Saft, sylt & curd

Inlagd Smörgåsgurka

80 röster

Inlagd smörgåsgurkaAtt lägga in sin egen gurka nu i skördetider är något som du kommer att bli otroligt glad för i framtiden. Och framtiden är då redan i höst & vinter – för tänk då att få öppna en burk med inlagd smörgåsgurka att avnjuta av när allt annat känns grått? Åh det är så ljuvligt! Detta recept är otroligt enkelt och går fort att svänga ihop. Och så blir det så gott att en aldrig mer kommer vilja äta köpegurka sedan.

Kika på videon för att se steg för steg hur jag gör inlagd smörgåsgurka. I videon gör jag detta recept x2.

Inlagd smörgåsgurka, 2 burkar:

Ingredienser
5.5 dl vatten
3 dl ättiksprit, 12%
5 dl strösocker
0.75 dl salt
1.5 kg västeråsgurka
1 knippe dillkronor
3 msk senapsfrö

Gör så här:

  1. Börja med lagen: Blanda vatten, ättika, strösocker och salt i en skål. Rör tills strösocker och salt har löst sig. Låt stå.
  2. Tvätta gurkorna noga och skär dem sedan i jämntjocka skivor. Du väljer själv hur tjocka skivor du vill ha = ju tjockare skivor desto krispigare gurka.
  3. Varva skivorna i 2 st. väl rengjorda glasburkar (á 750 ml) tillsammans med krondill och senapsfrö.
  4. Slå lagen över gurkan i burkarna och förslut dem direkt med lock.

För att gurkan ska smaka som allra mest så bör den få stå mörkt och svalt i minst två veckor, gärna tre men absolut minst två. Förvara burkarna i skafferi eller matkällare så håller den minst 1 år.
Öppnad burk förvaras i kylskåp.

Inlagd smörgåsgurkaNär gurkorna stått ett tag så gulnar de, som i tre av burkarna här på bilden. Och det är så det ska vara. När jag tog denna bild så var tre av dessa burkar alldeles nygjorda och därför är gurkan fortfarande grön ännu. Lycka till med din smörgåsgurka!

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

21 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lina
6 years ago

Åh, älskar inlagd gurka och håller med om att det är underbart att ta tillvara på sommaren! Har plockat mängder med blåbär och hallon, älskar det!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lina
6 years ago

Åh vad härligt med Blåbärsplock!!! <3

Josefine
6 years ago

Gud vad gott! Och så fint i burkarna!!!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Josefine
6 years ago

Visst blir det fint!! 🙂

Lennart Nytjärn
Lennart Nytjärn
6 years ago

Inlagda gurkorna ska jag prova men ”2 Burkar”? beror ju på hur stora burkar man vill ha.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lennart Nytjärn
6 years ago

Precis! Mina burkar är på 1liter. Men du väljer själv om du vill ha mindre eller större! Ha en fin kväll 🙂

Rojne
Rojne
6 years ago

Hej.
Här i Thailand finns enbart 5% ättika, så jag använde ca. 8 dl utav den och inget vatten. Så handlade jag en stor påse gurkor, 10 SEK. och nu har jag ätit 2 glas jättegod gurka och har ett kvar. Nu är det tid för att göra om det.

Rojne.

PS. Halverade saltet då jeg tycker det var rejält mycket.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Rojne
6 years ago

Hej! Vad roligt att du fick det att fungera ändå! Heja dig! Kram <3

Lisbeth
Lisbeth
5 years ago

Jättebra recept. Lägger till några vinbärsblad.

Åsa Elfstrand
Åsa Elfstrand
4 years ago

Gjorde denna supergoda inlagda gurka i fjol och det blev en succé här hemma. I år har vi odlat ännu mera västeråsgurkor för dom 4 burkarna som jag fyllde i fjol försvann på 2 veckor. Tack för ett toppenrecept.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Åsa Elfstrand
4 years ago

Vad roligt att höra! det gör mig glad. 🙂 Kram!

Kim
Kim
2 years ago

Detta vill jag testa 😊
Hur länge brukar en burk hålla i kylskåpet efter att man öppnat den? 😃

Elin
Elin
2 years ago

Gjorde dubbel sats av dina gurkor igår, så spänd på att få smaka dom 😀 Jag stötte på två funderingar. Lagen, den ska alltså inte värmas upp? Och ett knippe krondill till två 1-liters burkar, kan inte stämma? 😄 Det tog ju upp halva burken haha. Undrar därför ungefär hur många ”små blommor/buketter” (som man knipsar av dom och lägger ner i burken) per burk du har? ☺️ tacksam för svar! Kram

Jenny Andersson-Mård
Jenny Andersson-Mård
2 years ago

Låter som en superenkel gurka att göra. MEN man ska alltså inte koka lagen? Utan den ska göras utan att kokas upp?

Jenny Andersson-Mård
Jenny Andersson-Mård
Reply to  Frida Skattberg
2 years ago

Har testat gurkan nu. Aningen ättiksstark. Har jag gjort något fel. Följt receptet till punkt och pricka.

Marianne
Marianne
Reply to  Frida Skattberg
8 months ago

Jag kokar alltid lagen!……varför skriver du att man INTE ska koka lagen, obegripligt!?

Marianne
Marianne
Reply to  Frida Skattberg
8 months ago

Kokar du så är socker å salt löst på 0 sekunder, allt fixat å särskildt med senapsfrön är kokningen bra å många bakterier dör/försvinner och gurkan blir hållbarare/godare!
Vad är det speciella med detta recept när inte lagen ”ska” kokas, hahaha….du måste skämta⁉️

Karin
Karin
9 months ago

Hej! Hur mycket är ett knippe dillkronor? 😉

Marika
Marika
7 months ago

Kan man använda vanlig dill , finns inte dillkronor att få tag på tyvärr

Nästa inlägg

Saftig Blåbärskaka

21
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x