Hemgjorda presenter, Tillbehör

Inlagd Smörgåsgurka

inlags_smorgasgurka5

 

Inlagd gurka, 2 burkar:

 

Ingredienser
1.5 kg västeråsgurka
1 knippe dillkronor
3 msk senapsfrö
3 dl ättikssprit, 12%
5.5 dl vatten
0.75 dl salt
5 dl strösocker

Gör så här:

  1. Börja med att tvätta gurkorna noga och skär dem sedan i jämntjocka skivor. Du väljer själv hur tjocka skivor du vill ha = ju tjockare desto krispigare gurka.
    Jag skivar mina gurkor med hjälp av en Mandolin för att få alla skivor lika tjocka.
  2. Varva skivorna i 2 väl rengjorda glasburkar tillsammans med dillkronor och senapsfrö.
  3. Rör ihop en lag av ättikssprit, vatten, salt och strösocker. Rör med visp tills socker och salt har löst sig. Slå sedan lagen över gurkorna och stäng burken direkt.

För att gurkan ska smaka som allra mest så bör den få stå mörkt och svalt i minst två veckor, gärna minimum 3. Men min pappa som inte kan hejda sig smakade redan efter två dagar och sade då att det var den godaste gurkan han ätit. Så, det funkar att smaka efter ett par dagar också givetvis.
Förvara burkarna i skafferi eller matkällare så håller den minst 1 år.
Öppnad burk förvaras i kylskåp.

 

inlags_smorgasgurkaNär gurkorna stått ett tag så gulnar de, som i tre av burkarna här på bilden. Och det är så det ska vara. När jag tog denna bild så var tre av dessa burkar alldeles nygjorda och därför är gurkan fortfarande grön ännu. 🙂

Ha nu en underbar söndag. Och hörni, lägg in lite sommar på en burk nu! Det kan aldrig skada att plocka fram en burk med sommargurka mitt i vintern, eller hur?

Stor kram! ♥

Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lina
3 years ago

Åh, älskar inlagd gurka och håller med om att det är underbart att ta tillvara på sommaren! Har plockat mängder med blåbär och hallon, älskar det!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lina
3 years ago

Åh vad härligt med Blåbärsplock!!! <3

Josefine
3 years ago

Gud vad gott! Och så fint i burkarna!!!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Josefine
3 years ago

Visst blir det fint!! 🙂

Lennart Nytjärn
Lennart Nytjärn
3 years ago

Inlagda gurkorna ska jag prova men ”2 Burkar”? beror ju på hur stora burkar man vill ha.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lennart Nytjärn
3 years ago

Precis! Mina burkar är på 1liter. Men du väljer själv om du vill ha mindre eller större! Ha en fin kväll 🙂

Rojne
Rojne
3 years ago

Hej.
Här i Thailand finns enbart 5% ättika, så jag använde ca. 8 dl utav den och inget vatten. Så handlade jag en stor påse gurkor, 10 SEK. och nu har jag ätit 2 glas jättegod gurka och har ett kvar. Nu är det tid för att göra om det.

Rojne.

PS. Halverade saltet då jeg tycker det var rejält mycket.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Rojne
3 years ago

Hej! Vad roligt att du fick det att fungera ändå! Heja dig! Kram <3

Lisbeth
Lisbeth
2 years ago

Jättebra recept. Lägger till några vinbärsblad.

Åsa Elfstrand
Åsa Elfstrand
1 year ago

Gjorde denna supergoda inlagda gurka i fjol och det blev en succé här hemma. I år har vi odlat ännu mera västeråsgurkor för dom 4 burkarna som jag fyllde i fjol försvann på 2 veckor. Tack för ett toppenrecept.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Åsa Elfstrand
1 year ago

Vad roligt att höra! det gör mig glad. 🙂 Kram!

Nästa inlägg

Saftig Blåbärskaka

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x