Dumle, Kakor, Småkakor

Dumlegrottor

Jamen hej på er fina ni! ♥
Vad sägs om en Småkaksvecka?
Jag har i helgen bakat småkakor så det står härliga till.
Och eftersom att jag har fullt upp med flytt denna vecka så tidsinställer jag ett gäng inlägg med småkakor.
Jag älskar småkakor. Att baka dem. Att kolla på dem. Att äta dem. Osv. Osv.. 🙂
Att baka småkakor är väldigt tacksamt ifall tiden är knapp, skafferiet tomt eller sötsuget stort.
Du kan baka en småkaka på basingredienserna. Mjöl, Socker och Smör är egentligen det enda du behöver för att få ihop en god kaka.
Jag gillar att experimentera fram nya recept på småkakor. Blanda nytt och gammalt, olika smaker.
Det är rogivande att baka småkakor tycker jag. Knåda deg med händerna är ju det bästa, eller hur?

IMG_8888Igår bakade jag 6 olika sorters kakor. Och innan jag började baka sade jag till mig själv att jag inte skulle äta så mycket deg (ja, jag tycker om kakdeg..) och heller inte äta några kakor.
Om det gick bra? Jamen faktiskt. Åtminstone med de andra sorterna.. Men sedan svängde jag ihop ett gäng DUMLEGROTTOR av chokladdeg. Alltså?
Hur ska jag kunna motstå en sådan kaka? Omöjligt, till och med för mig!
Jag brukar sällan äta av mina bakverk, dock smakar jag givetvis av det jag bakar.
Jag brukar smaka ett liiiitet hörn eller typ ett gäng smulor.
Men denna gång fick det bli en hel kaka. Jösses så god den var!

IMG_8892Ser ni?
Det är dumle gånger 2 också. En dumle i kakan och en halv dumle på toppen.
Den halva dumlen på toppen är egentligen inte nödvändigt, men jag kände att de skulle se lite godare ut då.
Om de gjorde det? JA! Innan syntes knappt dumlen, men nu så.. Och dessutom är det ju aldrig fel med lite extra dumle, inte sant? 😉

IMG_8874Av de som smakat så har ingen blivit besviken när de tagit en tugga av denna kaka.
Bilden kanske förklarar varför?

IMG_8876Ja ja, nu ska ni få receptet så att även ni och era nära och kära också få mumsa på sådana här kakor. ♥

Dumlegrottor, 20 st:
150 g Smör
1 dl Strösocker
2 dl Vetemjöl
2.5 msk Kakao
0.5 tsk Bakpulver
1 tsk Vaniljsocker
30 Dumlekolor

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C och placera ut 20 aluminiumformar på en plåt.
Nyp ihop alla ingredienser utom dumlen till en smidig deg.
Rulla till 20 bollar och lägg dem i formarna.
Tryck ner en dumle i varje kakboll.
Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
Klipp de resterande 10 dumlekolorna på mitten och lägg dem på de färdiggräddade kakorna.
Om kakorna inte svalnat helt så är det svårt att få loss dem ur formarna, så låt de svalna ordentligt.

IMG_8882

Tips på andra Chokladkakor:
After eight- snittar
Snickerssnittar
Marssnittar
Strassburgare
Triple chocolate chip cookies
Chokladkakor med Mjölkchoklad och strössel

LYCKA TILL! ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Filo
Filo
8 years ago

Varför brukar du inte äta dina bakverk? Är det för att du blir ”trött” på dem eller för att du vill äta hälsosamt?
Jag är bara nyfiken, allt är ju så gott!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Filo
8 years ago

Det har liksom blivit för mycket av det goda, tro det eller ej! 🙂 kram!

Johanna
Johanna
8 years ago

Alltså vad gör ja för fel 🙁 din kaka ser kunder och god ut men min är liksom smulig i degen och tjock när den är klar. Nästan som den va innan 🙁

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Johanna
8 years ago

Hej fina du! Klumpiga jag hade länkat till fel recept 🙁
Ber så HEMSKT mycket om ursäkt. Har nu skrivit rätt recept i inlägget nu. Stor kram & bättre lycka nästa gång! 🙂

Johanna
Johanna
8 years ago

Ser seg ut* ska de stå

Nathalie
Nathalie
8 years ago

Undrar detsamma som Johanna, mina sjönk inte ihop utan blev mer som ”traditionella” hallongrottor med något smulig och tjock deg? Vad gjorde jag för fel?

Linnea
Linnea
8 years ago

Tips är att låta en skiva noblessechoklad smälta på varje dumlegrotta när man tagit ut dem ur ugnen och sedan låta dem stelna! Blir väldigt prydligt!:)

Filo
Filo
8 years ago

Skulle du vilja skriva ett inlägg om hur man tempererar choklad? 🙂 Kram

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Filo
8 years ago

Jamen absolut! Jag ska bara flytta in i mitt nya kök först! 🙂 Kram!

Johanna
Johanna
8 years ago

Haha ja de förklarar saken! Får baka om, tur de blev gott ändå 🙂

Frida
Frida
8 years ago

Dumlekakor är så goda! Vet du vad som kommer göra det ännu godare?! Om du precis när du tagitnut dem ut ugnen så lägger du noblesse på varje kaka och låter smälta lite grann och sen ställer du in dem i kylen. De kommer bli ännu mer magiska! Testa iallafall, tror du kommer gilla det

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Frida
8 years ago

Jamen det är ju SÅ gott!! 🙂

Clara
Clara
8 years ago

Är det någon speciell anledning till att du har aluminiumformar? 🙂 Kakorna ser sååå himla goda ut!! 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Clara
8 years ago

För att det ska vara lättare att få ur dem ur formarna! 🙂 Kram.

Elaine
Elaine
8 years ago

Så himla goda! Blev jätte bra! 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Elaine
8 years ago

Vad roligt att höra!! 🙂

Nästa inlägg

Knäckiga Havrerutor i långpanna

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x