Fettisdagen, Mjuka kakor

Semmelkaka

Semmelkaka. En sockerkaksbotten med smak av kardemumma, fylld med mandelmassa och toppas med vispgrädde. Smakar som originalsemlan men bakas betydligt snabbare än så.

SemmelkakaNio ”semlor” kan du baka på ca. 40 minuter. Snabbt, enkelt och ljuvligt gott.

SemmelkakaJag har gröpt ur 9 gropar i kakan. Mätt ut ungefär vart jag ska skära kakan och då gröpt en grop i mitten av den delen. Sedan har jag fyllt alla gropar med mandelmassa och så spritsat över vispgrädde.

SemmelkakaDär kan ni se mandelmassan i mitten av kakbiten. Ser ni så gott det ser ut?

Semmelkaka, 9 stora bitar:

Ingredienser sockerkaka:
80 g smält smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
1 tsk stött kardemummakärnor
3 dl vetemjöl
1 nypa salt

Ingredienser Mandelmassa:
100 g skalad sötmandel
1.25 dl florsocker
0.5 äggvita
smulorna från sockerkakan (när du gröper ur hål för mandelmassan)

+ 3 dl vispgrädde till garnering

Gör så här:
Mandelmassa: Mixa mandeln fint i din matberedare. Tillsätt florsocker, äggvita och kaksmulorna, arbeta ihop en krämig massa.
Sockerkaka: Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en form 25×25 cm med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Smält smöret och tillsätt sedan mjölken. Låt stå en stund.
Vispa upp ägg och strösocker fluffigt med elvisp i 3-4 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna samt smörblandningen. Vänd runt smeten tills den är väl blandad. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20 minuter. Tag ut och låt svalna helt och gröp sedan ur 9 hål i kakan.
Fyll hålen med mandelmassa och spritsa till sist över vispad grädde.

SemmelkakaHoppas att denna kaka ska smaka! Lycka till med Semmelbaket. ♥

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Linda
Linda
3 years ago

Hvor finner med søkfunksjonen i bloggen? Håper på svar

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Linda
3 years ago

Hej! Högst uppe till vänster på bloggen så finns det tre sträck. Klicka där så kommer sökfältet upp högst upp i den spalten! Kram <3

Anna
Anna
3 years ago

Åh hade velat ha en ”skriv ut” knapp så man snabbt kan printa ut sådana här briljanta recept att ta med upp till stugan (där internet är något man får jaga på berget efter xD )

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Anna
3 years ago

Jag har tagit detta vidare till teknikerna. Kanske kanske får vi en sådan knapp här på bloggen snart.. Hoppas!! Men så länge kan du göra en screen shot med telefonen så att den ligger i dina bilder. Då behövs inget internet! Kram <3

Nästa inlägg

Nachosemla - recept

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x