Att lägga in sin egen gurka nu i skördetider är något som du kommer att bli otroligt glad för i framtiden. Och framtiden är då redan i höst & vinter – för tänk då att få öppna en burk med inlagd smörgåsgurka att avnjuta av när allt annat känns grått? Åh det är så ljuvligt! Detta recept är otroligt enkelt och går fort att svänga ihop. Och så blir det så gott att en aldrig mer kommer vilja äta köpegurka sedan.
Kika på videon för att se steg för steg hur jag gör inlagd smörgåsgurka. I videon gör jag detta recept x2.
Inlagd smörgåsgurka, 2 burkar:
Ingredienser
5.5 dl vatten
3 dl ättiksprit, 12%
5 dl strösocker
0.75 dl salt
1.5 kg västeråsgurka
1 knippe dillkronor
3 msk senapsfrö
Gör så här:
- Börja med lagen: Blanda vatten, ättika, strösocker och salt i en skål. Rör tills strösocker och salt har löst sig. Låt stå.
- Tvätta gurkorna noga och skär dem sedan i jämntjocka skivor. Du väljer själv hur tjocka skivor du vill ha = ju tjockare skivor desto krispigare gurka.
- Varva skivorna i 2 st. väl rengjorda glasburkar (á 750 ml) tillsammans med krondill och senapsfrö.
- Slå lagen över gurkan i burkarna och förslut dem direkt med lock.
För att gurkan ska smaka som allra mest så bör den få stå mörkt och svalt i minst två veckor, gärna tre men absolut minst två. Förvara burkarna i skafferi eller matkällare så håller den minst 1 år.
Öppnad burk förvaras i kylskåp.
När gurkorna stått ett tag så gulnar de, som i tre av burkarna här på bilden. Och det är så det ska vara. När jag tog denna bild så var tre av dessa burkar alldeles nygjorda och därför är gurkan fortfarande grön ännu. Lycka till med din smörgåsgurka!
Åh, älskar inlagd gurka och håller med om att det är underbart att ta tillvara på sommaren! Har plockat mängder med blåbär och hallon, älskar det!
Åh vad härligt med Blåbärsplock!!! <3
Gud vad gott! Och så fint i burkarna!!!
Visst blir det fint!! 🙂
Inlagda gurkorna ska jag prova men “2 Burkar”? beror ju på hur stora burkar man vill ha.
Precis! Mina burkar är på 1liter. Men du väljer själv om du vill ha mindre eller större! Ha en fin kväll 🙂
Hej.
Här i Thailand finns enbart 5% ättika, så jag använde ca. 8 dl utav den och inget vatten. Så handlade jag en stor påse gurkor, 10 SEK. och nu har jag ätit 2 glas jättegod gurka och har ett kvar. Nu är det tid för att göra om det.
Rojne.
PS. Halverade saltet då jeg tycker det var rejält mycket.
Hej! Vad roligt att du fick det att fungera ändå! Heja dig! Kram <3
Jättebra recept. Lägger till några vinbärsblad.
Gjorde denna supergoda inlagda gurka i fjol och det blev en succé här hemma. I år har vi odlat ännu mera västeråsgurkor för dom 4 burkarna som jag fyllde i fjol försvann på 2 veckor. Tack för ett toppenrecept.
Vad roligt att höra! det gör mig glad. 🙂 Kram!
Detta vill jag testa 😊
Hur länge brukar en burk hålla i kylskåpet efter att man öppnat den? 😃
Gjorde dubbel sats av dina gurkor igår, så spänd på att få smaka dom 😀 Jag stötte på två funderingar. Lagen, den ska alltså inte värmas upp? Och ett knippe krondill till två 1-liters burkar, kan inte stämma? 😄 Det tog ju upp halva burken haha. Undrar därför ungefär hur många ”små blommor/buketter” (som man knipsar av dom och lägger ner i burken) per burk du har? ☺️ tacksam för svar! Kram
Låter som en superenkel gurka att göra. MEN man ska alltså inte koka lagen? Utan den ska göras utan att kokas upp?
Det är verkligen enkelt! Och precis så – lagen ska inte kokas! 🙂
Har testat gurkan nu. Aningen ättiksstark. Har jag gjort något fel. Följt receptet till punkt och pricka.
Jag kokar alltid lagen!……varför skriver du att man INTE ska koka lagen, obegripligt!?
Jag skriver att lagen inte ska kokas för att den helt enkelt inte ska kokas i detta recept. Socker och salt löser sig ändå, utan att behöva värmas. Men du gör såklart som du vill! 🙂
Kokar du så är socker å salt löst på 0 sekunder, allt fixat å särskildt med senapsfrön är kokningen bra å många bakterier dör/försvinner och gurkan blir hållbarare/godare!
Vad är det speciella med detta recept när inte lagen ”ska” kokas, hahaha….du måste skämta⁉️
Hej! Hur mycket är ett knippe dillkronor? 😉
Kan man använda vanlig dill , finns inte dillkronor att få tag på tyvärr