Finns det någonting som jag inte skulle fira jul utan så är det mina favoritkolor.
Gammaldags Vaniljkola samt denna himmelskt goda Kardemummakola.
Detta är min absoluta favoritkola och om ni gör efter mitt recept här nedan så kommer ni snart att förstå varför.
Gammaldags Vaniljkola samt denna himmelskt goda Kardemummakola.
Detta är min absoluta favoritkola och om ni gör efter mitt recept här nedan så kommer ni snart att förstå varför.
Kardemumma med Vanilj och Havssalt.
Det är den absolut bästa smakkombinationen när det gäller kola.
Det salta möter det söta på ett sätt som får mina smaklökar att dansa i takt.. Bokstavligen!
Det är den absolut bästa smakkombinationen när det gäller kola.
Det salta möter det söta på ett sätt som får mina smaklökar att dansa i takt.. Bokstavligen!
När jag gör Kola så häller jag alltid upp smeten i avlånga brödformar.
På så vis blir kolan hög och lätt att skära i jämna bitar.
På så vis blir kolan hög och lätt att skära i jämna bitar.
Nu ska ni få receptet på denna kola.
Kardemummakola med Vanilj och Havssalt:
100 g Smör
2 dl Vispgrädde
3 dl Strösocker
1 dl Sirap, ljus
2 tsk Kardemummakärnor
1 tsk Vaniljsocker
En nypa Havssalt
–
+ Kardemumma
+ Havssalt
Gör så här:
Börja med att olja en brödform, ställ åt sidan.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme.
Tillsätt grädde, strösocker, sirap, vanilj och havssalt.
Låt koka till en seg kola, 122-123°C eller kulprovet.
Mortla kardemummakärnorna och rör ner när kolasmeten är klar.
Häll upp kolan i brödformen och låt stelna.
Innan du sedan skär kolan i bitar så strör du över lite extra kardemumma och havssalt.
Skär kolan i jämnstora bitar och paketera in dem i smörpapper.
Börja med att olja en brödform, ställ åt sidan.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme.
Tillsätt grädde, strösocker, sirap, vanilj och havssalt.
Låt koka till en seg kola, 122-123°C eller kulprovet.
Mortla kardemummakärnorna och rör ner när kolasmeten är klar.
Häll upp kolan i brödformen och låt stelna.
Innan du sedan skär kolan i bitar så strör du över lite extra kardemumma och havssalt.
Skär kolan i jämnstora bitar och paketera in dem i smörpapper.
LYCKA TILL! ♡
hej!
vill så gärna göra din gammeldags vaniljsmörkola med flingsalt, men länken funkar inte längre. kan du hjälpa mig så jag hittar det ? 🙂 försökt söka själv såklart. numera använder jag nästan bara dina recept, då man kan vara helt säker på att det blir TOPPEN! gjorde min första pepparkasdeg igår, VARFÖR har jag inte gjort det tidigare?! när man bakar allt själv men just de har jag köpt, tokigt ! men nu är det slut med det 🙂 mvh jenny
Hej fina Jenny! Tack snälla för dina fina ord, det gör mig superglad. Så roligt att du gillar recepten. 🙂
Kan det möjligtvis vara denna kola du menar? https://blogg.amelia.se/fridasbakblogg/2015/11/15/salt-smorkola-med-vanilj/
Ha en underbar vecka! Kram. <3
Kan man byta ut smör till margarin och grädde till exempelvis sojagrädde eller fungerade inte då?
Det funkar! 🙂