Bröd

Grytbröd

Hej på er! ♥
Idag ska ni få ett utav mina absoluta favoritrecept när det kommer till Bröd.
Ett knådfritt bröd med en krispig skorpa och segt inkråm.
Vet inte hur många sådana här bröd jag har bakat till vänner och familj, alla älskar detta bröd.
Och vad de inte vet är att det är oerhört enkelt att svänga ihop själv.. 😀

Det är ett helt perfekt bröd att antingen äta till soppan eller skiva upp, steka i olivolja med havssalt och ha till en fräsch sallad.
Eller bara som ”vanlig” frukostsmörgås. SÅ gott!

Nu ska ni få receptet. ♥

Grytbröd:
25 g Jäst
6 dl Vatten, kallt
2.5 tsk Havssalt
2.5 dl Grahamsmjöl
4 dl Rågmjöl
8 dl Vetemjöl

Gör så här:
Börja med att smula jästen i en bunke.
Häll över vattnet och rör ut jästen.
Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk i 2 h.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma den till en limpa.
Lägg över en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°C och ställ in en gjutjärmsgryta med lock längst ner i ugnen.
När degen är färdigjäst så tar du ut grytan ur ugnen, strö sedan mjöl i botten och lägger ner degen försiktigt.
Lägg på locket och grädda brödet i 25 minuter.
Tag sedan av locket och grädda i ytterligare 25 minuter.
Tag ut brödet ur grytan när det gräddats färdigt och låt det svalna på galler.

LYCKA TILL! ♡
första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

32 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
lasse
lasse
8 years ago

hur många liters gryta är det du har till grytbrödet?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  lasse
8 years ago

Hej! Min gryta som jag bakar detta bröd i är på 3 liter. 🙂

Johanna
Johanna
7 years ago

supergott bröd och väldigt enkelt att göra!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Johanna
7 years ago

Vad roligt att höra! :))

lasse
lasse
8 years ago

hur många liters gryta är det du har till grytbrödet?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  lasse
8 years ago

Hej! Min gryta som jag bakar detta bröd i är på 3 liter. 🙂

Johanna
Johanna
7 years ago

supergott bröd och väldigt enkelt att göra!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Johanna
7 years ago

Vad roligt att höra! :))

lasse
lasse
8 years ago

hur många liters gryta är det du har till grytbrödet?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  lasse
8 years ago

Hej! Min gryta som jag bakar detta bröd i är på 3 liter. 🙂

Johanna
Johanna
7 years ago

supergott bröd och väldigt enkelt att göra!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Johanna
7 years ago

Vad roligt att höra! :))

lasse
lasse
8 years ago

hur många liters gryta är det du har till grytbrödet?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  lasse
8 years ago

Hej! Min gryta som jag bakar detta bröd i är på 3 liter. 🙂

Johanna
Johanna
7 years ago

supergott bröd och väldigt enkelt att göra!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Johanna
7 years ago

Vad roligt att höra! :))

Emmi - explorista.se
8 years ago

Låter supergott! 🙂

Helen
Helen
8 years ago

Detta brödet bakar jag till min dotter som är glutenintolerant men med mjölmix. Vi älskar det i hela familjen

Mirna
Mirna
8 years ago

Hejsan
Ska brödet gräddas i nedre delen av Ungnen ?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Mirna
8 years ago

Svar ja! 🙂

Sofia
Sofia
8 years ago

Jag skulle vilja göra degen på kvällen och grädda brödet på morgonen därpå. Är det första jäsningen som då görs i kyl under natten?
Tack för goda recept! Har provat flera av dem

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Sofia
8 years ago

Hej! Ja, precis. Du jäser första jäsningen i kylskåpet över natten, sedan tar du fram grytan i rumstemperatur ca. 1 – 1 1/2 h innan gräddning på morgonen! Tack själv snälla du! Kram. 🙂

Madde
Madde
8 years ago

Ser fantastiskt ut och är sugen på att prova! Men jag är också glutenintolerant och då blir allt lite klurigare med bakning 🙂
Hoppas att denna fråga är ok! Helen, vilken mix tar du istället för vanligt mjöl?

Rosé-Marie
Rosé-Marie
8 years ago

Km man baka ut brödet på annat och ändå bli lika gott

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Rosé-Marie
8 years ago

Det får inte samma krispiga yta eller saftighet men blir absolut supergott att baka ut på plåt också! Kram 🙂

Rosémarie_Blomqvist
Rosémarie_Blomqvist
8 years ago

Kan brödet utan grytan

lasse
lasse
8 years ago

hur många liters gryta är det du har till grytbrödet?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  lasse
8 years ago

Hej! Min gryta som jag bakar detta bröd i är på 3 liter. 🙂

Johanna
Johanna
7 years ago

supergott bröd och väldigt enkelt att göra!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Johanna
7 years ago

Vad roligt att höra! :))

Johanna
Johanna
4 years ago

supergott bröd och väldigt enkelt att göra!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Johanna
4 years ago

Vad roligt att höra! 🙂

Nästa inlägg

Pinnglass i olika smaker

32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x