Godis, Julbak

Knäckstrutar

Det finns väl inget bättre julgodis än knäck? Inget gottebord i jul utan knäck, skulle jag säga. Bättre än klassisk knäck är dessa Knäckstrutar. Festligt, gott och enkelt att göra.

Knäckstrutar KnäckklubborJag gjorde knäckstrutar för första gången för ca. 8 år sedan. Och sedan dess har jag gjort dessa varje Jul. De gör lika stor succé varje år. Och visst är det roligt att servera Knäck i en lite annorlunda form?

Knäckstrutar KnäckklubborFör att formarna ska stå stabilt när jag häller i knäcksmeten så ställer jag dem i vetemjöl. Jag har fyllt en limpform till hälften med mjöl. Där i ställer jag sedan formarna som jag gjort av bakplåtspapper. Då står klubborna stabilt. Det funkar även med strösocker, maizena eller ris.

Knäckstrutar, 20 st:

Ingredienser:
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
ev. 1 dl hackad mandel

Gör så här:
Rör ihop strösocker, vispgrädde och sirap i en kastrull. Koka upp och låt sedan koka på medelhög värme tills knäcken nått en temperatur om 125°c, eller tills smeten klarar kulprovet (beskrivning här nedan).
Rör sedan ner mandel och fyll dina strutar. Låt stelna en aning (ca. 10-15 minuter) och tryck sedan ner klubbpinnar, glasspinnar eller sugrör. Låt stelna helt innan du lyfter dem ur formen.

Kulprovet:
Droppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten. Tag upp den med fingrarna och rulla till en kula. Går den att forma till en kula är smeten färdig.
Går den inte att forma till en kula så ska smeten kola någon minut till.

Strutar:
Klipp till bakplåtspapper (inte smörpapper) i rutor, ca 6 x 10 cm. Snurra varje pappersbit till en strut med vass pip (för att knäcken inte ska rinna ut) och fäst en tejpbit nertill så att struten inte snurrar upp sig. Sätt sedan ner strutarna i mjölet.

Knäckstrutar KnäckklubborHoppas att det ska smaka. ♥

Fler recept på julgodis:
Centerfudge på 3 ingredienser
Pepparkakskola
Saffransknäck
Saltlakritskola
Julmustkola
Vaniljfudge med skumtomtar
Chokladfudge på 2 ingredienser
Dumlechips á la rocky road
Knäckbräck
Kokosknäck

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Saffranslängd

Nästa inlägg

Lusselängd - Saftig saffranslängd

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x