Hej på er! ♥
Idag ska ni få ett utav mina absoluta favoritrecept när det kommer till Bröd.
Ett knådfritt bröd med en krispig skorpa och segt inkråm.
Vet inte hur många sådana här bröd jag har bakat till vänner och familj, alla älskar detta bröd.
Och vad de inte vet är att det är oerhört enkelt att svänga ihop själv.. 😀
Det är ett helt perfekt bröd att antingen äta till soppan eller skiva upp, steka i olivolja med havssalt och ha till en fräsch sallad.
Eller bara som ”vanlig” frukostsmörgås. SÅ gott!
Grytbröd:
25 g Jäst
6 dl Vatten, kallt
2.5 tsk Havssalt
2.5 dl Grahamsmjöl
4 dl Rågmjöl
8 dl Vetemjöl
Gör så här:
Börja med att smula jästen i en bunke.
Häll över vattnet och rör ut jästen.
Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk i 2 h.
–
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma den till en limpa.
Lägg över en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°C och ställ in en gjutjärmsgryta med lock längst ner i ugnen.
När degen är färdigjäst så tar du ut grytan ur ugnen, strö sedan mjöl i botten och lägger ner degen försiktigt.
Lägg på locket och grädda brödet i 25 minuter.
Tag sedan av locket och grädda i ytterligare 25 minuter.
Tag ut brödet ur grytan när det gräddats färdigt och låt det svalna på galler.
hur många liters gryta är det du har till grytbrödet?
Hej! Min gryta som jag bakar detta bröd i är på 3 liter. 🙂
supergott bröd och väldigt enkelt att göra!
Vad roligt att höra! :))
hur många liters gryta är det du har till grytbrödet?
Hej! Min gryta som jag bakar detta bröd i är på 3 liter. 🙂
supergott bröd och väldigt enkelt att göra!
Vad roligt att höra! :))
hur många liters gryta är det du har till grytbrödet?
Hej! Min gryta som jag bakar detta bröd i är på 3 liter. 🙂
supergott bröd och väldigt enkelt att göra!
Vad roligt att höra! :))
hur många liters gryta är det du har till grytbrödet?
Hej! Min gryta som jag bakar detta bröd i är på 3 liter. 🙂
supergott bröd och väldigt enkelt att göra!
Vad roligt att höra! :))
Låter supergott! 🙂
Detta brödet bakar jag till min dotter som är glutenintolerant men med mjölmix. Vi älskar det i hela familjen
Hejsan
Ska brödet gräddas i nedre delen av Ungnen ?
Svar ja! 🙂
Jag skulle vilja göra degen på kvällen och grädda brödet på morgonen därpå. Är det första jäsningen som då görs i kyl under natten?
Tack för goda recept! Har provat flera av dem
Hej! Ja, precis. Du jäser första jäsningen i kylskåpet över natten, sedan tar du fram grytan i rumstemperatur ca. 1 – 1 1/2 h innan gräddning på morgonen! Tack själv snälla du! Kram. 🙂
Ser fantastiskt ut och är sugen på att prova! Men jag är också glutenintolerant och då blir allt lite klurigare med bakning 🙂
Hoppas att denna fråga är ok! Helen, vilken mix tar du istället för vanligt mjöl?
Km man baka ut brödet på annat och ändå bli lika gott
Det får inte samma krispiga yta eller saftighet men blir absolut supergott att baka ut på plåt också! Kram 🙂
Kan brödet utan grytan
hur många liters gryta är det du har till grytbrödet?
Hej! Min gryta som jag bakar detta bröd i är på 3 liter. 🙂
supergott bröd och väldigt enkelt att göra!
Vad roligt att höra! :))
supergott bröd och väldigt enkelt att göra!
Vad roligt att höra! 🙂