Hej på er! ♥
Vilken härlig dag! Den började med att jag vaknade upp bredvid min sambo för ovanlighetens skull.
Okej, det där kanske lät lite konstigt. Men saken är den att han jobbar borta i veckorna och att vi endast ses på helgerna.
Men nu är han hemma för att köra en tävling idag och kommer därför vara hemma i flera dagar. Så himla lyxigt!
Och för att “fira” att han nu äntligen är hemma så har jag bakat en liten jordgubbstårta.
Denna tårta är utan tvekan den godaste tårta jag någonsin ätit.
Det är 3 anslag och sedan en och samma fyllning i- och på hela tårtan.
Så himla enkel att baka och SÅ himla god. Jag skulle kunna leva på denna tårta. Bokstavligt talat. Leva!
Denna tårta gjorde jag för ett tag sedan, men den är lite finare än dagens..
Blommor från körsbärsträd är så vackert och fint att dekorera med.
Jag kommer att baka denna tårta så fort någon i familjen fyller år.
Allt för att få äta av den själv. Ha ha..
Tur att sambon fyller år om ett par veckor och att jag står för tårtan.. 😀
Himmelsk Jordgubbstårta, 10 bitar:
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
Fyllning:
4 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
1.5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
500 g jordgubbar
Gör så här:
- Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°c över/undervärme och klä en springform, 20 cm med bakplåtspapper – höga kanter. Smörj formen med smör och bröa gärna med kokos. Ställ åt sidan.
- Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt, vispa med elvisp i ca. 5 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter. Tag ut och låt svalna innan du delar i tre eller fyra bottnar.
- Fyllning: Finhacka jordgubbarna (spara eventuellt några till dekoration) och låt stå.
- Vispa upp grädde, philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker i en skål, vispa med elvisp till ett riktigt fast fluff. Vänd i jordgubbarna som är finhackade och rör ihop försiktigt tills allt blandats väl.
- Montering: Tag fram tårtbottnarna och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat. Fyll med ett lager jordgubbsfyllning och lägg sedan på nästa botten. Upprepa till sista tårtbotten och spackla sedan tårtan med resterande fyllning.
- Dekorera gärna med färska bär.
Denna tårta gjorde jag endast med två bottnar, men allra bäst blir den med tre.
Vad behöver man för form för att baka tårtbotten?:)
En springform, gärna med avtagbar kant! 🙂
Vad behöver man för form för att baka tårtbotten?:)
En springform, gärna med avtagbar kant! 🙂
Vad behöver man för form för att baka tårtbotten?:)
En springform, gärna med avtagbar kant! 🙂
Vad behöver man för form för att baka tårtbotten?:)
En springform, gärna med avtagbar kant! 🙂
Vad behöver man för form för att baka tårtbotten?:)
En springform, gärna med avtagbar kant! 🙂
Hej! Jag tänkte baka denna till min systers kalas imorgon, men jag har inget potatismjöl hemma. Går det att utesluta det eller byta ut det mot något annat?
Hej! Jag tänkte baka denna till min systers kalas imorgon, men jag har inget potatismjöl hemma. Går det att utesluta det eller byta ut det mot något annat?
Hej! Jag tänkte baka denna till min systers kalas imorgon, men jag har inget potatismjöl hemma. Går det att utesluta det eller byta ut det mot något annat?
Hej! Jag tänkte baka denna till min systers kalas imorgon, men jag har inget potatismjöl hemma. Går det att utesluta det eller byta ut det mot något annat?
Hej! Jag tänkte baka denna till min systers kalas imorgon, men jag har inget potatismjöl hemma. Går det att utesluta det eller byta ut det mot något annat?
Hej Frida!
Tänkte baka denna tårta till midsommar men med en extra fyllning (som också är stulen av dig, nämligen din lemoncurd ;)) och såklart den himmelska jordgubbsgrädden!!!
För den är verkligen himmelsk MEN, sist jag gjorde denna tårta (och följde recept till punkt och pricka) så blev min grädde väldigt lös, den rann liksom ut (inte helt men var liksom inte “styv” som andra fyllningar) och var ganska rinnig att ha runt om också, så den blev inte alls så fin som din 🙁 Jag tror det är pga av jordgubbarna men man kan ju inte göra mer än att låta de rinna av och torka efter man skurit upp de eller hur? Fick dock en idé idag, men vet inte om jag vågar utan din expertishjälp!
