Sällan har jag varit med om någonting så gott som en Himmels Jordgubbstårta. Jag vet att ni är många (tusentals) som provat denna- och känner samma. Det gör mig varm i hjärtat!
I denna tårta är det samma fyllning rakt igenom. En sötsyrlig fyllning som påminner om en cheesecake med tanke på färskosten. Ljuvligt god med saftiga ljusa bottnar.
– Jag har ändrat lite i receptet sedan mitt allra första recept på himmelsk jordgubbstårta.
Se i videon ovan när jag bakar Himmelsk Jordgubbstårta steg för steg.
Himmelsk Jordgubbstårta, 10 bitar:
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
Fyllning:
4 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
1.5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
500 g jordgubbar
Gör så här:
- Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°c över/undervärme och klä en springform, 20 cm med bakplåtspapper – höga kanter. Smörj formen med smör och bröa gärna med kokos. Ställ åt sidan.
- Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt, vispa med elvisp i ca. 5 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter. Tag ut och låt svalna innan du delar i fyra bottnar.
- Fyllning: Finhacka jordgubbarna (spara eventuellt några till dekoration) och låt stå.
- Vispa upp grädde, philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker i en skål, vispa med elvisp till ett riktigt fast fluff. Vänd i jordgubbarna som är finhackade och rör ihop försiktigt tills allt blandats väl.
- Montering: Tag fram tårtbottnarna och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat. Fyll med ett lager jordgubbsfyllning och lägg sedan på nästa botten. Upprepa till sista tårtbotten och spackla sedan tårtan med resterande fyllning.
- Dekorera gärna med färska bär.
Lycka till!
Hej Frida!
Jag vill så gärna baka denna till min sons kalas då han önskar jordgubbstårta. Vi bor dock i Australien och har inte tillgång till potatismjöl, har du tips på vad jag kan använda istället? Tack för fantastiska recept!
Vetemjöl rakt igenom!! Kram <3
Kan man baka tårtbotten utan ägg? 🙂
Hej! Måste testa denna tårtan 😋 går det lika bra att göra klart hela tårtan kvällen innan eller är det bättre att spara lite fyllning inplastad i kylen och spackla tårtan samma dag? 😊
Måste bara fråga också, det står här att allt till fyllningen (förutom jordgubbarna) ska blandas i en skål och på videon på Youtube har du vispat grädden för sig. Vilket ska man göra? 🙂
Är det stora ägg man ska ha? 🙂
Gjorde denna i helgen för firande av min mans 40-årsdag. Jag gjorde den i 24 cm springform och därmed två lager fyllning – där jag bytte ut det ena mot hemmakokad rabarberkräm, vilket blev magiskt gott!! För att kunna spritsa runt kanterna vispade jag upp en extra halv sats av fyllningen, men skippade jordgubbsbitarna, och på toppen la jag rejält med kvartade färska jordgubbar. Underbart gott!!!
Så fint att höra!! 🙂
Hejsan
Går tårtan att frysa? Det står säkert i tråden men det var så många inlägg.
Den går att frysa! 🙂
Kan man byta ut jordgubbar mot blåbär?
Det kan du göra! 🙂
Hejsan. Tror du man kan använda banan och passionsfrukt istället? 🙂
Tyvärr är jag inte imponerad. Tårtbotten blev inte alls så hög som på bilden, den blev som vilken tårtbotten som helst. Får leta vidare efter ett recept där resultatet överensstämmer med bilden.
Hej! Vad tråkigt. Får jag fråga vilken storlek på form du använder? Kram!
Woow woow har gjort denna 3 gr den är så poppis alla säger att de aldrig ätit någon godare tårta 🥰 älskar dina recept❤️
Så fint att höra, det gör mig glad! 🙂
Har provat göra tårtbotten två gånger men den blir inte alls lika hög som din. Vad kan jag göra för fel?
//Emelie
Absolut den godaste jordgubbstårtan jag någonsin har ätit! Alla som smakat den här hemma säger det samma. Vi gör i stort sett bara den när vi ska äta tårta. Godare än så här blir det inte!
Hej!
