Bröd

Grovt filmjölksbröd

IMG_6063Ni vet när man bakar ett bröd och känner att man aldrig någonsin mer vill baka något annat bröd?
Den känslan har jag i kroppen just nu. Detta bröd blev så gott och saftigt. Och det var så enkelt att svänga ihop.
Det är perfekt. För både stora och små.
Min sambo som inte så jättegärna äter grovt bröd i vanliga fall älskade detta bröd, och det säger en hel del.

IMG_6052Ja, dessa smörgåsar var den godaste frukosten jag ätit på väldigt, väldigt länge.
Vad är väl en hotellfrukost jämfört mot detta? – Ingenting om du frågar mig.

IMG_6084Nu ska ni få receptet så att ni också kan äta lika gott bröd som mig, hihi..

Grovt Filmjölksbröd:
6 dl Rågmjöl, grovt
3 dl Havregryn
5 dl Vetemjöl
1.5 dl Rågkross
1 dl Solrosfrön
0.5 dl Sesamfrön
0.5 dl Linfrön
2 tsk Bikarbonat
1 tsk Salt
3 Morötter, fint rivna
1 dl Sirap, mörk
1 l Filmjölk

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 180°C och klä två brödformar, 1.5 l.
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke, tillsätt sedan morötter, sirap och filmjölk.
Rör om ordentligt till en jämn smet.
Fördela jämnt i formarna, garnera med havregryn och grädda i nedre delen av ugnen i 1.5 h.
Låt bröden svalna en aning i formarna innan du lyfter över dem till ett avsvalningsgaller.

IMG_6076

LYCKA TILL! ♡

Subscribe
Notify of
guest
46 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
6 years ago

Hej Frida!

Detta bröd ser verkligen fantastiskt gott ut! Jag tänkte göra det imorgon, men då jag bor utomlands vet jag inte om jag kan få tag i rågkross. Har du några bra rekommendationer om vad jag kan ersätta det med?

Tack och god fortsättning!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Anna
6 years ago

Hej! Vad härligt att bo utomlands. 🙂 När jag gjorde detta bröd för ett tag sedan så märkte jag att rågkrossen var slut här hemma så jag tog havregryn istället. Samma mängd. Prova det! Det blev gott 🙂
Ha en fin dag! Kram <3

Ewa
Ewa
6 years ago

Brödet blev tyvärr degigt för mig också första gången jag gjorde det, men ordnade till sig när jag la in det i ugnen en stund till. Testade att göra det igår igen och hade då inne det i ca 1 timma och 50-55 minuter och då blev det perfekt! Fick lägga folie över sista halvtimmen. Supergott bröd och nya favoriten här hemma!! 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Ewa
6 years ago

Det var tokigt! men vad bra att det löste sig. Så roligt att höra! 🙂 Kram <3

Anna
Anna
6 years ago

Hej Frida!

Detta bröd ser verkligen fantastiskt gott ut! Jag tänkte göra det imorgon, men då jag bor utomlands vet jag inte om jag kan få tag i rågkross. Har du några bra rekommendationer om vad jag kan ersätta det med?

Tack och god fortsättning!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Anna
6 years ago

Hej! Vad härligt att bo utomlands. 🙂 När jag gjorde detta bröd för ett tag sedan så märkte jag att rågkrossen var slut här hemma så jag tog havregryn istället. Samma mängd. Prova det! Det blev gott 🙂
Ha en fin dag! Kram <3

Ewa
Ewa
6 years ago

Brödet blev tyvärr degigt för mig också första gången jag gjorde det, men ordnade till sig när jag la in det i ugnen en stund till. Testade att göra det igår igen och hade då inne det i ca 1 timma och 50-55 minuter och då blev det perfekt! Fick lägga folie över sista halvtimmen. Supergott bröd och nya favoriten här hemma!! 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Ewa
6 years ago

Det var tokigt! men vad bra att det löste sig. Så roligt att höra! 🙂 Kram <3

Anna
Anna
6 years ago

Hej Frida!

Detta bröd ser verkligen fantastiskt gott ut! Jag tänkte göra det imorgon, men då jag bor utomlands vet jag inte om jag kan få tag i rågkross. Har du några bra rekommendationer om vad jag kan ersätta det med?

