Bakelser

Rulltårtsbakelse

 
Hej! Hoppas att ni alla mår bra och har det bra denna lediga lördag.
Jag är ledsen att jag inte har kunnat publicera detta tidigare. Jag har helt enkelt haft annat att göra och ibland måste man prioritera. Men här har ni det!
Och glöm inte att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge!
 
Ingredienser:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk socker till papperet
 
Fyllning:
2 dl fast röd sylt (jag använde mig av hallonsylt).
Det går också bra med sockrade, mosade färska eller frysta bär.
 
Sätt ugnen på 250°C i god tid, den måste vara helt uppvärmd när smeten ska in.
Lägg bakplåtspapper i en långpanna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt, ca tre minuter med elvisp eller sex minuter för hand.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke och rör sedan ner det i smeten.
Rör om väl till en klumpfri smet.
Häll smeten i långpannan och bred ut den till en ca 30×40 cm stor kaka.
Grädda kakan ca 5 minuter så att den får fin färg och är genomgräddad.
Lägg ett bakplåtspapper på arbetsbänden och strö på socker – detta kan du göra medan ”kakan” står i ugnen.
Stäljp upp rulltårtan på det sockrade bakpapperet, dra av papperet som den gräddades på.
Bred på fyllningen och rulla snabbt ihop till en tät, fin fast rulle från långsidan.
Rulla in tårtan i papperet och låt den kallna med skarven ner.
Skär av ändarna. Skär till rulltårtan i 8 skivor och garnera dem t ex som på bilderna.
 
Garneringstips:
* Att spritsa eller breda på:
– Vispad grädde, chokladgrädde, lingongrädde, lemon curd eller smörkräm.
* Att variera med:
– Tunna chokladplattor, strössel, silverkulor, pyntgelé, marsipan, rostad mandel, rostade valnötter, punsch och likör.
* Frukt och bär:
– Blåbär, hallon, jordgubbar, björnbär, carambola, hjortron, vindruvor, physalis, vinbär, mandariner (från burk), ananas och kiwi.
*Lättsockrade såser av färska bär:
– Jordgubbar, hallon, mango eller passionsfrukt som dessert. Välj en sås eller två!
*Gröna blad:
– Citronmeliss, blomblad av ätliga blommor, t ex krasse.
 
LYCKA TILL! ♡
 
 

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Cake Pops

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x