Denna ljuvliga Pepparkakspaj innehåller både chokladfudge och knäck. Och så polkagris också. Himmelskt gott! Det bästa? Ingen ugn krävs!
Jag kan säga att detta var den godaste Jul-paj jag ätit någonsin. Mintsmaken och krispet från polkan gör sig så fin mot den sega knäcken och den lena chokladfudgen. Och det som gör pajen komplett är själva skalet. Ett krispigt pajskal av pepparkaka. Jamen ni hör ju, detta är en paj för den riktige gottegrisen.
I det understa lagret som består av knäck så har jag också rört ner lite krossad polkagris. Mest för att det ska hända något när du tar en tugga. Mycket krisp.
Pepparkakspaj med knäck och chokladfudge, 10 bitar:
Ingredienser pajskal:
65 g smör
200 g pepparkakor
Ingredienser knäck:
1.5 dl vispgrädde
1.5 dl ljus sirap
1.5 dl strösocker
1 dl krossad polka
1 msk smör
Ingredienser chokladfudge:
200 g mörk choklad
200 g sötad kondenserad mjölk
Gör så här:
Pajskal: Börja med att smälta smöret, ställ åt sidan. Mixa pepparkakorna fint och rör sedan ner smöret. Tryck ut blandningen i en pajform med löstagbar kant, 24 cm. Tryck med baksidan av en sked för att få skalet stabilt. Ställ sedan kallt medan du kokar knäcken.
Knäck: Koka ihop vispgrädde, sirap och strösocker tills knäcken nått en temperatur om 123°c. Tillsätt sedan krossad polka och smör. Rör ihop tills smöret smält och häll sedan knäcken i pajskalet. Ställ svalt medan du gör chokladfudgen.
Chokladfudge: Smält chokladen i en kastrull på låg värme. Rör sedan ner den kondenserade mjölken och rör ihop tills allt blandats väl. Bred sedan fudgen över knäcken och toppa med krossad polkagris. Ställ sedan svalt i 30 minuter.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Fler recept på No bake- pajer:
Med choklad och kola
Choklad och hallon
Chokladfudgepaj på hallonchoklad
Med kola och kinasnacks
Herregud så gott det ser ut!
Det är precis så gott!!
Hej.
Du har så många smarriga recept med kondenserad mjölk. Då vi i familjen är väldigt laktosintolerans så kan vi inte baka dina recept.
Har du förslag på alternativ till kondenserad mjölk?
Tack på förhand!
Hej! Du kan göra egen kondenserad kokosmjölk 🙂 Kram! <3
Hej!
Låter jättegott! Ska göra denna idag. Ska man servera med något tillbehör eller bara äta den som den är?
Har en fråga till. Tänkte göra den nu på morgonen och servera i kväll, men blir inte knäcken svår att skära igenom?
Tack på förhand!
Oj vilken god paj…testade häromdagen. Trodde det skulle bli för mycket olika smaker men kombinationen av pepparkaka, polka, knäck och choklad var fantastisk! Även saffransbullarna med vanilj var Idag ska saffranssnittarna testas
Tack för goda och enkla recept och bra knep för att lyckas med bakningen!
Men åh, vad roligt att höra! Heja dig, vad du är duktig! Tack snälla för att du delar med dig. Ha en fin kväll. Kram <3
Hej! Ser supermumsigt ut, är det blockchoklad eller ”vanlig” choklad? 🙂
Jag använder Marabous mörka! 🙂
Ser väldigt spännande ut! Kan man frysa den?
Det funkar! Dock skulle jag säga att den blir som allra bäst ofryst! Kram <3
Det ska inte vara karamelliserad mjölk då?
GodJul!❄️❄️
Nej, inte karamelliserad! God Jul!!! <3
Hur länge håller den i kylen? 🙂
I ett par- 3 dagar åtminstone! 🙂
Hej!
Har precis lagat din paj som ska med till jobbet imorgon, har bara en liten fråga? Hur långt innan servering ska man ta ut den från kylen ?
/ Hanna