Lusselängd, också kallad Saffranslängd. Som en enda stor lussebulle. Extra saftig och räcker till många. Jag gjorde min lusselängd till en femfläta. Väldigt festligt och fint.
Aldrig mer kommer jag att behöva äta torra lussebullar nu. Detta recept ger supersaftiga lusselängder som går lika bra att baka ut till vanliga lussebullar också.
Det roligaste med att baka dessa längder är helt klart att fläta dem. Det är så rogivande och härligt. Prova gärna – här nedan ser du en film på hur jag gör.
Lusselängd, 3 st:
Ingredienser:
50 g jäst
3 dl mjölk
2 dl grädde
1 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
1 g saffran mortlat med 1 tsk strösocker
12-15 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser (dock endast 10 dl av mjölet) i en stor bunke, gärna den till din bakassistent – men det funkar även med en vanlig om du ska baka för hand.
Arbeta ihop en smidig deg – 10 minuter i maskin och 20 minuter för hand. Tillsätt det sista mjölet lite i taget.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i 15 jämnstora bitar. Rulla varje bit till 30 cm längd. Baka ut dina flätor (film längre ned) och lägg sedan på en bakpappersklädd plåt – max 2 st på en plåt.
Låt sedan jäsa i 1.5-2 h. Pensla med ägg och strö eventuellt över pärlsocker. Sätt ugnen på 225c när 20 minuter av jästiden återstår.
Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 15 minuter, eller tills längderna fått en gyllene färg.
Tag ut och låt svalna helt.
*Lusselängderna går jättebra att frysa ner.
Här ser ni hur jag flätar mina längder. Det är busenkelt! Lycka till. ♥
Ska degen bara jäsa en gång?
Svar ja! 🙂
Hur ska man göra med jästen?
Vad menar du?
Hur gör du med mjölk jäst å smör??
Å jäser du bara en gång?? 🙂
Tar direkt från kylskåpet! Svar ja! 🙂 Kram
Ska prova detta recept till första advent 🙂 finns det någon andledningen till att du bara jäser en gång? 🙂
Vad roligt! Ja, det finns massa anledningar. Jag har ett sammanställt inlägg om varför jag bakar bullar på det vis jag gör, här kan du läsa om det: http://blogg.amelia.se/fridasbakblogg/2017/08/31/hur-du-lyckas-med-dina-kanelbullar/ Kram!
Smular du bara ner jästen och blandar ihop med resten eller löser du upp den på något sätt? 🙂
Smular ner den bara! Kram <3
Ditt recept på kanelbullar är det enda jag använder mig av nu så ditt lussebullsrecept är givet till helgen! Men, använder du vanlig jäst eller för söta degar?
Vad roligt att höra! Jag använder alltid vanlig (blå) jäst oavsett vad jag bakar! Kram <3
Jäser du lussekatter lika länge som dessa lusselängder?
Svar ja! 🙂
Hej! Älskar ditt recept på saffransbullar så tänkte att jag skulle prova detta med! Tänkte bara fråga om man inte ska värma mjölken och ha i jästen i eller ska allt komma direkt ut ur kylen? 🙂
Hej! Vad roligt att höra! Nej, allt kan plockas direkt ur kylen (utom smöret). 🙂 Kram!
Hej. Jag ska baka denna imorgon tänkte jag och hoppas du har tid att ge mig ett svar på min fråga: Kan man halvera receptet? Jag har bara 0,5g Saffran. Blir det då 2,5 dl mjöl?
Om du gör lussekatter istället, hur många blir en sats då?