Godis

Kardemummakola med Vanilj & Havssalt

Finns det någonting som jag inte skulle fira jul utan så är det mina favoritkolor.
Gammaldags Vaniljkola samt denna himmelskt goda Kardemummakola.
Detta är min absoluta favoritkola och om ni gör efter mitt recept här nedan så kommer ni snart att förstå varför.
 
 
 
Kardemumma med Vanilj och Havssalt. 
Det är den absolut bästa smakkombinationen när det gäller kola.
Det salta möter det söta på ett sätt som får mina smaklökar att dansa i takt.. Bokstavligen!
 
 
 
När jag gör Kola så häller jag alltid upp smeten i avlånga brödformar.
På så vis blir kolan hög och lätt att skära i jämna bitar. 
 
 
 
Nu ska ni få receptet på denna kola. 

Kardemummakola med Vanilj och Havssalt:
100 g Smör
2 dl Vispgrädde
3 dl Strösocker
1 dl Sirap, ljus
2 tsk Kardemummakärnor
1 tsk Vaniljsocker
En nypa Havssalt

+ Kardemumma
+ Havssalt

 
Gör så här:
Börja med att olja en brödform, ställ åt sidan.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme.
Tillsätt grädde, strösocker, sirap, vanilj och havssalt.
Låt koka till en seg kola, 122-123°C eller kulprovet.
Mortla kardemummakärnorna och rör ner när kolasmeten är klar.
Häll upp kolan i brödformen och låt stelna.
Innan du sedan skär kolan i bitar så strör du över lite extra kardemumma och havssalt.
Skär kolan i jämnstora bitar och paketera in dem i smörpapper.
 
 
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
 
 
 
Subscribe
Notify of
guest
65 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josefine
6 years ago

Gott! 😀

Cassandra
6 years ago

Ser riktigt gott ut, det måste jag testa! 🙂

emma
6 years ago

Dessa ska jag baka i eftermiddag. Tack för ett himla fint tips 🙂

Anonymous
Reply to  emma
6 years ago

Hoppas de blev bra? 🙂 tack själv! Kran

Jenny
6 years ago

Åh vad gott det både låter och ser ut ^^

Anonymous
Anonymous
6 years ago

Mums 😀 ser fantastiskt ut!

Therése
6 years ago

Ser jättegott ut!:)

∞NORA∞
6 years ago

Fin blogg!

Darksess
6 years ago

Det lät ju riktigt gott 😀

Jasmine
6 years ago

Åh, det ser fantastiskt ut! Roligt att du lyckades så bra. Dessutom måste jag berömma dina fina bilder. Trevlig presentation av ditt julgodis!
Kram

Alina
6 years ago

Åh så gott! 🙂

David
6 years ago

Wow vilket recept! Och jag som älskar kardemumma. 🙂 Vad tror du om färsk grön kardemumma? Sånt där som är så underbart att göra kaffe med? 😀

Anonymous
Reply to  David
6 years ago

Prova! 🙂

Annsoh
6 years ago

ååh! vad gott! 🙂

Annster
6 years ago

Vad gott 🙂

erica
6 years ago

åh detta såg ju inte lite gott ut :}

Anonymous
Anonymous
6 years ago

ser ju grymt goda ut

ɑ n n i k ɑ
6 years ago

Mumsigt!

Anonymous
Anonymous
6 years ago

Hur länge ska det koka ca?

Stickan!
6 years ago

Det ser otroligt gott ut 🙂

Anonymous
Anonymous
6 years ago

Den låter grymt god. Måste spara receptet.

Jenny
6 years ago

Åh, låter gott! Har själv gjort kola idag, men det var bara den där vanliga man hittar i vilken kokbok som helst. Ska testa din med kardemumma nästa gång! Låter gott!

Emma
6 years ago

Testade det här receptet idag – och jag dööör vad gott!! Är definitivt inte sista gången jag gör dessa kolor till jul 😀

Anonymous
Anonymous
6 years ago

Åh vad hög och fin den blev, mina blir oftast väldigt platta 😛

Anonymous
Reply to  Anonymous
6 years ago

Gör dem i en mindre form! 🙂

Tommy
6 years ago

ser gott ut 🙂

Sara
6 years ago

Det lät och såg otroligt gott ut! Måste testa det någon gång själv 🙂

Ebba Molin
6 years ago

Åh så gott det låter!

