Sockerkakssemla – Alltså en semla i sockerkaksuniform. Så enkelt och ljuvligt gott. Perfekt om man inte har tid att baka vanligt semmelbröd. Eller om man, precis som min make gärna föredrar sockerkaka framför vetebullar.
Sockerkakan är smaksatt med vanilj och mortlade kardemummakärnor. Att köpa kärnor istället för redan malen kardemumma, och sedan mortla dem själv ger betydligt bättre smak. Och om man sedan värmer den nymornade kardemumman i det heta smöret så blir det ännu mer smak eftersom att värmen tar fram smaken i kryddor.
Sockerkakssemla, 10 bitar:
Sockerkaka:
75 g smör
1 dl standardmjölk
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
1.5 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning:
2 dl mandelmassa
2 dl vispad vispgrädde
Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra- samt bröa en sockerkaksform på 1.5 l, ställ åt sidan.
2. Smält ihop smör, mjölk och kardemumma. Låt stå.
3. Vispa upp ägg och strösocker på hög hastighet med din elvisp eller i din assistent. Vispa i 5 minuter till ett vitt fluff.
4. Tillsätt smörblandningen och de torra ingredienserna. Rör ihop en klumpfri smet och häll den sedan i formen.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 35 minuter, stickan ska vara torr när kakan är klar. Tag ut och låt svalna helt.
6. Skär av toppen på kakan (som ska bli ett lock) och gröp sedan ur en “skåra” i hela kakan (se bild här ovan).
7. Fyll med mandelmassa. Spritsa sedan över vispad grädde och lägg på locket.
8. Pudra över florsocker innan servering.
Om ni har allergi mot mandel- eller rentav inte gillar det, då kan ni fylla kakan med t.ex. vaniljkräm. Hoppas att det ska smaka. 🙂