Nu kommer jag här ett par år senare, får se om det finns någon här fortfarande som svarar 😀
Jag tänkte göra denna tårtan till dotterns ett års kalas men skulle vilja göra den i form av en etta, vad tror du om det? Kan jag göra tårtbotten i en långpanna istället? Dubbel sats kanske? Bör jag då justera tiden i ugnen?
Tack!/tårtamatören
Hej! Jag är fortfarande väldigt aktiv här inne och såg precis din kommentar. 🙂
Kul. Jag skulle rekommendera att göra rulltårtsbottnar och skära ut i ettor. Se liknande recept här: https://fridasbakblogg.se/2018/05/04/siffertarta/
Kram och lycka till.
Åh super, tusen tack för hjälpen!
Hej Frida.
Jag tål inte gluten. Tror du det går att byta rakt av?
Det går finfint! Kör på potatismjöl 🙂
Jättegod!! Och väldigt enkelt att göra, även för någon som jag som i princip aldrig bakar eller gör tårtor. Kan varmt rekommendera detta recept.
Roligt att höra. Blir så glad <3
Tänk jag som inte äter tårta men denna va ta mej det godast tårta jag någonsin ätit och nu tom längtar jag efter denna tårta i år till midsommar, wow
Men ÅH vad underbart! Så himla roligt att höra. <3
Bakade denna till midsommar. Wow! Brukar baka men sällan lyckas med tårtor med tårtbottnar. Den här tårtbotten blev super och även fyllningen. Första gången sjönk tårtbotten ihop lite i mitten eftersom den hade behövt ett par minuter till i ugnen men andra gången blev det perfekt. Första satsen blev underbart god som sockerkaka till glass och jordgubbar istället.
Första tårtan jag skriver ut och sparar. Den här blir det fler gånger!
Vad roligt att höra. Heja dig! Tack för att du delar med dig. <3
Botten blev så liten så det gick bara att dela den på två bottnar:(
Du har inte detta recept fast i långpanna? Ska göra till 30 personer😁
Hej, jag har tänkt baka denna underbart fina tårta till midsommar. Jag har en form på 26cm, tror du att det skulle funka? Hur mycket av satsen behöver jag göra isåfall tror du? Det dubbla?
Kram
Kan man göra fyllningen mjölkprotein fri? ☀️
Når det står piska ägg och sokker riktigt fluffiga, skal det vara äggedosis? Eller bare gott piskade?
Alltså tårtbottnen blev såå saftig 😍👌 hög, luftig och perfekt👏🏻 gjorde dubbel sats och gjorde den i en stor springform med bakplåtspapper runt om, hade inne den lite längre och den blev som sagt super🤗
Hej,
Kan man byta ut äggen mot något annat? Har tyvärr en ägg allergiker i familjen 😔
Funkar det att göra med köpt tårtbotten? Ta endast två lager emellan och spackla.? Nåt jag bör tänka på?
Wow! Jag ska baka den till Midsommaren nu:) Väldigt roligt att titta på recept-filmen!
Går det att göra tårtan i förväg och frysa in?
Går det göra med köpt tårtbotten? Är det nåt jag bör tänka på i såfall? 😊
Hej! Jag ska göra denna tårta imorgon. Tänkte göra en glutenfri variant med enbart potatismjöl. Dessutom tänkte jag göra smeten i långpanna istället.. 😅 vad tror du om att använda samma mått och köra den i långpanna? Hur länge kan jag behöva grädda den tro? 🙂
Hej.
Hur är den dag 2 att äta? Tänkte göra den dagen dagen innan midsommar.
Brukar inte direkt baka! Men detta var en väldigt fräsch och somrig tårta! Tack 🙂
Tack själv, för att du delar med dig. 🙂
Halsningar fran USA, gjorde tartan och den var himmelskt god!
Vad roligt att höra! 🙂
Tror du att fyllningen i den här tårtan kan funka i en pinocchio-tårta?
Absolut! Har ett sådant recept i min långpannebok. 🙂
Frida, dessa bottnar är så goda! Men kan man tillsätta kakao till detta recept om man vill ha chokladbotten? Vill inte ha så tunga bottnar.
Hej! Du kan byta ut en halv deciliter potatismjöl mot kakao. 🙂