Saffransbullar med vit choklad är som små sockerdoppade fluffiga moln som doftar av saffran och gömmer en massa god vit choklad. De är otroliga och absolut inte bakade för sista gången här hemma innan jul, det kan jag säga.
Ser du så goda de ser ut? De är penslade med lite smält smör efter gräddning, och sedan doppade i strösocker. Den biten kan du skippa om du vill, men jag lovar att det höjer smakerna något oerhört. Ska man fika så ska man fika, lite så tänker jag. Och dessa saffransbullar med vit choklad vill du gärna äta minst två av, i alla fall så vill jag det.
HÄR finner du recept på annat gott att baka till jul.
TIPS:
Förvaring: I påsar som du sluter tätt först när bullarna svalnat helt.
Hållbarhet: Fem dygn i skafferi eller tre månader i frys.
Saffransbullar med vit choklad, 24 st:
Fyllning:
100 g smör
0.5 dl brun farin strö
0.5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl chokladknappar
Bulldeg:
500 g kall standardmjölk
50 g färsk jäst
1 g saffran
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1100 g vetemjöl (ca. 18 dl)
200 g rumsvarmt smör
0.5 tsk salt
Garnering:
1 ägg + 2 tsk vatten
100 g smör
2 dl strösocker
Gör så här:
- Börja med att röra ihop smör, farinsocker, strösocker, vaniljsocker och vit choklad i en skål. Ställ åt sidan.
- Lös jästen i mjölken, gärna i en skål till din assistent. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop en smidig deg. Låt maskinen gå på låg hastighet i 20 minuter. Du kan också knåda för hand, gärna lika länge.
- Dela degen i 24 jämnstora bitar och fyll varje bit med en tesked av fyllningen. Nyp ihop så att ingen fyllning sedan flyter ut. Lägg bullarna på två plåtar.
- Låt jäsa under bakduk i 1.5-2 timmar.
- Sätt ugnen på 225°c över/undervärme.
- Vispa upp ägg, vatten och salt. Pensla bullarna och grädda sedan mitt i ugnen i 10-12 minuter, tills de fått en fin gyllene färg.
- Tag ut och låt svalna en aning.
- Pensla med smält smör och doppa i strösocker.
Lycka till! På min instagram visar jag i en video hur jag bakar dessa ljuva Saffransbullar med vit choklad.