Denna ljuva Mjölkchokladcheesecake med salta karamellpopcorn går inte av för hackor, det vill jag lova. Allt gott som du kan tänka dig i samma kaka. Denna kvalar in direkt på min top tre av alla mina cheesecakes!
TIPS:
* Använd glutenfria kex för en glutenfri kaka. Se också till att chokladen är fri från gluten.
* Förvaras inpackad i ex. plast, i frys. Håller i frys i upp till en månad. Fryses utan kola och popcorn som garnering.
Mjölkchokladcheesecake med karamellpopcorn, 8-10 bitar:
Botten:
100 g smör
300 g digestivekex
Fyllning:
200 g mjölkchoklad
500 g färskost
2 dl vispgrädde
1 dl karamelliserad mjölk
1 nypa flingsalt
Karamellpopcorn:
75 g smör
3 msk ljus sirap
1.5 dl brun farin strö
1 tsk bikarbonat
8 dl salta popcorn
Garnering:
1.5 dl karamelliserad mjölk
Gör så här:
- Botten: Smält smöret och låt stå. Mixa kexen till ett fint smul i en matberedare. Blanda ner smöret tills allt är väl blandat.
- Klä botten av en form med löstagbar kant (22 cm) med bakplåtspapper.
- Häll kexsmulet i formen och packa hårt med baksidan av en sked till ett jämnt lager, ställ i frysen medan du gör fyllningen.
- Fyllning: Smält chokladen och låt den svalna en aning. Vispa färskost, grädde, karamelliserad mjölk och flingsalt till en fluffig smet med elvisp på hög hastighet. Tillsätt sedan chokladen och vänd runt med en slickepott. Häll smeten i formen och ställ tillbaka i frysen. Låt frysa i minst 2 timmar.
- Karamellpopcorn: Sätt ugnen på 75°c över/undervärme och klä en plåt med bakplågspapper. Smält ihop smör, sirap och socker på medelhög värme. Rör hela tiden tills allt socker smält.
- Tillsätt bikarbonat och under omrörning – nu kommer smeten snabbt att bubbla upp och bli tjockare. Tag av frän värmen och häll karamellsmeten över popcornen. Rör tills allt blandats väl.
- Ställ plåten mitt i ugnen och grädda popcornen i ca. 20 minuter. Tag ut och låt svalna innan du delar i bitar.
- Garnering: Bred på den karamelliserade mjölken och toppa med dina karamellpopcorn.
Lycka till med bakningen! Missa inte att följa mig på Instagram för mer inspo! 🙂
Hei hvilken typ karamelliserad mjölk ?
Kan man förbereda den några timmar innan man serverar den? Har ej möjlighet att fixa toppingen där jag ska servera den.
Du kan förbereda den långt innan, ett par veckor om du så önskar, iom att den är fryst! 🙂
Popcornen kan du förvara i en kakburk eller påse! 🙂
Ska den serveras fryst eller ska det tina innan servering?
Jag brukar låta den stå framme en kvart innan servering ca. 🙂
Fina Frida!
När du skriver karamelliserad mjölk, menar du dulce de leche?
Ja, precis! 🙂