Grekisk grönsaksgryta. Denna rätt är egenkomponerad efter en grönsaksgryta som vi åt i Grekland i höstas. Vi fick aldrig något recept men jag skrev ned ingredienserna som jag kände var i grytan. Sådant är fantastiskt tycker jag! Den påminner om en Ratatouille, fast ändå så långt ifrån på något vis. Jag kommer att kalla den för Grekisk grönsaksgryta. Prova vetja, jag tror ni kommer att gilla denna!
Toppa med lite olivolja, smulad fetaost och persilja. Åtminstone fetaosten, för den gör skillnad! Jag äter gärna denna rätt med ris som jag kokat med grönsaksbuljongtärning.
Grekisk grönsaksgryta:
Ingredienser:
3 msk olivolja
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stora tomater
2 röda paprikor
1 aubergine
1 zucchini
2 msk tomatpuré
2 burkar tomatkross á 400 g
2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk torkad basilika
1 msk torkad persilja
1 msk torkad oregano
1 nypa chiliflakes
salt & svartpeppar efter smak
Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 200°c.
2. Hacka lök, vitlök och alla grönsaker.
3. Hetta upp olivoljan i en gryta och tillsätt lök och vitlök, låt fräsa på medelhög värme tills det mjuknat.
4. Tillsätt sedan de hackade grönsakerna och låt fräsa i ett par minuter.
5. Rör ner tomatpuré, tomatkross och vatten. Tillsätt sedan buljongtärningar och alla kryddor.
6. Låt puttra under lock i tio minuter och tag sedan fram en ugnsform.
7. Häll över allt i formen och låt sedan stå i ugnen i 20 minuter.
8. Toppa gärna med lite olivolja, fetaost och persilja när du tagit ut grytan ur ugnen. Serveras med ris och ett gott bröd vid sidan!
Hoppas att det ska smaka! ♥
[…] Kakan kan ätas som den är till fikat eller med en klick lättvispad grädde eller vaniljglass om du vill servera den som dessert. Grekisk grönsaksgryta. […]
Hur många portioner skulle du säga att detta recept räcker till? ☺️
4-6 beroende på hur stora portioner man äter.. 🙂
Hur många grader ska ugnen stå på?
Det är ju det första som står. Ser jag först idag
Testade denna idag. Såååå god. Körde den i slow cookern. Blev kanonbra!
Åh vad roligt att höra! Det gör mig glad. Extra kul att du kört i slow cooker, jag har nyligen köpt en sådan som ska invigas i dagarna. Ska prova denna rätt då! Kram <3
Jag och familjen äter ofta denna, verkligen SÅ god! Det är en stor favorit hos tvååringen 🙂
Vad roligt att höra att ni gillar den! 🙂 Kram
Tack för en toppenblogg!!
Jag är inte så förtjust i aubergine, har du något tips på om man kan byta ut det till något annat?