🙂 Tack själv snälla du. Kram
Tänkte baka dessa men undrar om mjölken ska värmas eller ska den vara kall? Använder du rödmjölk? 🙂
Jag tar mjölken direkt ur kylen, så alltså kall! Ja, standardmjölk. 🙂
Ska man smälta smöret?
Nej! Rumstempererat ska det vara 🙂
Hur mycket ska man knåda degen? Eller är det bättre att köra i en assistent?
Kör i assistent om du har en – i ca. 10 minuter 🙂
Hej. Hur blir dessa att frysa (bullarna)? Tack på förhand
Det går jättebra att frysa dessa! 🙂 Kram!
Mina blev tyvärr inte så bra, degen jäste inget alls under de 2h som dom stog. Sen väl i ugnen bara sprack dem så fick ingen slät yta på dem. 🙁 tips på vad jag gjorde fel?
Det låter som att de kan ha stått för kallt under jäsning? Kram
Alltså mina blev såååå bra!! Otroligt lätta och fluffiga
Kanske så som Frida skriver, att de stod för kallt.. Men jag tror kanske främst det beror på att du hade alldeles för mycket mjöl i? Jag brukar alltid tillsätta lite lite i taget och det blir nästan alltid mindre mjöl än vad som står i receptet Precis som Frida brukar säga så ska degen vara klibbig inte kladdig… Men kanske hellre lite kladdig än torr liksom Skitsvårt att förklara såhär men man får testa sig fram
Inga ägg i semmelbröd?
Jag kör utan! Men du kan absolut ha ägg i om du vill. 🙂 Kram!
Kan man använda samma recept för att göra klassiska “stora” semlor?
Hur många blir det om man gör normalstora semlor samt hur länge ska de vara i ugnen då? Tack på förhand och tack för bra recept ♡
[…] allra bäst är dock Semmelrulltårta, för det är ju precis vad det är. En blandning mellan semlaoch rulltårta. Oavsett så är denna alldeles magiskt god! En rulltårta som jag verkligen […]
[…] kladdkaka som smakar av Semla. Kan där egentligen bli bättre? Jag älskar den klassiska Semlan men tycker ofta att det är för mycket ”bröd”. Och just därför är kladdkakan […]