Jag smaksatte halva smeten med kokos, och resterande del smaksatte jag med mörk choklad. Resultatet? – Den godaste glassen någonsin!
*Liknande recept fann jag för länge sedan på en utländsk sida och skrev då ner det i ett block. Minns nu inte vilken sida!
För att göra denna glass krävs en kondenserad mjölk, och det är busenkelt att göra själv. Receptet på vegansk kondenserad mjölk finner du här nedan.
Vegansk Kokos- och Chokladglass:
Antal port: 8-10
Tid: 20 minuter
Frystid: 4 h
Hållbarhet: 3 veckor i frys
Kondenserad mjölk:
- 1 burk fet kokosmjölk (hela burken), rumstempererad
- 1.5 dl strösocker
- Blanda kokosmjölk och strösocker i en tjockbottnad kastrull.
- Koka upp och låt sjuda i ca. 25 minuter, tills mjölken tjocknat.
Rör om en eller max två gånger – EJ för mycket rörande! - Häll upp i en burk och låt svalna helt.
Glass:
- 2 burkar fet kokosmjölk (kyld över natten)
- kondenserad mjölk
- + 1 dl riven kokos & 0.5 tsk vaniljpulver till kokosglassen
- + 50 – 100 g smält mörk choklad till chokladglassen (mängd efter smak)
* Eventuellt hackad choklad i chokladglassen
- Öppna kokosmjölkburkarna och skopa ur det tjocka lagret (kokosgrädden), lägg det i en bunke och vispa upp med elvisp på hög hastighet i 4 minuter, till ett fluff. Tillsätt den kondenserade mjölken och vispa ytterligare 2 minuter.
- Dela upp smeten i två bunkar och rör ner kokos samt vanilj i ena smeten och smält choklad i den andra – du kan tillsätta kakao för extra smak.
- Varva kokosglass och chokladglass i en frystålig bunke, drag runt försiktigt med en spatel så att glassen blir som marmorerad.
- Frys i ca. 4 h.
- Låt stå framme en stund innan servering.
*Öppna kokosmjölken (till glassmeten) i botten för att enklast få ur kokosvattnet.
*Spara kokosvatten till t.ex. smoothies
Enkelt va? Hoppas det smakar! 🙂
Det finns ren kokosgrädde att köpa på tex hemköp/willys. Borde inte det vara bättre än att skopa ur en burk kokosmjölk?
Håller med.
Man kan även ställa burken med kokosmjölk upp och ner, så behöver man inte öppna den från botten 🙂
Ja, det är ju precis så det blir när man öppnar i botten? Haha! Kram
Går det att byta ut strösockret i den kondenserade mjölken mot sötströ?
Hej! Älskar din blogg och läser den ofta. En liten fråga angående detta recept, går det att ersätta farinsocker? Jag gjorde nämligen det och mjölken tjocknade inte 🙁 är inte så insatt i bakning haha
Hej. Hur kan en glass innehålla kondenserad mjölk och kallas vegansk? kondenserad mjölk är m j ö l k.
Hej! Du har nog inte läst hela receptet eller? Den kondenserade mjölken KOKAR MAN SJÄLV av socker och kokosmjölk. Så det är alltså en VEGANSK kondenserad mjölk! Ha en fin kväll!