
Finns det någonting som jag inte skulle fira jul utan så är det mina favoritkolor.
Gammaldags Vaniljkola samt denna himmelskt goda Kardemummakola.
Detta är min absoluta favoritkola och om ni gör efter mitt recept här nedan så kommer ni snart att förstå varför.
Gammaldags Vaniljkola samt denna himmelskt goda Kardemummakola.
Detta är min absoluta favoritkola och om ni gör efter mitt recept här nedan så kommer ni snart att förstå varför.

Kardemumma med Vanilj och Havssalt.
Det är den absolut bästa smakkombinationen när det gäller kola.
Det salta möter det söta på ett sätt som får mina smaklökar att dansa i takt.. Bokstavligen!
Det är den absolut bästa smakkombinationen när det gäller kola.
Det salta möter det söta på ett sätt som får mina smaklökar att dansa i takt.. Bokstavligen!

När jag gör Kola så häller jag alltid upp smeten i avlånga brödformar.
På så vis blir kolan hög och lätt att skära i jämna bitar.
På så vis blir kolan hög och lätt att skära i jämna bitar.

Nu ska ni få receptet på denna kola.
Kardemummakola med Vanilj och Havssalt:
100 g Smör
2 dl Vispgrädde
3 dl Strösocker
1 dl Sirap, ljus
2 tsk Kardemummakärnor
1 tsk Vaniljsocker
En nypa Havssalt
–
+ Kardemumma
+ Havssalt
Gör så här:
Börja med att olja en brödform, ställ åt sidan.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme.
Tillsätt grädde, strösocker, sirap, vanilj och havssalt.
Låt koka till en seg kola, 122-123°C eller kulprovet.
Mortla kardemummakärnorna och rör ner när kolasmeten är klar.
Häll upp kolan i brödformen och låt stelna.
Innan du sedan skär kolan i bitar så strör du över lite extra kardemumma och havssalt.
Skär kolan i jämnstora bitar och paketera in dem i smörpapper.
Börja med att olja en brödform, ställ åt sidan.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme.
Tillsätt grädde, strösocker, sirap, vanilj och havssalt.
Låt koka till en seg kola, 122-123°C eller kulprovet.
Mortla kardemummakärnorna och rör ner när kolasmeten är klar.
Häll upp kolan i brödformen och låt stelna.
Innan du sedan skär kolan i bitar så strör du över lite extra kardemumma och havssalt.
Skär kolan i jämnstora bitar och paketera in dem i smörpapper.

LYCKA TILL! ♡
Gott! 😀
Ser riktigt gott ut, det måste jag testa! 🙂
Dessa ska jag baka i eftermiddag. Tack för ett himla fint tips 🙂
Hoppas de blev bra? 🙂 tack själv! Kran
Åh vad gott det både låter och ser ut ^^
Mums 😀 ser fantastiskt ut!
Ser jättegott ut!:)
Fin blogg!
Det lät ju riktigt gott 😀
Åh, det ser fantastiskt ut! Roligt att du lyckades så bra. Dessutom måste jag berömma dina fina bilder. Trevlig presentation av ditt julgodis!
Kram
Åh så gott! 🙂
Wow vilket recept! Och jag som älskar kardemumma. 🙂 Vad tror du om färsk grön kardemumma? Sånt där som är så underbart att göra kaffe med? 😀
Prova! 🙂
ååh! vad gott! 🙂
Vad gott 🙂
åh detta såg ju inte lite gott ut :}
ser ju grymt goda ut
Mumsigt!
Hur länge ska det koka ca?
Det ser otroligt gott ut 🙂
Den låter grymt god. Måste spara receptet.
Åh, låter gott! Har själv gjort kola idag, men det var bara den där vanliga man hittar i vilken kokbok som helst. Ska testa din med kardemumma nästa gång! Låter gott!
Testade det här receptet idag – och jag dööör vad gott!! Är definitivt inte sista gången jag gör dessa kolor till jul 😀
Åh vad hög och fin den blev, mina blir oftast väldigt platta 😛
Gör dem i en mindre form! 🙂
ser gott ut 🙂
Det lät och såg otroligt gott ut! Måste testa det någon gång själv 🙂
Åh så gott det låter!
åh vad gott :ooo
Gud vilka fina! Sjukt lyckad form. Jag gjorde också kola häromdagen, de var inte sådär snygga på långa vägar, haha.
Hej! Vilken fin blogg du har =)
Jag tänkte göra dessa kolor imorgon, de ser ju bara så goda ut =)
Jag undrar om du häller smeten i 1 eller 2 formar? Samt ungefär hur många det blir?
/Sara
Men guuu, så gott det ser ut!! 🙂 Måste testas!
Åhh vad gott det såg ut!
Vad gott!
mums
Åhh, ser helt fantastiskt gott ut! Måste verkligen provas!
Det kan de nog vara. Då får jag testa igen. Men första omgången tog slut ändå
Men åh så gott det ser ut!!
Ser riktigt gott ut!!
Hej! Gjorde dessa underbara kolor i lördags, smaken är jätte god men en del av mina blev sockriga i konsistensen, vad tror du jag gjort för fel? Jag älskar din blogg, super fin!
Hej! Vad tråkigt. Det kan bero på att du kanske har rört om i kolan lite för mycket. Då kristalliseras sockret. Kram & God Jul! 🙂
Såg goda ut, testade och det var dom!
Låder fantastiskt gott! Misslyckades kapitalt med att koka kola igår kväll så är lite skeptiskt till att prova igen. Har alltid gjort 5-minkola. Några tips på att lyckas med kolan?
Kola ska ta tid! Den ska inte kokas i endast fem minuter enligt mitt tycke. Den ska koka på medelhög värme länge, och man ska endast röra om någon gång då och då ganska försiktigt. Låt det ta tid, det är mitt bästa tips! 🙂 Kram!
Å vad gott! Kola och lite salt är såå smarrigt ihop!
Det ser sjukt gott ut! 😀
Har dock en fråga… får man behålla alla tänder när man äter kolan eller ryker några med?
Vad fin! Ser nästan ut som knäck 🙂
Underbart goda!! 🙂 Tusen tack för recept.. gjorde precis en omgång! Jag tog bort kolan från plattan vid 123 grader. Jag undrar om det är så man ska göra ? Märkte att temp. steg ytterligare till 124-125 grader direkt efter att kastrullen var borttagen… ? Blev hursomhelst GRYMT Goda. beroendeframkallande… 😛
Ser underbart gott ut!
Hej! Ser ju underbart ut!! Har aldrig gjort kola men hur vet man att den kommer upp i exakt dom graderna som står? Ska den koka på den temp hela tiden? Bränner det nåt så man måste röra en massa eller ska det bara puttra o sköta sig självt? Tänkte pröva på o göra egen kola om jag nu vet hur man ska göra =) Mvh Maria
Åh fy vad gott det såg ut! Det här måste jag baka!
Vet du hur länge de håller i rumstemp?
Vet du hur länge de håller i rumstemp?
Hej! Vet du hur länge dom håller i rums temp, efter dom vart frysta?
Älskar det här receptet! Lyckas klockrent varje gång. God variation på knäck.
Vad roligt att höra!! Stor kram!