Äppelkladdkaka med smörstekta äpplen som är smaksatta med kanel och kardemumma. Så otroligt gott och jag toppar hela härligheten med en hemgjord vaniljvisp. Ni bara måste prova nu när det börjar finnas fina äpplen i både trädgårdar och butik.
Såhär ser de ut utan vanijvispen. De sjuker ner en aning i mitten och blir som små skålar viket är perfekt för fyllning av just vaniljvisp, eller varför inte en kula vaniljglass? Det ska jag prova efter att ha värmt en kladdis i micron en snabbis.
Äppelkladdkaka, 12 st:
Fyllning:
30 g smör
2 äpplen
1 msk brun farin strö
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
Kladdmuffins:
100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Gör så här:
- Fyllning: Hetta upp smöret i en stekpanna. Skala och finhacka äpplena och lägg dem i pannan med smöret. Tillsätt farinsocker, kanel och kardemumma, rör om och låt puttra i ett par minuter tills äpplena blivit mjuka. Tag av från värmen och låt stå.
- Kladdkaka: Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och placera ut 12 stabila muffinsformar på en plåt.
- Smält smöret i en kastrull och tag av från värmen. Tillsätt resterande ingredienser och rör om till en jämn smet.
- Fördela smeten jämnt i formarna. Toppa med äppelfyllningen.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 10-12 minuter, tag ut och låt svalna helt.
Lycka till med bakningen! Missa inte min senaste youtubevideo.
Och här finner du fler recept på kladdkakor.
Bakpulver?
Inte i denna kladdkaka 🙂
Jag försöker skriva ut detta recept från min IPad men lyckas inte. Är det inte meningen att man ska kunna skriva ut, eller har du förslag på hur man ska göra.
Jag gjorde dessa i afton, men de “satte sig” aldrig, var smetiga även när de svalnat. Vad gjorde jag fel?
För kort gräddningstid skulle jag gissa på. <3