Mat, Veganskt

Grekisk grönsaksgryta

grekisk_gronsaksgryta2Grekisk grönsaksgryta. Denna rätt är egenkomponerad efter en grönsaksgryta som vi åt i Grekland i höstas. Vi fick aldrig något recept men jag skrev ned ingredienserna som jag kände var i grytan. Sådant är fantastiskt tycker jag! Den påminner om en Ratatouille, fast ändå så långt ifrån på något vis. Jag kommer att kalla den för Grekisk grönsaksgryta. Prova vetja, jag tror ni kommer att gilla denna!

grekisk_gronsaksgryta1Toppa med lite olivolja, smulad fetaost och persilja. Åtminstone fetaosten, för den gör skillnad! Jag äter gärna denna rätt med ris som jag kokat med grönsaksbuljongtärning.

Grekisk grönsaksgryta:

Ingredienser:
3 msk olivolja
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stora tomater
2 röda paprikor
1 aubergine
1 zucchini
2 msk tomatpuré
2 burkar tomatkross á 400 g
2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk torkad basilika
1 msk torkad persilja
1 msk torkad oregano
1 nypa chiliflakes
salt & svartpeppar efter smak

Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 200°c.
2. Hacka lök, vitlök och alla grönsaker.
3. Hetta upp olivoljan i en gryta och tillsätt lök och vitlök, låt fräsa på medelhög värme tills det mjuknat.
4. Tillsätt sedan de hackade grönsakerna och låt fräsa i ett par minuter.
5. Rör ner tomatpuré, tomatkross och vatten. Tillsätt sedan buljongtärningar och alla kryddor.
6. Låt puttra under lock i tio minuter och tag sedan fram en ugnsform.
7. Häll över allt i formen och låt sedan stå i ugnen i 20 minuter.
8. Toppa gärna med lite olivolja, fetaost och persilja när du tagit ut grytan ur ugnen. Serveras med ris och ett gott bröd vid sidan!

grekisk_gronsaksgrytaHoppas att det ska smaka! ♥

Missa inte att följa mig bakom kulisserna på Instagram & Facebook. ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
4 years ago

[…] Kakan kan ätas som den är till fikat eller med en klick lättvispad grädde eller vaniljglass om du vill servera den som dessert. Grekisk grönsaksgryta. […]

Madelen
Madelen
4 years ago

Hur många portioner skulle du säga att detta recept räcker till? ☺️

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Madelen
4 years ago

4-6 beroende på hur stora portioner man äter.. 🙂

Alexandra
Alexandra
4 years ago

Hur många grader ska ugnen stå på?

Alexandra
Alexandra
Reply to  Alexandra
4 years ago

Det är ju det första som står. Ser jag först idag

Jeanette
Jeanette
4 years ago

Testade denna idag. Såååå god. Körde den i slow cookern. Blev kanonbra!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Jeanette
4 years ago

Åh vad roligt att höra! Det gör mig glad. Extra kul att du kört i slow cooker, jag har nyligen köpt en sådan som ska invigas i dagarna. Ska prova denna rätt då! Kram <3

Sara
Sara
4 years ago

Jag och familjen äter ofta denna, verkligen SÅ god! Det är en stor favorit hos tvååringen 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sara
4 years ago

Vad roligt att höra att ni gillar den! 🙂 Kram

Helena
Helena
4 years ago

Tack för en toppenblogg!!
Jag är inte så förtjust i aubergine, har du något tips på om man kan byta ut det till något annat?

kladdkaka_cookie_dough1312

Nästa inlägg

Kladdkaka med cookie dough - Recept ur kladdkakor deluxe

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x