Godis, Julbak

Chokladdoppad Chokladkola

Hej på er hjärtan.
Hoppas att allt är bra med er! 🙂

Med mig är det bra. Enda som är fel är att det är iskallt här hemma.
Har inte eldat någonting idag, så när jag jobbat klart vid datorn ska jag tända en brasa.
Det är så mysigt att tända en liten brasa i kakelugnen.
Smarta vi var som drog ner elementen igår för att det var FÖR varmt här hemma, och så sitter vi nästan och fryser nu istället.
Typiskt oss. Inget kan vara lagom. Iskallt eller Kokhett, haha..

Oavsett ifall det är iskallt eller kokhett här hemma så kan jag inte klaga så länge jag har Chokladdoppad Chokladkola hemma.
Alltså OJ! Så fantastiskt god den är.
Stod och kokade kola sent igår kväll och doppade sedan bitarna i mörk choklad sent inpå natten.
Strödde lite flingsalt på dem (ovanligt va?), och det gjorde susen.
Denna kola är faktiskt den godaste jag gjort hittills.
Har nu paketerat in den i fina cellofanpåsar, de ska skickas iväg i nästa vecka.
Ett paket med Julgodis ska skickas till min fina chef Linnéa så att hon och redaktionen på Veckorevyn har något att mumsa på såhär i adventstider.
Ett annat paket ska skickas ut till en fin vän.
Jag älskar att skicka iväg godis och bakverk. Så himla roligt att packa ner dem fint för att sedan skicka till någon jag håller kär.
Tänkte köra en tävling på Instagram där jag ska lotta ut en låda full med Julgodis, skulle det vara någonting tror ni?

IMG_9737Jamen kolla på den kolan, liksom!
SÅ fantastiskt god. 🙂

IMG_9741Jag tänkte först inte doppa dem i choklad, utan endast ha de som de var.
Men sedan kikade jag in i skafferiet och såg att jag hade alldeles för mycket choklad hemma.
Så då var det bara smälta choklad och doppa kolor..

IMG_9744Jag smakade på kolan som den var innan jag doppat den i choklad och tyckte att det var den godaste kolan någonsin.
Sedan, när chokladen hade stelnat, så smakade jag igen. Gissa om jag skrek rätt ut?
Vilken fullträff! Blev typ hundra gånger godare, hur det nu var möjligt.

IMG_9740De blev även hundra gånger finare.
De ser numera ut som ”riktiga” kolor som finns att köpa i gammaldagsa små godisbutiker.

IMG_9749Ni måste prova denna kola!!

Chokladdoppad Chokladkola, 40 st:
3 dl Vispgrädde
1.5 dl Strösocker
1.5 dl Farinsocker
1 dl Sirap, mörk
0.5 dl Kakao
0.5 tsk Finkornigt havssalt
20 g Smör
+ 200 g Mörk choklad
+ Flingsalt

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser utom smör, mörk choklad och flingsalt i en ganska stor kastrull.
Låt koka på medelhög värme tills kolan nått en temperatur av 125°C.
Rör ner smöret och rör om tills det smält ordentligt.
Häll upp smeten i en bakpappersklädd brödform (2 liter).
Låt stelna i rumstemperatur ett par timmar.
Skär i jämnstora bitar.

Smält chokladen i en skål över vattenbad på medelhög värme.
Doppa kolabitarna i chokladen och lägg på bakplåtspapper.
Låt stelna en stund innan du strör över flingsalt.
Låt sedan stelna helt i rumstemperatur.

IMG_9730Slå gärna in kolan i bakplåtspapper, knyt ett snöre i ändarna och förvara dem torrt i en kakburk.

LYCKA TILL! ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

23 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Johanna
Johanna
8 years ago

Hej!
Jag tycker väldigt mycket om din blogg och dina recept. Jag skulle dock önska att det fanns lite bilder som visar hur hela processen går till, för det tycker jag är väldigt roligt att kunna följa. Typ en bild på ingredienserna, en annan medan man kokar kola, en när man häller kolan i formen osvosv. Hoppas du förstår hur jag menar 🙂
Tack för en väldigt bra blogg! Kram

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Johanna
8 years ago

Hej! Tack snälla för dina fina ord! Jag ska absolut försöka ta mer bilder på processen 🙂 kram!

