Enkelt och gott hemlagat knäckebröd, fullt med olika sorters fröer. Detta knäcke bakas på Majsmjöl för att även de som inte tål gluten ska kunna äta.
Att baka eget fröknäcke är inte alls svårt. Du blandar fröer med mjöl, vatten och olja. Rör ihop en smidig deg som du trycker ut på en plåt och sedan gräddar i ugnen. Så enkelt är det. Det tar en stund i ugnen, men det är det värt alla gånger om.
Nyttigt Fröknäcke, 25 bitar:
Ingredienser:
2 dl vatten
0.5 dl pumpakärnor
0.5 dl linfrö
0.5 dl solroskärnor
0.5 dl sesamfrö
2 msk chiafrö – valfritt
2 dl majsmjöl
0.5 dl olivolja
+ flingsalt
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 150°c och klä en plåt med bakplåtspapper.
Koka upp vattnet. Rör ihop alla kärnor och fröer tillsammans med majsmjöl och olivolja. Tillsätt sedan det kokande vattnet och arbeta ihop en smidig deg.
Lägg degen på plåten och lägg sedan på ett bakplåtspapper. Kavla ut degen så att den täcker hela plåten. Strö över lite flingsalt och skär i så stora bitar du önskar.
Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 60 minuter. Håll koll så att det inte bränns!
Passa även på att göra en egen Fröknäckemix att ge bort till någon du håller kär. Perfekt julklapp om inte annat.
Fröknäckemix:
2 dl mjöl – t.ex majs eller vete
2 dl blandade kärnor och frön
Häll ner mjölet i en glasburk (minst 0.4 l) med lock.
Fyll sedan på med fröerna. Skriv en lapp med instruktioner som du fäster på burken.
“Blanda burkens innehåll med 0.5 dl olivolja och 2 dl kokande vatten. Rör ihop en smidig deg som du kavlar ut mellan två bakplåtspapper på en plåt. Toppa med flingsalt och skär i önskad storlek. Grädda mitt i ugnen på 150°c, i ca 1 h.”
Missa inte filmen där ni får se mig baka just precis detta fröknäcke. Och glöm inte att prenumerera på min Youtubekanal. Kram ♥
Hej! Älskar fröknäcke! Gör det ofta men ingår hade jag inte tillräckligt med majsmjöl hemma och ersatta med lite kikärtsmjöl. Men knäcker bara smular sönder nu. Det är urgott så har ändå lagt smulorna i en skål. Kan man rädda det på nåt sätt? BAKa om det liksom? SUPERtacksam för svar
Hej! Åh! Vad synd! Jag tror inte att du riktigt kan baka om det redan bakade fröknäcket. Däremot kan du göra müsli av det? Smula, lägg på en bakpapperklädd plåt, tillsätt eventuellt honung (för lite sötma) och kryddor – pepparkakskrydda, kanel eller saffran kanske? Och grädda på 175 grader i knappt 10 min. Kram. ❤️
Hej! Kan man använda mandelmjöl istället för majsmjöl?
Det funkar! 🙂
Hej! Hur förvarar man fröknäcket på bästa sätt? 🙂
I en tätslutande burk med lock! Typ en kakburk 🙂
Jag får inte knäckebrödet att sitta ihop vad gör jag för fel ?