Nu kommer jag att dela med mig av ett toppenbra recept på Hemgjorda Chips.
Chipsen är väldigt kalorisnåla då potatisskivorna endast torkas i ugnen med kryddor, alltså utan olja eller liknande.
Hur goda köpta chips än är så tänker jag till en extra gång när jag får syn på hur många kalorier påsen innehåller. Jag räknar absolut inte kalorier och tänker inte alltid på vad jag egentligen stoppar i mig, men om det finns ett dåligt och ett bra alternativ, så väljer jag givetvis det som är bra. Dessutom är det ekonomiskt och roligt att göra sina egna chips. Ett stort plus är ju att man får välja precis vilken smak man vill ha på sina Chips! 🙂
Ingredienser:
Chipsen är väldigt kalorisnåla då potatisskivorna endast torkas i ugnen med kryddor, alltså utan olja eller liknande.
Hur goda köpta chips än är så tänker jag till en extra gång när jag får syn på hur många kalorier påsen innehåller. Jag räknar absolut inte kalorier och tänker inte alltid på vad jag egentligen stoppar i mig, men om det finns ett dåligt och ett bra alternativ, så väljer jag givetvis det som är bra. Dessutom är det ekonomiskt och roligt att göra sina egna chips. Ett stort plus är ju att man får välja precis vilken smak man vill ha på sina Chips! 🙂
För att dessa chips ska bli sådär perfekt krispiga och goda krävs det att dem får ligga och torka ganska många timmar, helst under natten. Och dagen efter kan man frossa i sina goda chips. Dvs. om du vill ha dina chips på fredagskvällen så kan du göra dem antingen på morgonen samma dag, men allra helst redan kvällen innan.
Receptet ger ca 100 g färdiga chips
Ingredienser:
6 normalstora Potatisar
Salt
Dina favoritkryddor
Gör så här:
Sätt ugnen på 100°C.
Klä två plåtar med Bakplåtspapper.
Klä två plåtar med Bakplåtspapper.
Om du vill skalet på (jag har det) så måste du skrubba potatisarna, annars så skalar du dem.
Skär potatisarna i så tunna skivor du kan, helst med en osthyvel.
Ju tunnare skivorna blir desto godare blir chipsen.
Skär potatisarna i så tunna skivor du kan, helst med en osthyvel.
Ju tunnare skivorna blir desto godare blir chipsen.
Lägg sedan skivorna så tätt du kan på plåtarna.
Strö sedan över kryddorna. Och snåla inte med dina kryddor!
Strö sedan över kryddorna. Och snåla inte med dina kryddor!
Sätt in båda plåtarna samtidigt i ugnen.
Sätt klockan på 15 minuter i taget, och när det gått 15 min så vädrar du ut fukten ur ugnen.
Sammanlagt ska chipsen stå inne i ca 1 h och 10 minuter.
När chipsen har börjat krulla sig så kan du börja röra runt bland dem.
Rör om bland chipsen var 15e minut då du vädrar ut fukten.
Kolla om chipsen är klara genom att plocka upp ett och bryt det på mitten, går det av så är dem klara.
Om chipset känns segt och inte bryts av så får dem stå inne i ugnen en stund till.
Sätt klockan på 15 minuter i taget, och när det gått 15 min så vädrar du ut fukten ur ugnen.
Sammanlagt ska chipsen stå inne i ca 1 h och 10 minuter.
När chipsen har börjat krulla sig så kan du börja röra runt bland dem.
Rör om bland chipsen var 15e minut då du vädrar ut fukten.
Kolla om chipsen är klara genom att plocka upp ett och bryt det på mitten, går det av så är dem klara.
Om chipset känns segt och inte bryts av så får dem stå inne i ugnen en stund till.
När chipsen sedan är klara så lägger du över alla på en plåt och låter den stå framme i torr miljö i minst 5 timmar, helst över natten.
När chipsen har stått och torkat får du äntligen frossa i dina alldeles egna chips! 🙂
LYCKA TILL! ♥
Men guuuuud vad gott!! Detta ska jag göra med detsamma så att barnen får lördagssnacks imorgon! Tusen tack för receptet och fin blogg! 🙂 kram
Det låter alldeles perfekt! Dina barn ska vara glada att ha dig. Tack själv! Kram 🙂
Mums 🙂
Åh! Det bara saftas i munnen……
Såg otroligt gott ut! Och vilken fantastisk blogg! Blir ju alldeles salig av alla underbara recept! 😀
Det där låter som ljuv musik i mina öron: frossa i chips! Jag som är "chipsoman"! Ska testa det där! Tack!