Jenny
Jenny
8 years ago

Hej!

Ska smöret ner i den smälta chokladen? Eller när ska smöret i?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Jenny
8 years ago

Hej! Som jag skrev i receptet så ska smöret i när kolan nått rätt temperatur. 🙂

Tilda
Tilda
8 years ago

Hej!
Jag undrar ifall jag får låna ditt recept och skriva det på min blogg men också skriva att det är ditt recept från början?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Tilda
8 years ago

Hej! Absolut! Tack snälla för att du frågar före. Kikar in på din blogg senare 🙂 stor kram!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Tilda
8 years ago

Ifall du har bloggat om receptet, se då till att det står att kolan ska kokas till 125(!) grader och inte 135, det hade blivit ett fel i receptet förut! Kram

Lotta L
Lotta L
8 years ago

Blir det inte väldigt hård kola, typ karamell med 135 grader? Men jisses så gott det låter! Så mycket jag vill testa att göra till jul! Ja annars också, he he…

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Lotta L
8 years ago

Hej! 125 grader ska den kokas till! Det var en trea som hade hoppat in istället för tvåan! Så jo, om du kokar den till 135 grader så blir den stenhård! Koka till 125! Kram

Amanda
Amanda
8 years ago

Kan man göra kultestet istället?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Amanda
8 years ago

Absolut! 🙂

Tess
Tess
8 years ago

Hej
Det låter supergott, men jag undrar en sak.
När kolan kommit upp till 125 grader, skall man ta bort kastrullen från plattan och därefter tillsätta smöret eller skall kastrullen fortfarande vara på plattan när smöret tillsätts?

Provade nyligen ett annat kola recept där jag tog då bort kastrullen från plattan och rörde i smöret. Resultatet blev att kolan blev grynig och lite ”sockrig”. Det var svårt att få kolan och smöret att blanda sig tyckte jag.
Tyvärr blev min kola inte god så jag fick slänga den.
Så jag vill inte göra det misstaget denna gången igen på ett så underbart recept.
Tack på förhand.

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Tess
8 years ago

Hej! Jag brukar låta kastrullen stå kvar, då smälter smöret ganska fort 🙂 Lycka till! Kram.

Linda
Linda
8 years ago

Hej! Detta ser verkligen jättesmarrigt ut. Men jag undrar hur du har fått lagret med choklad så ”slätt” och fint, hur höll du bär du doppade för att inte fingret skulle vara i vägen? Lite flummig fråga men hoppas du förstår! Kram kram

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Linda
8 years ago

Hej fina du! 🙂
Jag tryckte ner kolan i chokladen så att den var helt under ytan. Sedan fiskade jag upp den med en gaffel. När kolan låg på gaffeln så skakade jag gaffeln lite lätt så att överflödig choklad rann av. Sedan drog jag gaffeln mot kanten på chokladskålen innan jag lade ner kolan på ett bakplåtspapper.. Hoppas du förstår! Ska försöka börja filma lite sådana saker är det tänkt! Stor kram. <3

Lena
Lena
8 years ago

Kan man använda ljus sirap istället för mörk?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Lena
8 years ago

Ja, det funkar! 🙂

Ellinor
Ellinor
8 years ago

Hej! Tänkte baka två av dina kolor idag, denna och den med kardemumma. Undrar dock hur du gör när du häller upp i formarna, använder du bara matolja i formen eller bakplåtspapper så att det inte fastnar? Tusen tack för bra inspiration förresten och God Jul 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Ellinor
8 years ago

Det säkraste sättet är att klä formarna med bakplåtspapper. 🙂 Kram.

Angelica
Angelica
7 years ago

Har du nån video på när du gjort dessa?

Nikolina
Nikolina
3 years ago

Hej jag måste fråga. Vilken mörk choklad brukar du använda? Jag tycker att det är så svårt att veta.

Jacqueline
Jacqueline
3 years ago

Detta är mitt bästa godisrecept till jul! Jag själv älskar kolan och det gör alla som får smaka också 😊

Sally
Sally
3 years ago

Hur länge klarar kolan sig i rumstemperatur?

Nästa inlägg

Ischoklad med Apelsin

23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x