Blandat, Godis, Julbak

Salt Smörkola med Vanilj

Hello! ♥
Jag vet inte vad det är för fel på mig, men jag vill bara stå i köket hela dagarna för att koka Julgodis.
Det är SÅ roligt, blir SÅ gott och sprider en ljuvlig doft i hela kvarteret.
Det jag saknar nu är snö. Massor!
Det är inte många känslor som slår den en känner när den första snön faller ner från himlen.
Längtar ni till snön kommer?

I alla fall, snö eller inte snö.
Nu har jag kokat Julkola.
Min absoluta favorit faktiskt. Den blir precis så som en hemkokt kola ska vara.

IMG_9211Igår slog jag in kola hela eftermiddagen.
Det är någonting särskilt med att sitta vid bordet och paketera in dessa små godisar i smörpapper.
Snöra ett snöre runtom och sedan lägga ner i en fin kakburk.
Ja, jag älskar det! 🙂

IMG_9215Denna kola är ganska Salt.
Inte för salt. Utan perfekt salt.
Jamen ni vet, en söt kola möter lite salt och Vanilj.. Åh, ja!

Salt Smörkola med Vanilj:
100 g Smör
2 dl Vispgrädde
2.5 dl Strösocker
1 dl Sirap, ljus
Frön ur 1/2 Vaniljstång.
0.5 tsk Flingsalt
+ extra Flingsalt på toppen

Gör så här:
Koka samma alla ingredienser i en kastrull.
Koka kolan på medelhög värme till den klarar kulprovet (info längre ned) och rullas till en ganska mjuk kula.
Rör om i kolan med jämna mellanrum.
Smörj en brödform med olja och häll den färdiga kolasmeten där i.
Låt stelna en aning innan du strör över flingsalt.
Låt sedan stelna i rumstemperatur i ett par timmar innan du skär kolan i bitar.
Slå sedan in kolorna i smörpapper och förvara i en kakburk.
 –
* Kulprovet:
Droppa lite smet i ett glas med kallt vatten.
Tag upp smeten med fingrarna och försök rulla till en ganska mjul kula.
Blir det en kula så är smeten klar, annars får den koka lite till.
IMG_9208
LYCKA TILL! ♥
första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ISA
ISA
8 years ago

jag är så jäkla glad att julpeppen är igång 😀

Ida
Ida
8 years ago

Ungefär hur lång tid tar det innan man kan börja pröva om den klarar kulprovet? Är helt novis men vill gärna pröva koka denna 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Ida
8 years ago

Hej! En kvart ca, du ser när den börjar bli lite mörkare i färgen samt att den börjar bli tjockare. Prova dig fram, det gör ingenting om du är för tidigt ute, för då är det ju bata att koka vidare. 🙂 kram!

elin
elin
8 years ago

Hej 🙂
Kolan står just nu o kokar men undrar hur stora bitar smörpapper du klippt ungefär?:)
Mvh Elin

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  elin
8 years ago

Hej! 🙂
Jag vek ett ark smörpapper på mitten fyra gånger och klippte i vecket efter varje vikning. 🙂 kram!

elin
elin
8 years ago

Hej igen!
Jag har kokat i snart en timme och här blir inga kulor alls, de är nästan flytande i vattnet, vad gör jag för fel?
Kram

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  elin
8 years ago

Hej! Provade du att höja värmen? Ytterst märkligt att det inte blir någon kola? Kram!

Stina
Stina
8 years ago

Heu Frida, förvarar du Kolan i kylskåpet, hur länge håller sej Kolan? Kramis
Stina

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Stina
8 years ago

Hej Stina! 🙂
Förvara kolan i en burk i ditt skafferi, alltså ganska svalt. Jag brukar säga ett månads hållbarhet, men den håller längre än så. Ska du dock inte äta den på ett tag så rekommenderar jag att du fryser in den 🙂 kram!

Stina
Stina
8 years ago

Hej Frida! Tack för en helt underbar bakblogg ❤️ En snabb fråga hur stor är ”brödformen”?
Kram Stina

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Stina
8 years ago

Hej rara du! Den är på 1.5 liter, vet ej i cm? 🙂 kram!

Evelina
8 years ago

Står och gör detta recept nu! Älskar sött som möter salt!, hade aldrig fått för mig att göra kola annars, tack för att fint recept! 🙂

elin
elin
8 years ago

Nu görs ett nytt försök, den andra smälte så fort jag tog ut den ur kylen trotts kokning på över en timem, testar med högre värme nu:)
Men väldigt god var den ändå 😉

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  elin
8 years ago

Koka den tills den blir 124-125 grader, då blir den fast. 🙂 Kram

Lisa
Lisa
5 years ago

Funkar det fint att köra vit sirap istället för ljus? Köpte den vita för ditt Julmustkola-recept, och tänkte köra det evnt till båda recepten om det går då jag inte garn ljus hemma

Nästa inlägg

Chokladkakor med kolakräm & salt

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x