Godis, Julbak

Knäckbräck med salta Jordnötter

Hej fina ni!
Regnar det hos er också??
Här är det riktigt regnigt och grått. Hundarna vägrar gå ut..
Får bära ut dem på gräsmattan, ställa ner dem och sedan kissar det snabbt som attan.
Sekunden efter står de utanför dörren och ska in. Haha!
Själv älskar jag att vara ute när det regnar.
Speciellt vara ute och springa i regnet. Det är så härligt!
Och mysigt inne blir det också.
Jag har tänt massor med ljus här hemma, ätit en god brunch och kikat på en serie.
En sådan lugn morgon var länge sedan jag hade.
Sitter dock med massa jobb nu, och om en stund väntar knäckebrödsbak i köket. Mysigt!
I helgen ska vi bara vara hemma, äntligen.
Första hemmahelgen i vårt nya boende (har bott här i 5 veckor..).
Vi är sällan hemma på helgerna, det är nästan alltid något jobb som jag eller robert har, då följer vi ofta med varandra så att vi får lite tid ihop i alla fall . 🙂
Men jag vet ju hur vi fungerar, vi kan inte vara hemma en hel helg och… ta det lugnt?
Vad brukar ni göra när ni är hemma en hel helg? Haha

IMG_9709Oavsett om vi kommer vara hemma eller inte så har vi åtminstone världens största knäckbräck.
Lika stort som en plåt, haha.. Vi kommer nog att få skaffa löständer efter denna jul.
Så mycket som jag Julbakar i år har jag aldrig någonsin gjort.. 🙂

IMG_9720Det roligaste med ett Knäckbräck förutom att göra det?
Att knäcka det, så klart.. 🙂

IMG_9727Detta Knäckbräck är SÅ himla gott.
Em söt kola som möter salta Jordnötter och lite extra salt på toppen.
Ja, jag har ju i alla fall hittat en ny favorit bland Julgodiset.
Och vanlig Knäck? – FY vad tråkigt.. 😉
Att denna knäck inte behöver tappas upp i små formar med risk för att bränna fingrarna, jamen bara det..

Knäckbräck:
2 dl Vispgrädde
2 dl Sirap, ljus
1 dl Strösocker
1 dl Farinsocker
20 g Smör
2.5 dl Jordnötter

Gör så här:
Rör ihop vispgrädde, sirap, störsocker och farinsocker i en ganska stor kastrull.
Låt koka på medelhög värme tills den nått en temperatur av 130 grader, varken mer eller mindre.
Rör ner smöret och häll ut smeten på en bakpappersklädd plåt.
Bred ut så att knäcken blir ganska tunn.
Strö snabbt över jordnötterna och strö gärna över lite extra finkornigt havssalt.
Låt stelna en stund och bryt sedan i bitar.

Jordnötsallergi?
– Tillsätt då samma mängd av t.ex.:
Krossad Polkagris
Mandlar
Marshmallows
Solroskärnor
Pumpakärnor
Endast fantasin sätter stopp!

IMG_9719

Tips på annan Julkola/Knäck:
Smörkolakarameller
Saffranskola
Kardemummakola med Vanilj & Havssalt
Ljuvlig Citronkola
Gammeldags Smörkola med Vanilj & Flingsalt
Sveas Julkola
Klassisk Knäck
Vaniljkola
Kokosknäck
Chokladdoppad Chokladkola
Hemgjord Daim

LYCKA TILL! ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Chokladdoppad Chokladkola

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x