Varför jäser inte degen?
Det finns så många olika anledningar till att en deg inte jäser som den ska.
Först och främst, har jästen kanske redan passerat utgångsdatumet? – Kolla alltid det först.
Annars kan det vara så att degvätskan varit för varm, om den överstiger 37°C så finns det en risk att jästen dör och därmed tappar all jäskraft. Annars kan degvätskan ha varit motsatsen, alltså alldeles för kall. Det är ingenting som är dåligt, men jästen kommer inte igång lika fort och degen kommer ta god tid på sig att börja jäsa. Med en kall degvätska behövs åtminstone dubbla jäsningstiden av en deg med fingervarm vätska.
Det kan vara för mycket mjöl i degen som gör degen tung vilket i sin tur leder till dålig jäskraft.
Andra ingredienser kan ha varit för kalla och därmed kylt ner degen/jästen vilket leder till en längre jäsprocess.
Varför blir mina maränger platta?
Många av gångerna då maränger kommer ut platta ur ugnen har att göra med att det kommit fett i smeten.
Om du till exempel vispar marängen i en plastbunke, som oftast har en fet hinna, så kommer inte marängerna att bli höga.
Det som händer är att fettet gör att proteinkedjorna i äggsmeten blir feta och kan då inte binda ihop och fånga upp luften som gör marängerna luftiga. När luften inte kan stanna i marängerna blir det givetvis inga höga och fina maränger. Äggula är fett, så var noga med att ingen äggula hamnar bland äggvitorna.
Det får heller inte komma vatten i marängsmeten.
Ha gärna i lite citronsaft i smeten, det stärker äggvitan under vispning.
Och vispa aldrig en marängsmet för länge, då blir den tjock, smetig och sjunger ihop.
Varmluftsugn eller Vanlig ugn?
Har man tillgång till varmluftsugn så säger jag Varmluftsugn.
Den sprider värmen jämnt i ugnen, flera plåtar med bakverk kan ställas in samtidigt.
En varmluftsugn är effektivare och perfekt för bakning!
Varför flyter mina kakor ut till en enda stor kaka på plåten?
Den största anledningen är oftast att det är lite för lite mjöl i degen.
Annars kan ugnen ha varit för varm.
Provbaka en eller två kakor på en plåt innan du ställer in en hel plåt med 20 kakor på.
Då ser du vad som händer och om det kanske är någonting du bör justera med degen.
Varför sjunker godiset/bären till botten av formen?
Oftast är smeten alldeles för lös/tunn för att orka bära upp någon slags fyllning.
Antingen kan du grädda kakan/muffinsen 10-15 minuter, sedan öppna ugnen och trycka ner fyllningen, annars kan du rulla bären i lite vete- eller potatismjöl innan du trycker ner dem i formen.
Varför blir kakan bränd på ytan men ogräddad i mitten?
Det har säkerligen att göra med att du ställt kakan för högt upp i ugnen.
Ugnen kan ha varit för varm, tänk på att alla ugnar är olika och om det står 150°C i ett recept så kanske det inte alls stämmer med värmen på dig ugn då den kanske är mer effektiv och endast behöver 140°C.
Du kanske har råkat sätta ugnen på endast övervärme alt. grill – då blir den bränd till ytan och ingen värme kommer underifrån vilket gör att kakan inte blir genomgräddad.
Lägg lite folie över kakan om den ser ut att bli lite bränd och grädda sedan vidare.
Hur får jag saftigare bullar?
Till att börja med – smält ALDRIG smöret när du bakar vetebröd.
Smöret ska vara delat i kuber som blivit rumsvarma när de tillsätts i degen, det gör bullarna saftiga……..
Ha hellre i för lite mjöl än för mycket innan första jäsningen. Om degen skulle vara för kladdig när du stjälper upp den på ett bakbord så kan du arbeta in lite mer mjöl då. En deg med för mycket mjöl i gör bullarna torra, kompakta och hårda.
Hur gör jag en perfekt kladdkaka?
Vispa ALDRIG en kladdkakesmet, då samlas luft i smeten som kommer att göra kakan luftig och torr, ej kompakt och kladdig. Rör försiktigt ihop alla ingredienser med en träslev/slickepott.
Ha aldrig bakpulver eller något annat jäsmedel i en kladdkaka, vi vill inte att den ska resa sig och bli luftig.
När kakan är färdiggräddad ska kanterna vara fasta och mitten dallring, det ser du om du skakar lätt på formen.
Kladdkakan kan med fördel stå en natt i kylskåpet innan servering. Det är då den är som bäst.
Vad tycker ni om detta inlägg? Är det någonting som ni vill se mer av här i bloggem?
Lycka till med bakningen! ♥
Jättebra inlägg! Undrar även om du har något svar på vad man gör för fel när tårtbottnen eller kakan sjunker ihop i mitten?
Hej Frida,
Jag måste fråga om det här med varmluftsugn, när man läser recept och dess grader ska jag då utgå från samma temperatur med varmluftugn eller ska man sänka graderna något? Tycker att det är så svårt och jag antar att de flesta recept utgår från en vanlig ugn? 🙂
Tack för alla goda recept du delar med dig av och alla dessa otroligt fina bilder, jag beundrar verkligen människor som dig, som vågat ta steget för att arbeta med sin stora dröm! Du är grym 🙂
Kram
hej
Jättebra med lite förklaringar. Ibland blir det ju inte som man önskar…..vet Du varför inte ägg o strösocker blir tjockt o fluffigt då man vispar, utan mer rinnigt typ: mjölkkonsistens?? Har ägget frusit vid leverans t butik ?
Frågat äldre personer men de har inte varit med om detta.
Jag vispar ALLTID min kladdkaka med elvisp och den blir alltid skitbra. Kompakt och kladdig som den ska va?
Vad härligt! Jag skriver givetvis utifrån vad jag tycker. Hur skulle det se ut om jag visste hur alla människor i världen ville ha sin kladdkaka? Ha ha 😉
Ha en fortsatt fin dag. Kram 🙂
Jättebra inlägg 🙂 Mer sånt!
Tack! Kram på dig. <3