Tack och god fortsättning!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Anna
6 years ago

Hej! Vad härligt att bo utomlands. 🙂 När jag gjorde detta bröd för ett tag sedan så märkte jag att rågkrossen var slut här hemma så jag tog havregryn istället. Samma mängd. Prova det! Det blev gott 🙂
Ha en fin dag! Kram <3

Ewa
Ewa
6 years ago

Brödet blev tyvärr degigt för mig också första gången jag gjorde det, men ordnade till sig när jag la in det i ugnen en stund till. Testade att göra det igår igen och hade då inne det i ca 1 timma och 50-55 minuter och då blev det perfekt! Fick lägga folie över sista halvtimmen. Supergott bröd och nya favoriten här hemma!! 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Ewa
6 years ago

Det var tokigt! men vad bra att det löste sig. Så roligt att höra! 🙂 Kram <3

Anna
Anna
6 years ago

Hej Frida!

Detta bröd ser verkligen fantastiskt gott ut! Jag tänkte göra det imorgon, men då jag bor utomlands vet jag inte om jag kan få tag i rågkross. Har du några bra rekommendationer om vad jag kan ersätta det med?

Tack och god fortsättning!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Anna
6 years ago

Hej! Vad härligt att bo utomlands. 🙂 När jag gjorde detta bröd för ett tag sedan så märkte jag att rågkrossen var slut här hemma så jag tog havregryn istället. Samma mängd. Prova det! Det blev gott 🙂
Ha en fin dag! Kram <3

Ewa
Ewa
6 years ago

Brödet blev tyvärr degigt för mig också första gången jag gjorde det, men ordnade till sig när jag la in det i ugnen en stund till. Testade att göra det igår igen och hade då inne det i ca 1 timma och 50-55 minuter och då blev det perfekt! Fick lägga folie över sista halvtimmen. Supergott bröd och nya favoriten här hemma!! 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Ewa
6 years ago

Det var tokigt! men vad bra att det löste sig. Så roligt att höra! 🙂 Kram <3

Carin
Carin
7 years ago

Hej Frida!
Jag gillar verkligen din bakblogg!! <3
I receptet ovan, Grovt filmjölksbröd, skriver du "klä två brödformar".
Vad är det du "klär" dem med?

Tack för svar och en härlig blogg!
Med vänlig hälsning
Carin

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Carin
7 years ago

Hej! Tack snälla du!! <3
Det har jag missat att skriva. Men jag klär dem givetvis med bakplåtspapper 🙂 kram!

Ida
Ida
7 years ago

Hej Frida!
Bakade bröden idag men blev tyvärr degiga i mitten. Vad tror du jag gjorde för fel?
Tänkte gör ett nytt försök i morgon!!! 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Ida
7 years ago

Hej! Vad tråkigt att det blev så. De kan bero på att temperaturen i ugnen varit för låg, olika ugnar värmer olika. Brödet kan ha gräddats för kort tid även fast det stod inne i en och en halv timme. Brödet kan även upplevas väldigt degigt om det skärs upp innan det svalnat helt.. Bättre lycka imorgon! Låt det stå inne lite längre, lägg folie på bröden efter en och en halv timme om de är mörka. Och en till sak, när brödet har en temperatur (inuti, i mitten) på 94 grader så är det klart! 🙂 kram!

Ida
Ida
7 years ago

Tack!
Ska höja temperaturen idag o mäta Temp!

Frida
7 years ago

Låter supergott! Ska testas imorgon 🙂

jennie
jennie
7 years ago

Hej! Testade att baka brödet igår, blev supergott!! men när jag skär i det så smular liksom övre delen sönder litegrann. Känns som det är klart i mitten och ser inte bränt ut. Mätte temperaturen till 94 grader. Vet du vad jag kan ha gjort för fel? Eller behöver jag bara köpa en bättre kniv? 😉

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  jennie
7 years ago

Hej, eftersom att brödet kan jäsa över kanten och bli lite bredare upptill så kan det bli lite ostabilt när man skär i det. Prova att hålla ordentligt i brödet med ena handen medan du skär i det. Skär inte alltför tunna skivor heller. Kul att du tyckte om det! 🙂

B.
B.
6 years ago

Detta bröd låter underbart! Och tänker göra det till komande helgfrukost. Det jag undrar över är om du blötlägger ditt rågkross innan (står nämligen det på paketet att det ska blötläggas)? 🙂 har aldrig använt rågkross tidigare och tänker att jag kan fråga 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  B.
6 years ago

Hej! Ja detta är fantastiskt gott! Jag brukar aldrig blötlägga det! Men det kan du göra som du vill, ingenting blir sämre än det andra 🙂 Kram & Lycka till!

