God morgon raringar!
Nu ska ni få ett recept på galet goda Kanelbulle-Mumsmums. Alltså ja! Ni läste rätt – KANELBULLE-MUMSMUMS.
Hur gott? – barnsligt gott! De var så goda att jag nästan fick skämmas (för att jag åt så många..:)).
Ni som följt mig under en tid vet ju att jag inte nöjer mig med det “vanliga”. En vanlig kanelbulle duger inte alla gånger. Jag vill experimentera, hitta på nya bakverk, kombinera smaker och prova mig fram. Och hur idén på dessa kom fram har jag ingen aning om. Jag låg i sängen och skulle sova här om kvällen. Tänkte på att det snart är kanelbullens dag (imorgon) och att jag tidigare gjort Kanelbullesockerkaka, Kanelbullesnittar, Saftiga Kanelbullar och Kanelbullemuffins. Så vad ska jag komma på för smarrigt i år? Jo, Mums-mums som kanelbullar. Det borde funka, eller? JA! Det gjorde det.
För att få dem att se ut som kanelbullar så fick jag spritsa över lite vit choklad som jag rört ihop med lite färg och kanel. Sedan lite pärlsocker på detta. Ja, till och med sambon mumsade i sig av dessa. Han som inte gillar Mums-Mums.
Kanelbulle-mumsmums, ca. 20 st:
2.5 dl Strösocker
1 dl Florsocker
1 Äggvita
1 dl Kallt vatten
2 msk Kanel
2 tsk Kardemumma
1 msk Vaniljsocker
1.5 dl kokande Vatten
1.5 msk Gelatinpulver
150 g Vit choklad
+ Kanel, kardemumma & pärlsocker
–
Börja med att stansa ut 20 rundlar av smörgåsrån – kan behövas fler beroende på hur stora du stansar ut.
Blanda strösocker, florsocker, äggvita, kallvatten, kanel, kardemumma och vaniljsocker i en bunke – gärna bunken till din köksassistent.
Blanda ner gelatinpulvret i det kokande vattnet och rör om tills pulvret löst sig. Häll ner gelatinblandningen i sockerröran och vispa på hög hastighet tills det bildats ett vitt, ganska styvt fluff.
Skopa ner fluffet i en spritspåse med en runt tyll. Spritsa ut smeten på rånen som snäckor – börja inifrån och spritsa utåt – tänk hur en kanelbulle ser ut ovanifrån.
Spritsa ett till lager på samma vis ovanpå. Ställ sedan i frysen i 1 h.
Smält den vita chokladen över ett vattenbad på låg värme. Tag bort från värmen och doppa de frysta mumsmumsen.
Lägg på avrinningsgaller och pudra över lite kanel samt strö över lite pärlsocker.
Om du vill få dem att se ut som kanelbullar ännu tydligare så kan du ta lite av den vita chokladen och blanda med brun pastafärg eller kanel. Spritsa sedan ut på samma vis som du spritsade smeten. Låt chokladen stelna helt!
Förvara dina Kanelbulle-mumsmums i kylskåp!
Mums! Om jag vill göra äggfri. Tror du att jag bara kan ha lite mer pulver och vatten? 🙂
Hej! Dessvärre tror jag inte att det funkar? Tror du måste ha något substitut för just Äggvita. Googla “Recept äggfria mums-mums” så kommer det nog upp något!! Stor kram <3
Oj. Menar alltså gelatinpulver. :p
Aahh. Tänkte eftersom det går att göra maräng på bara gelatin och socker att det kanske skulle gå. Jag får googla!
Tack igen för all inspiration! 🙂
Detta vet du säkert mer om än mig! Prova dig fram!! Kram <3
Kul idé! För att göra den äggfri kan du testa medd kikärtsspad, det går att göra veganska maränger med det 🙂 Googla aqua faba maräng (meringue).
Vi har en som inte tål baljväxter och kikärtor så vi kan inte använda det. 🙁 men borde ju gå att göra. Ska testa emd gelatin idag tror jag 🙂
Jag testade göra dessa idag, följde receptet till punkt och pricka men degen stelnade aldrig.. det bara rann när jag försökte spritsa ut det på smörgåsrånen… vad kan jag ha gjort fel?
Du kanske inte vispade smeten tillräckligt? Kram!