Julbak, No bake, Pajer

Pepparkakspaj med knäck och chokladfudge

Denna ljuvliga Pepparkakspaj innehåller både chokladfudge och knäck. Och så polkagris också. Himmelskt gott! Det bästa? Ingen ugn krävs!

PepparkakspajJag kan säga att detta var den godaste Jul-paj jag ätit någonsin. Mintsmaken och krispet från polkan gör sig så fin mot den sega knäcken och den lena chokladfudgen. Och det som gör pajen komplett är själva skalet. Ett krispigt pajskal av pepparkaka. Jamen ni hör ju, detta är en paj för den riktige gottegrisen. 

PepparkakspajI det understa lagret som består av knäck så har jag också rört ner lite krossad polkagris. Mest för att det ska hända något när du tar en tugga. Mycket krisp.

Pepparkakspaj med knäck och chokladfudge, 10 bitar:

Ingredienser pajskal:
65 g smör
200 g pepparkakor

Ingredienser knäck:
1.5 dl vispgrädde
1.5 dl ljus sirap
1.5 dl strösocker
1 dl krossad polka
1 msk smör

Ingredienser chokladfudge:
200 g mörk choklad
200 g sötad kondenserad mjölk

Gör så här:
Pajskal: Börja med att smälta smöret, ställ åt sidan. Mixa pepparkakorna fint och rör sedan ner smöret. Tryck ut blandningen i en pajform med löstagbar kant, 24 cm. Tryck med baksidan av en sked för att få skalet stabilt. Ställ sedan kallt medan du kokar knäcken.
Knäck: Koka ihop vispgrädde, sirap och strösocker tills knäcken nått en temperatur om 123°c. Tillsätt sedan krossad polka och smör. Rör ihop tills smöret smält och häll sedan knäcken i pajskalet. Ställ svalt medan du gör chokladfudgen.
Chokladfudge: Smält chokladen i en kastrull på låg värme. Rör sedan ner den kondenserade mjölken och rör ihop tills allt blandats väl. Bred sedan fudgen över knäcken och toppa med krossad polkagris. Ställ sedan svalt i 30 minuter.

PepparkakspajHoppas att det ska smaka. ♥

Fler recept på No bake- pajer:
Med choklad och kola
Choklad och hallon
Chokladfudgepaj på hallonchoklad
Med kola och kinasnacks

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lotta
Lotta
6 years ago

Herregud så gott det ser ut!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lotta
6 years ago

Det är precis så gott!!

Sanna
Sanna
6 years ago

Hej.

Du har så många smarriga recept med kondenserad mjölk. Då vi i familjen är väldigt laktosintolerans så kan vi inte baka dina recept.

Har du förslag på alternativ till kondenserad mjölk?

Tack på förhand!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sanna
6 years ago

Hej! Du kan göra egen kondenserad kokosmjölk 🙂 Kram! <3

Carolina
Carolina
6 years ago

Hej!
Låter jättegott! Ska göra denna idag. Ska man servera med något tillbehör eller bara äta den som den är?

Carolina
Carolina
6 years ago

Har en fråga till. Tänkte göra den nu på morgonen och servera i kväll, men blir inte knäcken svår att skära igenom?
Tack på förhand!

Linda
Linda
6 years ago

Oj vilken god paj…testade häromdagen. Trodde det skulle bli för mycket olika smaker men kombinationen av pepparkaka, polka, knäck och choklad var fantastisk! Även saffransbullarna med vanilj var Idag ska saffranssnittarna testas
Tack för goda och enkla recept och bra knep för att lyckas med bakningen!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Linda
6 years ago

Men åh, vad roligt att höra! Heja dig, vad du är duktig! Tack snälla för att du delar med dig. Ha en fin kväll. Kram <3

Julia
Julia
6 years ago

Hej! Ser supermumsigt ut, är det blockchoklad eller ”vanlig” choklad? 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Julia
6 years ago

Jag använder Marabous mörka! 🙂

Maria
Maria
6 years ago

Ser väldigt spännande ut! Kan man frysa den?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Maria
6 years ago

Det funkar! Dock skulle jag säga att den blir som allra bäst ofryst! Kram <3

Marle e
Marle e
6 years ago

Det ska inte vara karamelliserad mjölk då?
GodJul!❄️❄️

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Marle e
6 years ago

Nej, inte karamelliserad! God Jul!!! <3

Johanna
Johanna
6 years ago

Hur länge håller den i kylen? 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Johanna
6 years ago

I ett par- 3 dagar åtminstone! 🙂

Hanna
Hanna
5 years ago

Hej!

Har precis lagat din paj som ska med till jobbet imorgon, har bara en liten fråga? Hur långt innan servering ska man ta ut den från kylen ?

/ Hanna

Saffranssnittar

Nästa inlägg

Saffranssnittar - Kolasnittar med smak av Lussebulle

17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x