Min fråga: skulle man kunna ha gelatinpulver i denna smeten och isåfall hur mycket? Jag vet att 1 tsk gelatinpulver motsvarar ca 2 gelatinblad som binder 1 dl vätska, men jag vill liksom inte ha en pannacotta utav detta utan bara en styvare grädde. Tror du det funkar eller har du annat bra tips för styvare grädde? Ha en underbar midsommar! Kram!
Hej Frida!
Tänkte baka denna tårta till midsommar men med en extra fyllning (som också är stulen av dig, nämligen din lemoncurd ;)) och såklart den himmelska jordgubbsgrädden!!!
För den är verkligen himmelsk MEN, sist jag gjorde denna tårta (och följde recept till punkt och pricka) så blev min grädde väldigt lös, den rann liksom ut (inte helt men var liksom inte “styv” som andra fyllningar) och var ganska rinnig att ha runt om också, så den blev inte alls så fin som din 🙁 Jag tror det är pga av jordgubbarna men man kan ju inte göra mer än att låta de rinna av och torka efter man skurit upp de eller hur? Fick dock en idé idag, men vet inte om jag vågar utan din expertishjälp!
Min fråga: skulle man kunna ha gelatinpulver i denna smeten och isåfall hur mycket? Jag vet att 1 tsk gelatinpulver motsvarar ca 2 gelatinblad som binder 1 dl vätska, men jag vill liksom inte ha en pannacotta utav detta utan bara en styvare grädde. Tror du det funkar eller har du annat bra tips för styvare grädde? Ha en underbar midsommar! Kram!
Hej Frida!
Tänkte baka denna tårta till midsommar men med en extra fyllning (som också är stulen av dig, nämligen din lemoncurd ;)) och såklart den himmelska jordgubbsgrädden!!!
För den är verkligen himmelsk MEN, sist jag gjorde denna tårta (och följde recept till punkt och pricka) så blev min grädde väldigt lös, den rann liksom ut (inte helt men var liksom inte “styv” som andra fyllningar) och var ganska rinnig att ha runt om också, så den blev inte alls så fin som din 🙁 Jag tror det är pga av jordgubbarna men man kan ju inte göra mer än att låta de rinna av och torka efter man skurit upp de eller hur? Fick dock en idé idag, men vet inte om jag vågar utan din expertishjälp!
Min fråga: skulle man kunna ha gelatinpulver i denna smeten och isåfall hur mycket? Jag vet att 1 tsk gelatinpulver motsvarar ca 2 gelatinblad som binder 1 dl vätska, men jag vill liksom inte ha en pannacotta utav detta utan bara en styvare grädde. Tror du det funkar eller har du annat bra tips för styvare grädde? Ha en underbar midsommar! Kram!
Hej Frida!
Tänkte baka denna tårta till midsommar men med en extra fyllning (som också är stulen av dig, nämligen din lemoncurd ;)) och såklart den himmelska jordgubbsgrädden!!!
För den är verkligen himmelsk MEN, sist jag gjorde denna tårta (och följde recept till punkt och pricka) så blev min grädde väldigt lös, den rann liksom ut (inte helt men var liksom inte “styv” som andra fyllningar) och var ganska rinnig att ha runt om också, så den blev inte alls så fin som din 🙁 Jag tror det är pga av jordgubbarna men man kan ju inte göra mer än att låta de rinna av och torka efter man skurit upp de eller hur? Fick dock en idé idag, men vet inte om jag vågar utan din expertishjälp!
Min fråga: skulle man kunna ha gelatinpulver i denna smeten och isåfall hur mycket? Jag vet att 1 tsk gelatinpulver motsvarar ca 2 gelatinblad som binder 1 dl vätska, men jag vill liksom inte ha en pannacotta utav detta utan bara en styvare grädde. Tror du det funkar eller har du annat bra tips för styvare grädde? Ha en underbar midsommar! Kram!
Hej Frida!
Tänkte baka denna tårta till midsommar men med en extra fyllning (som också är stulen av dig, nämligen din lemoncurd ;)) och såklart den himmelska jordgubbsgrädden!!!
För den är verkligen himmelsk MEN, sist jag gjorde denna tårta (och följde recept till punkt och pricka) så blev min grädde väldigt lös, den rann liksom ut (inte helt men var liksom inte “styv” som andra fyllningar) och var ganska rinnig att ha runt om också, så den blev inte alls så fin som din 🙁 Jag tror det är pga av jordgubbarna men man kan ju inte göra mer än att låta de rinna av och torka efter man skurit upp de eller hur? Fick dock en idé idag, men vet inte om jag vågar utan din expertishjälp!
