Julbak, Sötebröd

Lusselängd – Saftig saffranslängd

Lusselängd, också kallad Saffranslängd. Som en enda stor lussebulle. Extra saftig och räcker till många. Jag gjorde min lusselängd till en femfläta. Väldigt festligt och fint.

SaffranslängdAldrig mer kommer jag att behöva äta torra lussebullar nu. Detta recept ger supersaftiga lusselängder som går lika bra att baka ut till vanliga lussebullar också.

saffranslängdDet roligaste med att baka dessa längder är helt klart att fläta dem. Det är så rogivande och härligt. Prova gärna – här nedan ser du en film på hur jag gör. 

Lusselängd, 3 st:

Ingredienser:
50 g jäst
3 dl mjölk
2 dl grädde
1 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
1 g saffran mortlat med 1 tsk strösocker
12-15 dl vetemjöl
0.5 tsk salt

Gör så här:
Blanda alla ingredienser (dock endast 10 dl av mjölet) i en stor bunke, gärna den till din bakassistent – men det funkar även med en vanlig om du ska baka för hand.
Arbeta ihop en smidig deg – 10 minuter i maskin och 20 minuter för hand. Tillsätt det sista mjölet lite i taget.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i 15 jämnstora bitar. Rulla varje bit till 30 cm längd. Baka ut dina flätor (film längre ned) och lägg sedan på en bakpappersklädd plåt – max 2 st på en plåt.
Låt sedan jäsa i 1.5-2 h. Pensla med ägg och strö eventuellt över pärlsocker. Sätt ugnen på 225c när 20 minuter av jästiden återstår.
Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 15 minuter, eller tills längderna fått en gyllene färg.
Tag ut och låt svalna helt.

*Lusselängderna går jättebra att frysa ner. 

Här ser ni hur jag flätar mina längder. Det är busenkelt! Lycka till. ♥

Subscribe
Notify of
guest
18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lovisa
Lovisa
3 years ago

Ska degen bara jäsa en gång?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lovisa
3 years ago

Svar ja! 🙂

Terese
Terese
3 years ago

Hur ska man göra med jästen?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Terese
3 years ago

Vad menar du?

Sandra
Sandra
3 years ago

Hur gör du med mjölk jäst å smör??
Å jäser du bara en gång?? 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sandra
3 years ago

Tar direkt från kylskåpet! Svar ja! 🙂 Kram

Emelie
Emelie
3 years ago

Ska prova detta recept till första advent 🙂 finns det någon andledningen till att du bara jäser en gång? 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Emelie
3 years ago

Vad roligt! Ja, det finns massa anledningar. Jag har ett sammanställt inlägg om varför jag bakar bullar på det vis jag gör, här kan du läsa om det: http://blogg.amelia.se/fridasbakblogg/2017/08/31/hur-du-lyckas-med-dina-kanelbullar/ Kram!

Ida
Ida
3 years ago

Smular du bara ner jästen och blandar ihop med resten eller löser du upp den på något sätt? 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Ida
3 years ago

Smular ner den bara! Kram <3

Annie
Annie
3 years ago

Ditt recept på kanelbullar är det enda jag använder mig av nu så ditt lussebullsrecept är givet till helgen! Men, använder du vanlig jäst eller för söta degar?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Annie
3 years ago

Vad roligt att höra! Jag använder alltid vanlig (blå) jäst oavsett vad jag bakar! Kram <3

Lina
Lina
3 years ago

Jäser du lussekatter lika länge som dessa lusselängder?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lina
3 years ago

Svar ja! 🙂

Sara
Sara
3 years ago

Hej! Älskar ditt recept på saffransbullar så tänkte att jag skulle prova detta med! Tänkte bara fråga om man inte ska värma mjölken och ha i jästen i eller ska allt komma direkt ut ur kylen? 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sara
3 years ago

Hej! Vad roligt att höra! Nej, allt kan plockas direkt ur kylen (utom smöret). 🙂 Kram!

Isabel
Isabel
2 years ago

Hej. Jag ska baka denna imorgon tänkte jag och hoppas du har tid att ge mig ett svar på min fråga: Kan man halvera receptet? Jag har bara 0,5g Saffran. Blir det då 2,5 dl mjöl?

Helena Lauritsen
Helena Lauritsen
1 year ago

Om du gör lussekatter istället, hur många blir en sats då?

Fröknäcke

Nästa inlägg

Fröknäcke

18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x