Bullar och sötebröd

Semlor – recept på minisemlor

22 röster
minisemlor
Minisemlor med krämig mandelmassa och fluffig grädde. För är de små, då tar man två.

Minisemlor. Dessa blir otroligt saftiga, luftiga och med massor av god kardemummasmak. Hemgjord mandelmassa också, såklart! Och lättvispad grädde, det är ett måste! Jag gillar inte att ta en tugga av en semla som är spritsat med tung grädde som lägger sig som en hinna i gommen. Lättvispad som ändå går att spritsa är det bästa!

minisemlor2Se så luftigt brödet blir. Och dessa är perfekt i storleken. Brödet är stort som en pingisboll innan gräddning ca. Alldeles lagom! Själv föredrar jag små semlor framför stora. Med dessa slipper en grädden i hela ansiktet också. 😉

Minisemlor, 30 st:

Mandelmassa:
200 g mandel
2 dl florsocker
2 äggvitor
ev. lite vatten

Semmelbröd:
25 g jäst
2.5 dl mjölk
0.5 dl strösocker
1 tsk kardemumma, mortlad
1 nya salt
5 dl vetemjöl
50 g smör, rumsvarmt

Fyllning:
3 dl mandelmassa
4 dl vispgrädde

Gör så här:
Mandelmassa: 1. Mixa mandeln till ett fint pulver.
2. Tillsätt florsocker och äggvita – mixa till en kladdig massa.
3. Tillsätt eventuellt lite vatten om mandelmassan är för tjock, mixa sedan lite till. Täck med lock eller plast och ställ åt sidan.
Semmelbröd: 1. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna, mjölet lite i taget och arbeta ihop en smidig deg.
2. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela i 30 jämnstora delar. Rulla varje degbit till en boll. Lägg på bakpapperklädda plåtar.
3. Lägg över en bakduk och låt sedan jäsa i 1.5-2 h.
4. Sätt ugnen på 225°c.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca. 8 minuter – till gyllene. Låt sedan svalna.
6. Klipp upp bullarna i trekanter när du vinklar saxen nedåt i bullen – på så vis gröper du ur bullen samtidigt som du får ett trekantigt lock.
7. Vispa upp grädden fast och lätt, fyll sedan en spritspåse med stjärntyll med den vispade grädden.
8. Fyll bullarna med mandelmassa och spritsa sedan över grädde. Lägg på locken och pudra över florsocker innan servering.

minisemlor4Hoppas att det ska smaka! Och hur jag klipper upp- och fyller bullarna kan ni se på min Instagram – jag har en händelse på min profil som heter ”Semlor”.

Missa inte att följa mig bakom kulisserna på Instagram & Facebook. ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

19 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pretty Home Blog - INREDNINGS- & LIVSSTILSBLOGG
5 years ago

Dom ser fantastiskt goda ut, nu blir jag jättesugen på att göra semlor även om jag inte får äta några själv. Är mitt uppe i en armhävningsutmaning och viktnedgång…men jag kan alltid baka till min sambo!
Tack för en härlig och inspirerande blogg!
//Berith

Frida Skattberg
Frida Skattberg

Heja vad du är duktig! Ja, du får baka åt sambon så länge 🙂 Tack själv snälla du. Kram

Victor
Victor
5 years ago

Tänkte baka dessa men undrar om mjölken ska värmas eller ska den vara kall? Använder du rödmjölk? 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Victor
5 years ago

Jag tar mjölken direkt ur kylen, så alltså kall! Ja, standardmjölk. 🙂

Maria
Maria
5 years ago

Ska man smälta smöret?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Maria
5 years ago

Nej! Rumstempererat ska det vara 🙂

Maria
Maria
5 years ago

Hur mycket ska man knåda degen? Eller är det bättre att köra i en assistent?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Maria
5 years ago

Kör i assistent om du har en – i ca. 10 minuter 🙂

Sanna
Sanna
5 years ago

Hej. Hur blir dessa att frysa (bullarna)? Tack på förhand

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sanna
5 years ago

Det går jättebra att frysa dessa! 🙂 Kram!

Sandra
Sandra
5 years ago

Mina blev tyvärr inte så bra, degen jäste inget alls under de 2h som dom stog. Sen väl i ugnen bara sprack dem så fick ingen slät yta på dem. 🙁 tips på vad jag gjorde fel?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sandra
5 years ago

Det låter som att de kan ha stått för kallt under jäsning? Kram

Tula
Tula
Reply to  Sandra
5 years ago

Alltså mina blev såååå bra!! Otroligt lätta och fluffiga

Kanske så som Frida skriver, att de stod för kallt.. Men jag tror kanske främst det beror på att du hade alldeles för mycket mjöl i? Jag brukar alltid tillsätta lite lite i taget och det blir nästan alltid mindre mjöl än vad som står i receptet Precis som Frida brukar säga så ska degen vara klibbig inte kladdig… Men kanske hellre lite kladdig än torr liksom Skitsvårt att förklara såhär men man får testa sig fram

Sanna
Sanna
5 years ago

Inga ägg i semmelbröd?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sanna
5 years ago

Jag kör utan! Men du kan absolut ha ägg i om du vill. 🙂 Kram!

Molly
Molly
5 years ago

Kan man använda samma recept för att göra klassiska ”stora” semlor?

Annica
Annica
4 years ago

Hur många blir det om man gör normalstora semlor samt hur länge ska de vara i ugnen då? Tack på förhand och tack för bra recept ♡

trackback
3 years ago

[…] allra bäst är dock Semmelrulltårta, för det är ju precis vad det är. En blandning mellan semlaoch rulltårta. Oavsett så är denna alldeles magiskt god! En rulltårta som jag verkligen […]

trackback
3 years ago

[…] kladdkaka som smakar av Semla. Kan där egentligen bli bättre? Jag älskar den klassiska Semlan men tycker ofta att det är för mycket ”bröd”. Och just därför är kladdkakan […]

Prinsesstarta_i_langpanna1

Nästa inlägg

Bakutmaning Januari - Marsipantårta

19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x