En saftig Sockerkaka med Blåbär i. Det kan aldrig slå fel, tänker jag. Sedan jag var liten så har jag älskat bakverk med blåbär i. Annars är jag inte så förtjust i själva bäret – att bara äta det som det är. Men blåbärspaj, blåbärsmuffins eller som nu – i en kaka. Ja, då tackar jag sällan nej.
Jag använder mig av samma grundrecept som till min kanelbullesockerkaka samt min ljuvliga hallonkaka. Det är den godsate och mest saftiga sockerkakan som finns, det lovar jag. Och jag ser just därför ingen anledning till att experimentera fram ännu fler recept på sockerkakor när det inte går att få bättre.. 🙂
Saftig Blåbärskaka, 8 bitar:
- 85 g smör
- 1.5 dl strösocker
- 1 ägg
- 1.5 dl filmjölk
- 2 dl vetemjöl
- 1 msk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 100 g färska blåbär (andra bär funkar också)
Gör så här:
- Börja med att sätta ugnen på 175°C och smöra samt bröa en form, 20 cm.
- Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa upp strösocker och ägg fluffigt. Tillsätt sedan det smälta smöret, filmjölken och resterande ingredienser – utom blåbär. Rör ihop en klumpfri smet och tillsätt sedan hälften av blåbären, rör ihop.
- Häll smeten i formen och toppa sedan med resterande bär.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 30 minuter. Tag ut och låt svalna innan du lossar kakan från formen.
Här finns en bild med recept att printa ut om du vill ha receptet nära. Hoppas det ska smaka. 🙂
Fler recept på mjuka kakor:
Jordgubbssockerkaka
Kanelbullesockerkaka i långpanna
Hallonkaka
Morotskaka
Kärleksmums
Jaa, hoppas det blir många recept med blåbär!!!
Ja! Underbart. <3
Alltid så härliga, goda o inspirerande recept. Gillade verkligen att du lagt in en bild med receptet i! Lätt att göra en screenshot o spara o ta fram när man är sugen på något gott! Hoppas det blir mer sådant framöver!!
Är precis tvärtom! Tycker blåbär är så goda i sig själva att det nästan är synd att baka med dom 🙂 fast iofs är en seg blåbärspaj inte helt fel
går det bra och ta frysta? ska man blanda dem med lite maizena i så fall?:-)
Svar Ja på båda frågorna! Maizena eller potatismjöl. 🙂
Jag gjorde det här förra helgen!! Så mumsigt! Kan man göra detta fast i långpanna? 🙂
Hej! Vad roligt att du verkade gilla den! 🙂 Ja, absolut. Kolla efter receptet på Kanelbullesockerkaka i långpanna och gör den grunden fast med mer vaniljsocker och utan “bull-kryddorna”, sedan bara tillsätta blåbär. För den kakan är av detta sockerkaksrecept fast anpassat till långpanna. 🙂 Stor kram! <3
hej
fantastisk recept!undrar om det går att frysa de?
Det går jättebra! 🙂
VARFÖR blev min kaka tre gånger mindre än kakan på bilden trots exakt samma form och exakt samma recept? Jättegod, men knappt en cm hög…
hej jag testade med gräddfil isället för filmjöl jag kan testa jag hör av mig när den klar hihi♡♡♡
Jag bakade i skolan till elever de va jätte gott jag ska prova sama recept bara jag tänkte använda päron denna gång tacka till dig
Vad roligt att höra! Tack själv 🙂
Ska bli gott att prova detta recept. Alla förstår säkert att det står fel men vid tillfälle kan du ju ändra från 30 grader till 30 minuter 😊
Hej! Men åh, tack. Har missat det. <3