MW
MW
6 years ago

Hej, har du varmluftsugn? Ibland blir jag osäker på min ugn med varmluft och resultatet skiftar rejält när jag bakar bröd, allra helst när jag väljer bort varmluftsugn mot över och under värme.
Tack för ett inspirerande recept, måste testas inför helgen nu!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  MW
6 years ago

Hej! Nej, aldrig varmluft om det inte står skrivet i receptet.

Ha en fin dag & Lycka till med bakningen! 🙂

Anna
Anna
6 years ago

Hej Frida!

Detta bröd ser verkligen fantastiskt gott ut! Jag tänkte göra det imorgon, men då jag bor utomlands vet jag inte om jag kan få tag i rågkross. Har du några bra rekommendationer om vad jag kan ersätta det med?

Tack och god fortsättning!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Anna
6 years ago

Hej! Vad härligt att bo utomlands. 🙂 När jag gjorde detta bröd för ett tag sedan så märkte jag att rågkrossen var slut här hemma så jag tog havregryn istället. Samma mängd. Prova det! Det blev gott 🙂
Ha en fin dag! Kram <3

Ewa
Ewa
6 years ago

Brödet blev tyvärr degigt för mig också första gången jag gjorde det, men ordnade till sig när jag la in det i ugnen en stund till. Testade att göra det igår igen och hade då inne det i ca 1 timma och 50-55 minuter och då blev det perfekt! Fick lägga folie över sista halvtimmen. Supergott bröd och nya favoriten här hemma!! 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Ewa
6 years ago

Det var tokigt! men vad bra att det löste sig. Så roligt att höra! 🙂 Kram <3

Rebecca
Rebecca
5 years ago

Hej!
Tänkte baka detta filmjölksbröd till frukost i morgon. Då jag ska baka till ett väldigt stort gäng så undrar jag om man kan göra i ordning degen i formarna ikväll o sedan ställa in det i ugnen i morgonbitti? Eller kan deg med bikarbonat inte stå så länge?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Rebecca
5 years ago

Hej! Jag har inte sett din kommentar tidigare, hur gick det?
Degar med bikarbonat bör bakas precis innan gräddning då bikarbonatet annars tappar sin funktion och jäskraft.. Kram!

Fanny
Fanny
4 years ago

Hej!
Tänkte baka detta bröd idag men undrar en sak. Behöver inte bröden jäsa?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Fanny
4 years ago

Hej! Nej, ingen jäsning. 🙂 Kram!

Lina
Lina
4 years ago

Hej!
Jag har bakat ditt bröd tre gånger nu och jag får aldrig till det… de håller inte ihop. Vad kan jag göra för fel?
Det är sååå gott och vill verkligen lyckas!

Sanna
Sanna
4 years ago

Hej!! Hur länge kan man behålla detta brödet innan det blir dåligt?:) älsnar dina recept överlag och tänkte göra detta bröder senare! Kram Sanna

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sanna
4 years ago

Om du vill ha det länge så kan du skiva och frysa in i plastpåsar. Det är toppen! Annars kan du förvara det i skafferiet i upp till en vecka 🙂 Kram! <3

Ida
Ida
3 years ago

God smak, men blev tyvärr väldigt degigt trots att jag gräddade det 20 min extra.

Josefine
Josefine
3 years ago

Hej!
Brödet i sig låter jättegott men jag har svårt för att ha stora frön i bröd. Går det att ta bort så att man bara har kvar bl.a. linfrön, sesamfrön som inte märks av? Vad kan jag ta bort utan att förstöra brödet i sin helhet? 🙂

Tack på förhand 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Josefine
3 years ago

Hej! Jag förstår, du kan ta bort alla nötter och frön om du så önskar. Ingen fara alls! 🙂 Kram

Josefine
Josefine
3 years ago

Tusen tack för detta goda recept!! Blev hur gott som helst! Nytt favoritbröd helt klart!

Burcu
Burcu
3 years ago

Hej Frida!
Jag tänkte baka idag men såg att jag inte har mörk sirap utan ljus sirap hemma kan man utesluta sirap?

Åsa
Åsa
2 years ago

Mitt bröd blev lite degigt men smakar bra..Ska det vara lite degigt med tanke på morötterna som är i, eller ska jag grädda längre?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Åsa
2 years ago

Det ska inte bli degigt! Alla ugnar är olika effektiva, det kan vara bra att tänka på. Så grädda längre då! 🙂

Nästa inlägg

Somrig Jordgubbsdessert - Tårta i ett glas

46
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x