Tårtor

Siffertårta

SiffertårtaDet kan väl inte finnas många som missat den stora tårt-trenden i social media just nu? Siffertårta är vad som gäller idag. Galet roligt tycker jag! Jag älskar ju att baka enkla tårtor, och denna är verkligen inte svår alls att baka! Dock är det en sak som jag inte ens i min vildaste fantasi kan förstå.. Denna siffertårta alla bakar just nu består av mördegsbottnar? Hårda bottnar, som en småkaka. Varför vill man ha hårda tårtbottnar? När man skär en bit så sprutar det fyllning åt alla håll. Nej, det där med mördegsbotten är inget för mig! Så jag gjorde istället så att jag bakade två rulltårtsbottnar som jag sedan skar ut två åttor av. Då blir det som en vanlig tårta med sockerkaksbotten, fast formad som en siffra. Så himla fint och gott! Jag gjorde en 8a för att fira min och Roberts åttaårsdag lite i efterskott.

SiffertårtaFyllningen kan ni säkert se är den jag har i min Himmelska Jordgubbstårta. Det är min favorittårtfyllning och givetvis var jag tvungen att fylla min Siffertårta med just den fyllningen.

Siffertårta, ca. 20 bitar:

Ingredienser tårtbotten, 2 st:
6 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl maizena (potatismjöl funkar också)
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
skal och saft från 1 citron

Ingredienser fyllning:
3 dl vispgrädde
150 g philadelphia
1.5 dl florsocker
2 tsk vaniljpulver
400 g jordgubbar, i småbitar

Garnering:
300 g färska bär

Gör så här:
Fyllning: Vispa upp grädden hårt i en bunke för sig. Vispa sedan upp philadelphiaost med florsocker och vaniljpulver. Tillsätt sedan jordgubbarna och rör ihop. Blanda ner färskostblandningen i vispgrädden och vispa till en tjock smet – enklast med ballongvisp.
Tårtbotten: Börja med att klippa ut en mall av papper i valfri siffra (jag använde bakplåtspapper till min mall).
Sätta ugnen på 225°c och klä två plåtar med bakplåtspapper.
Vispa upp ägg och strösocker riktigt fluffigt med elvisp. Sikta sedan ner de torra ingredienserna samt citronskalet. Vänd runt till en klumpfri smet.
Bred ut hälften av smeten på varje plåt och grädda en kaka i taget mitt i ugnen i ca. 5 minuter – tills den blivit gyllenbrun.
Tag ut kakan och vänd upp den på ett lättsockrat bakplåtspapper. Pensla sedan undersidan (på pappret) med kallt vatten och drag försiktigt bort bakplåtspapperet. Lägg på mallen och skär därefter. Upprepa med den andra botten.
Montering: Börja med att lägga en tårtbotten på ett serveringsfat eller tårtbricka. Bred sedan ut hälften av fyllningen på botten och lägg sedan på den andra tårtbotten. Bred ut resterande fyllning och toppa slutligen med färska bär.

SiffertårtaHoppas att det ska smaka! ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Eva
Eva
5 years ago

Hej! Ska man montera tårtan en dg i förväg som med vanli tårtbotten eller blir den mosig då..?

Emina
Emina
5 years ago

Hej! Kan man använda frysta jordgubbar till fyllningen? Lite svårt att få tag i färska nu i december

Mariana
Mariana
4 years ago

Hej! Kan man göra en siffertårta fast med samma recept på tårtbotten som i en vanlig tårta? Fast man gör den i en långpanna istället för en springform?

Liselotte Engdahl
Liselotte Engdahl
3 years ago

Jag ska baka en siffertårta med din fyllning men tänkte oxå ha marsankräm emellan tror du det blir gott tillsammans?

Jenni
Jenni
2 years ago

Kan man blanda i fin hackad kiwi, banan och blåbär? Skall göra till min son som fyller 1 och han tål ej röda bär ❤️

Julia
Julia
11 months ago

Kan man göra tårtbotten dagen innan och isåfall hur förvarar jag den bäst så den inte blir torr?

Kiwi Isglass

Nästa inlägg

Tips på 4 enkla Isglassar

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x