Mjuka kakor

Saftig Blåbärskaka

Saftig_blabarskaka2En saftig Sockerkaka med Blåbär i. Det kan aldrig slå fel, tänker jag. Sedan jag var liten så har jag älskat bakverk med blåbär i. Annars är jag inte så förtjust i själva bäret – att bara äta det som det är. Men blåbärspajblåbärsmuffins eller som nu – i en kaka. Ja, då tackar jag sällan nej.

Saftig_blabarskaka3Jag använder mig av samma grundrecept som till min kanelbullesockerkaka samt min ljuvliga hallonkaka. Det är den godsate och mest saftiga sockerkakan som finns, det lovar jag. Och jag ser just därför ingen anledning till att experimentera fram ännu fler recept på sockerkakor när det inte går att få bättre.. 🙂

saftig_blabarskaka4

Saftig Blåbärskaka, 8 bitar:

  • 85 g smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1.5 dl filmjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 100 g färska blåbär (andra bär funkar också)

Gör så här:

  1. Börja med att sätta ugnen på 175°C och smöra samt bröa en form, 20 cm.
  2. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa upp strösocker och ägg fluffigt. Tillsätt sedan det smälta smöret, filmjölken och resterande ingredienser – utom blåbär. Rör ihop en klumpfri smet och tillsätt sedan hälften av blåbären, rör ihop.
  3. Häll smeten i formen och toppa sedan med resterande bär.
  4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 30 minuter. Tag ut och låt svalna innan du lossar kakan från formen.

Saftig_blabarskakaHär finns en bild med recept att printa ut om du vill ha receptet nära. Hoppas det ska smaka. 🙂

Fler recept på mjuka kakor:
Jordgubbssockerkaka
Kanelbullesockerkaka i långpanna
Hallonkaka
Morotskaka
Kärleksmums

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jossan
6 years ago

Jaa, hoppas det blir många recept med blåbär!!!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Jossan
6 years ago

Ja! Underbart. <3

Jenny
Jenny
6 years ago

Alltid så härliga, goda o inspirerande recept. Gillade verkligen att du lagt in en bild med receptet i! Lätt att göra en screenshot o spara o ta fram när man är sugen på något gott! Hoppas det blir mer sådant framöver!!

Johanna
Johanna
6 years ago

Är precis tvärtom! Tycker blåbär är så goda i sig själva att det nästan är synd att baka med dom 🙂 fast iofs är en seg blåbärspaj inte helt fel

Melissa
Melissa
6 years ago

går det bra och ta frysta? ska man blanda dem med lite maizena i så fall?:-)

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Melissa
6 years ago

Svar Ja på båda frågorna! Maizena eller potatismjöl. 🙂

Emelie
Emelie
6 years ago

Jag gjorde det här förra helgen!! Så mumsigt! Kan man göra detta fast i långpanna? 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Emelie
6 years ago

Hej! Vad roligt att du verkade gilla den! 🙂 Ja, absolut. Kolla efter receptet på Kanelbullesockerkaka i långpanna och gör den grunden fast med mer vaniljsocker och utan ”bull-kryddorna”, sedan bara tillsätta blåbär. För den kakan är av detta sockerkaksrecept fast anpassat till långpanna. 🙂 Stor kram! <3

Samreen
Samreen
5 years ago

hej
fantastisk recept!undrar om det går att frysa de?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Samreen
5 years ago

Det går jättebra! 🙂

Simone
5 years ago

VARFÖR blev min kaka tre gånger mindre än kakan på bilden trots exakt samma form och exakt samma recept? Jättegod, men knappt en cm hög…

khansa lazem
khansa lazem
5 years ago

hej jag testade med gräddfil isället för filmjöl jag kan testa jag hör av mig när den klar hihi♡♡♡

Marina Milisic
Marina Milisic
5 years ago

Jag bakade i skolan till elever de va jätte gott jag ska prova sama recept bara jag tänkte använda päron denna gång tacka till dig

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Marina Milisic
5 years ago

Vad roligt att höra! Tack själv 🙂

Emelie
Emelie
3 years ago

Ska bli gott att prova detta recept. Alla förstår säkert att det står fel men vid tillfälle kan du ju ändra från 30 grader till 30 minuter 😊

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Emelie
3 years ago

Hej! Men åh, tack. Har missat det. <3

Nästa inlägg

Chokladbollar med Dumlegömma

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x