Anonymous
Anonymous
6 years ago

åh vad gott :ooo

Julia
6 years ago

Gud vilka fina! Sjukt lyckad form. Jag gjorde också kola häromdagen, de var inte sådär snygga på långa vägar, haha.

Sara
Sara
6 years ago

Hej! Vilken fin blogg du har =)
Jag tänkte göra dessa kolor imorgon, de ser ju bara så goda ut =)
Jag undrar om du häller smeten i 1 eller 2 formar? Samt ungefär hur många det blir?
/Sara

Lisa
6 years ago

Men guuu, så gott det ser ut!! 🙂 Måste testas!

Anonymous
Anonymous
6 years ago

Åhh vad gott det såg ut!

Ida
Ida
6 years ago

Vad gott!

Anonymous
Anonymous
6 years ago

mums

Kajsa
6 years ago

Åhh, ser helt fantastiskt gott ut! Måste verkligen provas!

Emily
Emily
6 years ago

Det kan de nog vara. Då får jag testa igen. Men första omgången tog slut ändå

JULIASRECOVERY
6 years ago

Men åh så gott det ser ut!!

Anonymous
Anonymous
6 years ago

Ser riktigt gott ut!!

Emily
Emily
6 years ago

Hej! Gjorde dessa underbara kolor i lördags, smaken är jätte god men en del av mina blev sockriga i konsistensen, vad tror du jag gjort för fel? Jag älskar din blogg, super fin!

Anonymous
Reply to  Emily
6 years ago

Hej! Vad tråkigt. Det kan bero på att du kanske har rört om i kolan lite för mycket. Då kristalliseras sockret. Kram & God Jul! 🙂

Mats
6 years ago

Såg goda ut, testade och det var dom!

Mia Westberg
Mia Westberg
6 years ago

Låder fantastiskt gott! Misslyckades kapitalt med att koka kola igår kväll så är lite skeptiskt till att prova igen. Har alltid gjort 5-minkola. Några tips på att lyckas med kolan?

Anonymous
Reply to  Mia Westberg
6 years ago

Kola ska ta tid! Den ska inte kokas i endast fem minuter enligt mitt tycke. Den ska koka på medelhög värme länge, och man ska endast röra om någon gång då och då ganska försiktigt. Låt det ta tid, det är mitt bästa tips! 🙂 Kram!

Peasyeasy
6 years ago

Å vad gott! Kola och lite salt är såå smarrigt ihop!

Anonymous
Anonymous
6 years ago

Det ser sjukt gott ut! 😀
Har dock en fråga… får man behålla alla tänder när man äter kolan eller ryker några med?

Thea
6 years ago

Vad fin! Ser nästan ut som knäck 🙂

Kristina
Kristina
6 years ago

Underbart goda!! 🙂 Tusen tack för recept.. gjorde precis en omgång! Jag tog bort kolan från plattan vid 123 grader. Jag undrar om det är så man ska göra ? Märkte att temp. steg ytterligare till 124-125 grader direkt efter att kastrullen var borttagen… ? Blev hursomhelst GRYMT Goda. beroendeframkallande… 😛

Lena
6 years ago

Ser underbart gott ut!

Maria
6 years ago

Hej! Ser ju underbart ut!! Har aldrig gjort kola men hur vet man att den kommer upp i exakt dom graderna som står? Ska den koka på den temp hela tiden? Bränner det nåt så man måste röra en massa eller ska det bara puttra o sköta sig självt? Tänkte pröva på o göra egen kola om jag nu vet hur man ska göra =) Mvh Maria

Anonymous
Anonymous
6 years ago

Åh fy vad gott det såg ut! Det här måste jag baka!

Anonymous
Anonymous
6 years ago

Vet du hur länge de håller i rumstemp?

Anonymous
Anonymous
6 years ago

Vet du hur länge de håller i rumstemp?

Anonymous
Anonymous
6 years ago

Hej! Vet du hur länge dom håller i rums temp, efter dom vart frysta?

Karinsbakochbullar
4 years ago

Älskar det här receptet! Lyckas klockrent varje gång. God variation på knäck.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Karinsbakochbullar
4 years ago

Vad roligt att höra!! Stor kram!

Nästa inlägg

Himmelsk Smörkola med Vanilj

65
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x