Mjuk pepparkaka. En underbart god sockerkaka med pepparkakskryddor. Denna mjuka kaka är enkel att baka och en given kaka på gottebordet i jul.
Jag har valt att ha i lite vanilj i min mjuka pepparkaka för att få en rundare smak. Det blir ljuvligt gott. Och till skillnad från många andra pepparkakor så innehåller denna inga lingon. Det har jag skippat helt och tänker att det kan serveras bredvid med en klick lättvispad grädde om så önskas. Och grädden som är stansard i mjuk pepparkaka har jag ersatt med filmjölk, det för att ge kakan en fräschör.
Mjuk Pepparkaka, 8-10 bitar:
Ingredienser:
50 g smör
1 msk pepparkakskryddor
1.5 dl strösocker
1 ägg
1 dl filmjölk
2.5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
1 krm salt
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C. Smörj och bröa en form, 20 cm.
Smält smöret och blanda ner pepparkakskryddorna.
Vispa upp ägg och strösocker ljust och fluffigt.
Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan ner dem i äggsmeten.
Tillsätt filmjölk och smöret, rör om till en jämn smet.
Häll upp i formen och strö över lite extra pepparkakskryddor.
Grädda kakan mitt i ugnen i 25-30 minuter.
Låt svalna innan du skär i kakan.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Kan man ha mjölk istället för filmjölk
Vanlig mjölk funkar! Kram 🙂
Ser fantastisk ut
Den är verkligen SÅ god! 🙂
Har lärt mig av min mormor att använda sur grädde (! kan låta äckligt men nej)som man råkat glömma i kylen till att göra mjuk pepparkaka, det har väl ungefär samma funktion som filmjölk då, + smart sätt att ta vara på något man annars skulle slänga 🙂
Underbart tips! Som du säger, det borde bli ungefär samma syra som med filmjölk! Tack snälla för tipset. Kram på dig! <3
Gjorde saffranssnittarna till tjejens julmarknad. Det slutade med att jag gjorde tre satser för familjen blev helt galen i dem!! Enkelt, lätt och svingott!
Vad roligt att höra! De är verkligen ljuvliga!! Kram på dig!
Hur gör man så att man får lika fin färg på kakan som du fick?
Vad använde du för form när du bakade den?
Kan man ha vegansk soya naturell yoghurt istället för filmjölk? 🙂
Ska ägg och socker vispas för hand eller med elvisp? 🙂
Vad för typ av form använde du när du bakade? Kan man använda sockerkaksform? 🙂
Hej Frida!
Har du över /undervärme eller varmluft när du gör dina mjuka kakor?
Tacksam för svar. Mvh Eva