Min fråga: skulle man kunna ha gelatinpulver i denna smeten och isåfall hur mycket? Jag vet att 1 tsk gelatinpulver motsvarar ca 2 gelatinblad som binder 1 dl vätska, men jag vill liksom inte ha en pannacotta utav detta utan bara en styvare grädde. Tror du det funkar eller har du annat bra tips för styvare grädde? Ha en underbar midsommar! Kram!
En följdfråga! Behöver ditt smakråd! Hoppas det är ok. Tänkte göra tårtan såhär;
Vanliga bottnar (kommer ströa med kokos i formen innan gräddning som du) + 1 marängbotten som spacklas med vit choklad.
Tänkte såhär:
Lager 1: Tårtbotten med jordgubbsgrädde på.
Lager 2: Marängbottnen som är spacklad med vit choklad- lemoncurd på.
Lager 3: Tårtbotten med jordgubbsgrädde på.
Toppen: Jordgubbsgrädden och spackla runt om med naturell grädde. Jordgubbar på toppen!
Min fråga: kommer det vara för mycket om jag strör formen med kokos, har en marängbotten som är lätt spacklad med vit choklad och så jordgubbsgrädde+ lemoncurd som fyllning eller kan det funka? Är marängen för mycket?
Tack 🙂
En följdfråga! Behöver ditt smakråd! Hoppas det är ok. Tänkte göra tårtan såhär;
Vanliga bottnar (kommer ströa med kokos i formen innan gräddning som du) + 1 marängbotten som spacklas med vit choklad.
Tänkte såhär:
Lager 1: Tårtbotten med jordgubbsgrädde på.
Lager 2: Marängbottnen som är spacklad med vit choklad- lemoncurd på.
Lager 3: Tårtbotten med jordgubbsgrädde på.
Toppen: Jordgubbsgrädden och spackla runt om med naturell grädde. Jordgubbar på toppen!
Min fråga: kommer det vara för mycket om jag strör formen med kokos, har en marängbotten som är lätt spacklad med vit choklad och så jordgubbsgrädde+ lemoncurd som fyllning eller kan det funka? Är marängen för mycket?
Tack 🙂
En följdfråga! Behöver ditt smakråd! Hoppas det är ok. Tänkte göra tårtan såhär;
Vanliga bottnar (kommer ströa med kokos i formen innan gräddning som du) + 1 marängbotten som spacklas med vit choklad.
Tänkte såhär:
Lager 1: Tårtbotten med jordgubbsgrädde på.
Lager 2: Marängbottnen som är spacklad med vit choklad- lemoncurd på.
Lager 3: Tårtbotten med jordgubbsgrädde på.
Toppen: Jordgubbsgrädden och spackla runt om med naturell grädde. Jordgubbar på toppen!
Min fråga: kommer det vara för mycket om jag strör formen med kokos, har en marängbotten som är lätt spacklad med vit choklad och så jordgubbsgrädde+ lemoncurd som fyllning eller kan det funka? Är marängen för mycket?
Tack 🙂
En följdfråga! Behöver ditt smakråd! Hoppas det är ok. Tänkte göra tårtan såhär;
Vanliga bottnar (kommer ströa med kokos i formen innan gräddning som du) + 1 marängbotten som spacklas med vit choklad.
Tänkte såhär:
Lager 1: Tårtbotten med jordgubbsgrädde på.
Lager 2: Marängbottnen som är spacklad med vit choklad- lemoncurd på.
Lager 3: Tårtbotten med jordgubbsgrädde på.
Toppen: Jordgubbsgrädden och spackla runt om med naturell grädde. Jordgubbar på toppen!
Min fråga: kommer det vara för mycket om jag strör formen med kokos, har en marängbotten som är lätt spacklad med vit choklad och så jordgubbsgrädde+ lemoncurd som fyllning eller kan det funka? Är marängen för mycket?
Tack 🙂
En följdfråga! Behöver ditt smakråd! Hoppas det är ok. Tänkte göra tårtan såhär;
Vanliga bottnar (kommer ströa med kokos i formen innan gräddning som du) + 1 marängbotten som spacklas med vit choklad.
Tänkte såhär:
Lager 1: Tårtbotten med jordgubbsgrädde på.
Lager 2: Marängbottnen som är spacklad med vit choklad- lemoncurd på.
Lager 3: Tårtbotten med jordgubbsgrädde på.
Toppen: Jordgubbsgrädden och spackla runt om med naturell grädde. Jordgubbar på toppen!
