Soppa

Ost och Broccolisoppa – recept

Denna krämiga soppa med ost och broccoli är underbar. Med kryddor som muskot, vitlök och vitpeppar blir den ljuvligt god och smakrik.

Ost och BroccolisoppaDenna Ost och Broccolisoppa är min absoluta favoritsoppa. Det finns liksom ingen godare soppa. Jag hintade om den på min Instagram för ett par dagar sedan och fick efter det nästan 600 meddelanden och mail om att receptet önskas. SÅ galet, ha ha.. Men jag kan förstå det, för det är verkligen en populär soppa! Och vad som gör just min soppa så krämig och god är osten. Det är väldigt viktigt att ha i mycket ost. Gärna någon smakrik. Men det funkar även med vanlig gouda eller hushållsost också, om barnen kanske gillar de ostarna bättre. 🙂

Ost och Broccolisoppa, 6 port:

Ingredienser:
2 msk smör
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
3 morötter
1 stort (eller två mindre) broccolihuvud
5 dl grönsaksbuljong
2.5 dl mjölk
2.5 dl grädde
0.5 dl majsstärkelse (utrört i 1 dl vatten)
3 lagerblad
0.5 tsk muskotkrydda
0.5 tsk vitpeppar
5 dl riven ost
salt efter smak

Gör så här:
Börja med att hacka lök, vitlök, morötter och broccoli (+ stjälken! Den ska med ner i soppan). Hetta sedan upp smöret i en stor gryta eller kastrull, tillsätt löken samt vitlöken och låt fräsa tills löken är mjuk.
Tillsätt sedan morötter, broccoli, grönsaksbuljong, mjölk och grädde. Rör ner majsstärkelsen och låt soppan koka i ett 15 minuter.
Tillsätt kryddorna samt osten och låt soppan sjuda i ett par minuter. Smaka av med extra kryddor om så önskas. Kör en snabbis med stavmixer när soppan är färdig.

Hoppas att det ska smaka! ♥

 

Subscribe
Notify of
guest
15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gabriella
Gabriella
3 years ago

Hei!
Jag har inte majsstärkelse hemma, kan man byta ut det mot något?
Såg väldigt gott ut, är ingen sopp-människa men denna ska jag nog till och med jag klara av!:)

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Gabriella
3 years ago

Majsstärkelsen är endast till för att soppans ska tjockna. Antingen kan du använda något annat eller så kan du skippa den helt! 🙂 Kram!

Isabel
Isabel
3 years ago

Det hade inte jag heller Gabriella. Jag tog en matsked vetemjöl på löken när den hade blivit mjuk och hällde på lite buljong så det löstes upp och sedan fortsatte jag bara som receptet sa. Den kokar nu så vi får se om en stund om det blev bra

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Isabel
3 years ago

Vetemjöl brukar funka toppenfint! Hoppas att soppan blev god. Kram 🙂

Aleksa
Aleksa
3 years ago

Vilken procenthalt använder du på grädden ? 🙂 är det vanlig matlagningsgrädde 15% ?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Aleksa
3 years ago

Jag använder alltid vispgrädde när jag lagar mat! Aldrig matlagningsgrädde. 🙂

Sandra+Adegren
Sandra+Adegren
3 years ago

Fantastiskt god soppa!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sandra+Adegren
3 years ago

Vad roligt att höra! 🙂

Lovisa
Lovisa
3 years ago

Ska prova att göra denna soppa i veckan! Min fråga är, går den att frysa? Alltså, blir den god efter upptining?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lovisa
3 years ago

Vad roligt! Hoppas att den blev god. Ja! Jag brukar frysa denna och sedan värma upp i en kastrull på medelhög värme. Det funkar jättebra 🙂 Kram!

Edona
Edona
2 years ago

Hejsan! Låter supergott, men hur menar du med 5 dl grönsaksbuljong? Ska man koka en grönsaksbuljong i 5 dl vatten?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Edona
2 years ago

Tillsätt 5 dl vatten och en buljontärning! 🙂 Kram! <3

Sofie
Sofie
2 years ago

Kan man använda buljongtärningar istället? Iåsfall hur många? 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sofie
2 years ago

1 buljongtärning och 5 dl vatten. 🙂 Kram! <3

Sandra
Sandra
1 year ago

Hej! Tänkte laga denna i veckan. Vad använder du för ost i den? Vet att jag har försökt nån gång med en ost som bara blev som en stor klump när den smälte så lite nyfiken på vilen du brukar använda.

Kram!

Semmelkaka

Nästa inlägg

Semmelkaka

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x