Bröd

Utsökt Soppbröd

Idag kommer ett enkelt recept på ett perfekt bröd att äta till soppan!
Det fungerar givetvis lika bra som frukostbröd, men det är något speciellt med att äta detta till soppan.

Varför brödet blev så stort är för att jag lät det jäsa endast en gång.
Och det gör jag för att jag vill ha det sådär stort och härligt luftigt.
Om du knådar degen och formar den till den form du vill ha, och låter den jäsa direkt på t ex plåten (istället för i bunken) i ca 1 1/2 – 2 timmar så blir brödet mycket luftigare och större.
När du knådar degen och låter den jäsa, sedan knådar igen – då knådar du ur all luft ur degen som jäst upp under första jästiden, och då blir degen genast mindre och mer kompakt, eller hur?
Förstår ni vad jag menar?

Jag jäser alltid mitt bröd endast en gång numera. Blir otroligt bra! 🙂

Ingredienser:
1 pkt färsk Jäst
4 dl ljummet Vatten
3 msk flytande Honung
1 dl kallpressad Rapsolja
10-12 dl Vetemjöl
1 msk flingsalt

Gör såhär: 
Börja med att smula ner jästen i en degbunke.
Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt) och rör ut jästen med vattnet.
Tillsätt sedan resten av ingredienserna.
Var försiktig med mjölet –  degen ska vara smidig och ganska lös! Absolut inte hård och kompakt.
Arbeta degen med maskin ca 10 min, om ni ska arbeta degen för hand så är det dubbla tiden som gäller.
Forma sedan degen med mjöliga händer, till en limpa.
Mjöla degen med mycket mjöl och lägg över vikt plastfolie utan att trycka plasten mot degen.
Täck sedan med en bakhandduk och låt jäsa i ca 1 1/2 – 2 timmar.
Snitta degen med ett par snitt och grädda det sedan i mitten av ugnen på 175°C i ca 45 minuter.
När brödets innetemperatur passerat 94°C, då är brödet klart.

Låt sedan brödet svalna helt på galler innan du skär i det.
Skär aldrig i ett varmt bröd!
Det är för att den ånga som kommer ut när du skär i det varma brödet behöver ge fukt åt brödet under tiden som det svalnar! Annars blir brödet torrt.

Serveras gärna med en stor klick smör och lite ost – helst till soppan! 🙂

 
LYCKA TILL! ♥

 

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karin
Karin
10 years ago

Hjälp vad stort det ser ut! ^^

Frida
Reply to  Karin
10 years ago

Det var verkligen enormt!

Anonymous
Anonymous
10 years ago

Får testa de receptet nån gång 🙂

Helen
Helen
6 years ago

Har gjort den super gott,, blir en deg till,,,

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Helen
6 years ago

Åh, ja detta bröd är ju så gott! Kram 🙂

Helen
Helen
6 years ago

Har bakat den supergott, ska göra en sats till nu,,, jag undrar om man kan ha den i form,,, och krydda den lite

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Helen
6 years ago

Du kan både baka brödet i form och ha i precis vilka kryddor som helst! Kram

Nästa inlägg

Hemgjorda Chips

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x