Min fråga: kommer det vara för mycket om jag strör formen med kokos, har en marängbotten som är lätt spacklad med vit choklad och så jordgubbsgrädde+ lemoncurd som fyllning eller kan det funka? Är marängen för mycket?
Tack 🙂
Hej! Tänkte göra tårtan och undrar om springformen kan vara större än 15cm utan att den bränns vid på grund av tunnare lager? Sen tänkte jag, visst kan man blanda i lite hackade valnötter i smeten till botten?
Räcker tårtan till cirka 8 pers?
Hej! Den kan absolut vara större, dock får du inte ut lika många anslag (bottnar) då. Men det gör ingenting i och med att tårtan istället kommer att bli större. Absolut, vänd försiktigt ner nötterna när det är riktigt fluffigt, gärna krossade nötter för att minska risken för dem att sjunka ner till botten. Tårtan räcker till ca 10-12, så absolut! Lycka till. Stor kram <3
Måste den frysas innan alltså tårtbotten
Absolut inte! Det är bara ett tips för att den ska bli enklare att dela. Men det funkar bra utan infrysning också! Kram <3
Hej! Skulle uppskatta ett snabbt svar då jag tänkt göra denna till min systers student imorgon! Kan man använda en 24 cm springform, 15 känns väldigt liten? Och hur många bitar blir tårtan ungefär?
Hej! Hoppas att det löste sig! Om du ska baka den fler gånger i en 24 cm form så kan du ta 1.5 x receptet. Kram! <3
Hej!
Törs man förbereda fyllningen till tårtan ca två dygn före servering/ihopsättning eller blir den förstörd då?
Det har funkat för mig. Om du upplever fyllningen lite lös så kan du vispa upp den (gärna med en bra ballongvisp) igen! 🙂
Den smager også godt i Danmark 🙂 Jeg kom lidt revet citronskal i cremen (ca. 1 tsk.)
Det gør smagen friskere og giver en lille fornemmelse af boble tyggegummi (tuggummi) i smagen.
Åh vad roligt att höra! Jag älskar citron, brukar ha det i tårtbotten men ska absolut prova att ha det i fyllningen nästa gång. Tack för din kommentar. Stor kram <3
Hej, jag bor i den australienska outbacken och gjorde den här tårtan till en funktion i vårat lilla lantbruks samhälle. Fick så många positiva kommentarer, definitivt kalasets bästa bakverk enligt många! Tack för ett sådant underbart gott recept!
Men åh vad roligt att höra! Tack snälla för att du delar med dig. <3
Hej
Jag tänker göra din (och min) favorittårta till min sons student och då blir det till att göra bottnar i långpanna. Hur ska jag omvandla receptet så det passar till ca 30X40
Med vänlig hälsning Cecilia
Hej! Vad roligt att du gillar denna! Jag skulle nog säga att du kan göra rulltårtsbottnar och då använda kanske 3 st? Alternativt två st som du bakar 1.5x receptet på sådana bottnar. Det går dessutom mycket fortare och blir supergott! Vad gäller fyllningen så kan du göra 2 x receptet om du vill spackla tårtan med den också. Stor kram! 🙂
Hej
Här du provat göra fyllningen med frysta jordgubbar någon gång?
🙂
Hej, jag provgjorde denna igår inför min dotters 1 års kalas om 3 veckor. Den var verkligen god! Tänkte även göra en med ananas istället, vad tror du om det? Burkananas som har fått rinna av sig lite..:)
Vad roligt att du gillar den! Ja, det låter ju som en suuuupergod idé! Tror att det blir super 🙂 Berätta gärna om du provar! Kram <3
Hej! Tack för en inspirerande blogg:) jag undrar om färska jordgubbar kan bytas mot jordgubbssylt?
Ha en fin dag!
Kram Malin
Hej har en fråga. Tror du att man kan tillsätta gelatin till fyllningen så att den blir fastare?
Mvh Ellinor
Har fått order att göra en doptårta. Detta var såklart min första tanka då jag Älskar den! Men hon vill ha sin tårta med hallonsmak, går de att byta ut jordgubbarna till hallon eller blir de konstigt? Smak och konsistens mässigt? 🙂
[…] Jag har ändrat lite i receptet sedan mitt allra första recept på himmelsk jordgubbstårta. […]
Kan man göra en rund tårta
Denna tårta är rund, eller hur menar du? 🙂
Verkar kanon recept. Jag är kass på att baka tyvärr men den här ska jag göra. Har svårt att hitta en sådan springform bara. Kan jag ta en vanlig typ på 24?