Bullar, Julbak

Saffransbullar med apelsin

48 röster
Saffransbullar med apelsin

Saffransbullar med apelsin är en bulle som jag rekommenderar som allra varmast. Den blir otroligt saftig med en fyllning av vaniljsmör. Apelsin behöver du givetvis inte ha om du inte vill, men vågar du så prova! Saffran, vanilj och apelsin är nämligen helt galet gott tillsammans.

Saffransbullar med apelsin

När jag bakade dessa Saffransbullar med apelsin så tog jag samma recept på deg som jag har till mina Lussebullar med vaniljfyllning. Då förstår ju ni som bakat de bullarna att dessa är precis lika saftiga.

TIPS:
* Veganskt: Byt mejerier mot växtbaserade alternativ och pensla med vatten innan gräddning.
* Förvara bullarna i plastpåsar i skafferi i ett par dagar, eller i frys i tre månader.

Saffransbullar med apelsin, 30 st:

Fyllning:
150 g smör 
1 dl strösocker
0.5 dl brun farin strö
2 tsk vaniljsocker
rivet skal från en apelsin

Bulldeg:
500 g kall standardmjölk 
50 g färsk jäst
1 g saffran
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1100 g vetemjöl (ca. 18 dl)
200 g rumsvarmt smör 
0.5 tsk salt

Pensling:
1 ägg
1 tsk vatten
1 nypa salt

Garnering:
130 g smör 
2 dl strösocker

Gör så här:

  1. Fyllning: Rör ihop samtliga ingredienser till en krämig fyllning, låt stå. 
  2. Bulldeg: Lös jästen i mjölken, gärna i en skål till din assistent. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop en smidig deg. Låt maskinen gå på låg hastighet i 20 minuter. Du kan också knåda för hand, gärna lika länge. 
  3. Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk och kavla ut den till en stor rektangel. 
  4. Bred på fyllningen och rulla ihop till en tight rulle.
  5. Skär ca. 2 cm breda skivor av degen och fäst änden under bullen, lägg på plåtar.
  6. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, i ca. 2 timmar i rumstemperatur. 
  7. Vispa upp ägg tillsammans med vatten och salt, pensla sedan alla bullar.
  8. Sätt ugnen på 225°c över/undervärme och grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 10 minuter, tills de är gyllene i färgen. 
  9. Tag ut ur ugnen och låt svalna en aning innan du penslar dem med smält smör och doppar dem i strösocker. Toppa eventuellt med lite rivet apelsinskal.
  10. Låt sedan svalna helt på avsvalningsgaller.
På mitt instagramkonto visar jag hur jag bakar bullarna i en video. 🙂

Lycka till med dina saffransbullar med apelsin!

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Saffranscookies med vit choklad

Nästa inlägg

Saffranscookies med vit choklad

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x