Hello! ♥
Jag vet inte vad det är för fel på mig, men jag vill bara stå i köket hela dagarna för att koka Julgodis.
Det är SÅ roligt, blir SÅ gott och sprider en ljuvlig doft i hela kvarteret.
Det jag saknar nu är snö. Massor!
Det är inte många känslor som slår den en känner när den första snön faller ner från himlen.
Längtar ni till snön kommer?
–
I alla fall, snö eller inte snö.
Nu har jag kokat Julkola.
Min absoluta favorit faktiskt. Den blir precis så som en hemkokt kola ska vara.
Igår slog jag in kola hela eftermiddagen.
Det är någonting särskilt med att sitta vid bordet och paketera in dessa små godisar i smörpapper.
Snöra ett snöre runtom och sedan lägga ner i en fin kakburk.
Ja, jag älskar det! 🙂
Denna kola är ganska Salt.
Inte för salt. Utan perfekt salt.
Jamen ni vet, en söt kola möter lite salt och Vanilj.. Åh, ja!
Salt Smörkola med Vanilj:
100 g Smör
2 dl Vispgrädde
2.5 dl Strösocker
1 dl Sirap, ljus
Frön ur 1/2 Vaniljstång.
0.5 tsk Flingsalt
+ extra Flingsalt på toppen
Koka samma alla ingredienser i en kastrull.
Koka kolan på medelhög värme till den klarar kulprovet (info längre ned) och rullas till en ganska mjuk kula.
Rör om i kolan med jämna mellanrum.
Smörj en brödform med olja och häll den färdiga kolasmeten där i.
Låt stelna en aning innan du strör över flingsalt.
Låt sedan stelna i rumstemperatur i ett par timmar innan du skär kolan i bitar.
Slå sedan in kolorna i smörpapper och förvara i en kakburk.
Droppa lite smet i ett glas med kallt vatten.
Tag upp smeten med fingrarna och försök rulla till en ganska mjul kula.
Citronkola
Saffranskola
Kardemummakola med Vanilj & Havssalt
Himmelsk Smörkola
Smörkolakarameller
Caramallows
Sveas Julkola
Sega Dumlechips med Salta nötter
jag är så jäkla glad att julpeppen är igång 😀
Ungefär hur lång tid tar det innan man kan börja pröva om den klarar kulprovet? Är helt novis men vill gärna pröva koka denna 🙂
Hej! En kvart ca, du ser när den börjar bli lite mörkare i färgen samt att den börjar bli tjockare. Prova dig fram, det gör ingenting om du är för tidigt ute, för då är det ju bata att koka vidare. 🙂 kram!
Hej 🙂
Kolan står just nu o kokar men undrar hur stora bitar smörpapper du klippt ungefär?:)
Mvh Elin
Hej! 🙂
Jag vek ett ark smörpapper på mitten fyra gånger och klippte i vecket efter varje vikning. 🙂 kram!
Hej igen!
Jag har kokat i snart en timme och här blir inga kulor alls, de är nästan flytande i vattnet, vad gör jag för fel?
Kram
Hej! Provade du att höja värmen? Ytterst märkligt att det inte blir någon kola? Kram!
Heu Frida, förvarar du Kolan i kylskåpet, hur länge håller sej Kolan? Kramis
Stina
Hej Stina! 🙂
Förvara kolan i en burk i ditt skafferi, alltså ganska svalt. Jag brukar säga ett månads hållbarhet, men den håller längre än så. Ska du dock inte äta den på ett tag så rekommenderar jag att du fryser in den 🙂 kram!
Hej Frida! Tack för en helt underbar bakblogg ❤️ En snabb fråga hur stor är “brödformen”?
Kram Stina
Hej rara du! Den är på 1.5 liter, vet ej i cm? 🙂 kram!
Står och gör detta recept nu! Älskar sött som möter salt!, hade aldrig fått för mig att göra kola annars, tack för att fint recept! 🙂
Nu görs ett nytt försök, den andra smälte så fort jag tog ut den ur kylen trotts kokning på över en timem, testar med högre värme nu:)
Men väldigt god var den ändå 😉
Koka den tills den blir 124-125 grader, då blir den fast. 🙂 Kram
Funkar det fint att köra vit sirap istället för ljus? Köpte den vita för ditt Julmustkola-recept, och tänkte köra det evnt till båda recepten om det går då jag inte garn ljus hemma