Inlagd gurka, 2 burkar:
Ingredienser
1.5 kg västeråsgurka
1 knippe dillkronor
3 msk senapsfrö
3 dl ättikssprit, 12%
5.5 dl vatten
0.75 dl salt
5 dl strösocker
Gör så här:
- Börja med att tvätta gurkorna noga och skär dem sedan i jämntjocka skivor. Du väljer själv hur tjocka skivor du vill ha = ju tjockare desto krispigare gurka.
Jag skivar mina gurkor med hjälp av en Mandolin för att få alla skivor lika tjocka. - Varva skivorna i 2 väl rengjorda glasburkar tillsammans med dillkronor och senapsfrö.
- Rör ihop en lag av ättikssprit, vatten, salt och strösocker. Rör med visp tills socker och salt har löst sig. Slå sedan lagen över gurkorna och stäng burken direkt.
För att gurkan ska smaka som allra mest så bör den få stå mörkt och svalt i minst två veckor, gärna minimum 3. Men min pappa som inte kan hejda sig smakade redan efter två dagar och sade då att det var den godaste gurkan han ätit. Så, det funkar att smaka efter ett par dagar också givetvis.
Förvara burkarna i skafferi eller matkällare så håller den minst 1 år.
Öppnad burk förvaras i kylskåp.
När gurkorna stått ett tag så gulnar de, som i tre av burkarna här på bilden. Och det är så det ska vara. När jag tog denna bild så var tre av dessa burkar alldeles nygjorda och därför är gurkan fortfarande grön ännu. 🙂
Ha nu en underbar söndag. Och hörni, lägg in lite sommar på en burk nu! Det kan aldrig skada att plocka fram en burk med sommargurka mitt i vintern, eller hur?
Stor kram! ♥
Åh, älskar inlagd gurka och håller med om att det är underbart att ta tillvara på sommaren! Har plockat mängder med blåbär och hallon, älskar det!
Åh vad härligt med Blåbärsplock!!! <3
Gud vad gott! Och så fint i burkarna!!!
Visst blir det fint!! 🙂
Inlagda gurkorna ska jag prova men ”2 Burkar”? beror ju på hur stora burkar man vill ha.
Precis! Mina burkar är på 1liter. Men du väljer själv om du vill ha mindre eller större! Ha en fin kväll 🙂
Hej.
Här i Thailand finns enbart 5% ättika, så jag använde ca. 8 dl utav den och inget vatten. Så handlade jag en stor påse gurkor, 10 SEK. och nu har jag ätit 2 glas jättegod gurka och har ett kvar. Nu är det tid för att göra om det.
Rojne.
PS. Halverade saltet då jeg tycker det var rejält mycket.
Hej! Vad roligt att du fick det att fungera ändå! Heja dig! Kram <3
Jättebra recept. Lägger till några vinbärsblad.
Gjorde denna supergoda inlagda gurka i fjol och det blev en succé här hemma. I år har vi odlat ännu mera västeråsgurkor för dom 4 burkarna som jag fyllde i fjol försvann på 2 veckor. Tack för ett toppenrecept.
Vad roligt att höra! det gör mig glad. 🙂 Kram!
Detta vill jag testa 😊
Hur länge brukar en burk hålla i kylskåpet efter att man öppnat den? 😃
Gjorde dubbel sats av dina gurkor igår, så spänd på att få smaka dom 😀 Jag stötte på två funderingar. Lagen, den ska alltså inte värmas upp? Och ett knippe krondill till två 1-liters burkar, kan inte stämma? 😄 Det tog ju upp halva burken haha. Undrar därför ungefär hur många ”små blommor/buketter” (som man knipsar av dom och lägger ner i burken) per burk du har? ☺️ tacksam för svar! Kram
Låter som en superenkel gurka att göra. MEN man ska alltså inte koka lagen? Utan den ska göras utan att kokas upp?
Det är verkligen enkelt! Och precis så – lagen ska inte kokas! 🙂
Har testat gurkan nu. Aningen ättiksstark. Har jag gjort något fel. Följt receptet till punkt och pricka.