Bröd

Knådfria Äppelfrallor

Eftersom att jag har så himla mycket äpplen hemma just nu så kommer det bli en del äppelrecept på bloggen.
Det tror jag inte att ni har något emot då jag antar att många av er också har en del äpplen hemma.
 
 
 
Som nummer två av mina äppelrecept är Äppelfrallor.
Det bästa är inte bara att det smakar underbart gott och blir otroligt saftigt, utan även att det knappt krävs någon knådning alls. Hur bra är inte det egentligen?
 
 
 
Jag tänkte dela med mig av receptet till er, och hoppas att ni kommer gilla brödet lika mycket som jag gör.
 
Receptet ger 17 st frallor á 100g.
 
Äppelfrallor:
50 g Jäst
5 1/2 dl Vatten
3 st Äpplen, rivna
0.5 tsk Salt
2 msk Matolja
5 dl Grahamsmjöl
12-14 dl Vetemjöl

Toppas med valfria frön

Gör så här:
Börja med att smula jästen i en stor bunke.
Häll över ljummet vatten och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt grahamsmjöl, matolja och vetemjöl.
Arbeta ihop degen med en slev eller slickepott.
Tillsätt rivna äpplen och salt.
Jobba ihop till en smidig deg.
Degen kan bli lite kladdig beroende på hur saftiga dina äpplen är, men det är ingen fara.
Låt sedan degen jäsa under bakduk i 40 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
Om degen är kladdig så arbetar du in lite mjöl här.
Dela degen i 17 delar och rulla dem till bollar.
Jag vägde mina för att få ganska jämna frallor, men det är så klart valfritt.
Lägg bollarna på en plåt med ganska bra mellanrum.
Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 250°C.
Pensla de färdigjästa frallorna med vatten och strö över t ex. solrosfrön.
Grädda frallorna i mitten av ugnen i 12-13 minuter.
Låt sedan svalna på ett galler.

Detta bröd går utmärkt att frysa in.
 
 
 
 
 
 
 
 LYCKA TILL! ♡
 
Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Frida Gerebrink
6 years ago

Jag är inte så förtjust i bakverk med äpplen i men mig gör det inget om det kommer komma mycket just sådana recept nu framöver. Det är ju lite det som är charmen i det hela, att man visar säsongsrelaterade recept 🙂

Anonymous
Reply to  Frida Gerebrink
6 years ago

Ja, visst är det så! Bakar även en del med lingon just nu.. Hinner knappt med bloggen i all bakning! 🙂 Kram på dig.

Lena i Wales
6 years ago

Vilken bra ide att använda äpplen till! Använder dem mycket i sallader, såser och grytor nu. Roligt med något nytt!

Anonymous
Reply to  Lena i Wales
6 years ago

Ja, eller hur! Brödet blir så himla gott och saftigt med lite äpple i! 🙂

Lene
Lene
6 years ago

Tack för ett superbra recept! Blev jättegoda frallor!

Em
Em
6 years ago

Det ser verkligen jättegott ut! Fina bilder!

trackback
3 years ago

[…] Morotssoppa med curry och ingefära + Äppelfrallor (Recept från SVT och Baka med Frida) […]

Nästa inlägg

Caramallows

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x