Bröd, Glutenfritt

Fröknäcke

Enkelt och gott hemlagat knäckebröd, fullt med olika sorters fröer. Detta knäcke bakas på Majsmjöl för att även de som inte tål gluten ska kunna äta.

FröknäckeAtt baka eget fröknäcke är inte alls svårt. Du blandar fröer med mjöl, vatten och olja. Rör ihop en smidig deg som du trycker ut på en plåt och sedan gräddar i ugnen. Så enkelt är det. Det tar en stund i ugnen, men det är det värt alla gånger om.

Nyttigt Fröknäcke, 25 bitar:

Ingredienser:
2 dl vatten
0.5 dl pumpakärnor
0.5 dl linfrö
0.5 dl solroskärnor
0.5 dl sesamfrö
2 msk chiafrö – valfritt
2 dl majsmjöl
0.5 dl olivolja
+ flingsalt

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 150°c och klä en plåt med bakplåtspapper.
Koka upp vattnet. Rör ihop alla kärnor och fröer tillsammans med majsmjöl och olivolja. Tillsätt sedan det kokande vattnet och arbeta ihop en smidig deg.
Lägg degen på plåten och lägg sedan på ett bakplåtspapper. Kavla ut degen så att den täcker hela plåten. Strö över lite flingsalt och skär i så stora bitar du önskar.
Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 60 minuter. Håll koll så att det inte bränns!

FröknäckePassa även på att göra en egen Fröknäckemix att ge bort till någon du håller kär. Perfekt julklapp om inte annat.

Fröknäckemix:
2 dl mjöl – t.ex majs eller vete
2 dl blandade kärnor och frön

Häll ner mjölet i en glasburk (minst 0.4 l) med lock.
Fyll sedan på med fröerna. Skriv en lapp med instruktioner som du fäster på burken.
”Blanda burkens innehåll med 0.5 dl olivolja och 2 dl kokande vatten. Rör ihop en smidig deg som du kavlar ut mellan två bakplåtspapper på en plåt. Toppa med flingsalt och skär i önskad storlek. Grädda mitt i ugnen på 150°c, i ca 1 h.”

Missa inte filmen där ni får se mig baka just precis detta fröknäcke. Och glöm inte att prenumerera på min Youtubekanal. Kram ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zara
Zara
6 years ago

Hej! Älskar fröknäcke! Gör det ofta men ingår hade jag inte tillräckligt med majsmjöl hemma och ersatta med lite kikärtsmjöl. Men knäcker bara smular sönder nu. Det är urgott så har ändå lagt smulorna i en skål. Kan man rädda det på nåt sätt? BAKa om det liksom? SUPERtacksam för svar

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Zara
6 years ago

Hej! Åh! Vad synd! Jag tror inte att du riktigt kan baka om det redan bakade fröknäcket. Däremot kan du göra müsli av det? Smula, lägg på en bakpapperklädd plåt, tillsätt eventuellt honung (för lite sötma) och kryddor – pepparkakskrydda, kanel eller saffran kanske? Och grädda på 175 grader i knappt 10 min. Kram. ❤️

Agnes
Agnes
6 years ago

Hej! Kan man använda mandelmjöl istället för majsmjöl?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Agnes
6 years ago

Det funkar! 🙂

Ellinor
Ellinor
6 years ago

Hej! Hur förvarar man fröknäcket på bästa sätt? 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Ellinor
6 years ago

I en tätslutande burk med lock! Typ en kakburk 🙂

Carina
Carina
4 years ago

Jag får inte knäckebrödet att sitta ihop vad gör jag för fel ?

hembakat

Nästa inlägg

Glädjen kring hembakat

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x