Hörni, mina vänner. NU har jag börjat julbaka på riktigt. Eller jag har nog gjort det en tid nu, men utan att dela det här. Så nu tycker jag att vi kör! Jag älskar allt som har med julbak att göra så mycket att jag precis släppt min Julbok. Det är något visst med den ljuva doften som sprider sig hemma, värmen och glädjen bland de som får smaka är också speciell. Idag har jag dammat av en gammal goding som jag tyckte förtjänade både ny text och nya bilder här på bloggen. Mina ljuva “Lussesemlor”.
Jag fyller mina Saffranssemlor med vaniljkräm. Hemkokt är godast om du frågar mig, men det funkar givetvis med en köpevariant också! Ibland får en ta genvägar. Receptet är mitt recept på klassiska semlor.
TIPS:
* Förvara bullarna i tårtkupa (eller hög burk med tättslutande lock) i kylskåpet. De håller fint i 2 dygn.
* Gör bullarna vegansk genom att utesluta ägg och byta mejerier till mjölkfria produkter. Använd också en vegansk vaniljkräm.
Saffranssemlor med vaniljkräm, 20 st:
Deg:
5 dl rumsvarm standardmjölk
50 g jäst
1 g saffran (mortla med 1 tsk strösocker)
1 msk mortlade kardemummakärnor
1 dl strösocker
2 rumsvarma ägg
1 msk vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör
14 dl vetemjöl special
0.5 tsk salt
+ 1 ägg att pensla med
Vaniljkräm:
1 st vaniljstång
4 dl mjölk
1 dl strösocker
4 äggulor
4 msk majsstärlekse
25 g smör
Fyllning:
2 dl vaniljkräm
3 dl vispgrädde
+ lite florsocker till garnering
Gör så här:
- Bulldeg: Blanda mjölk och jäst i en bunke (gärna den till din assistent om du har en sådan). Rör tills jästen löst sig och tillsätt sedan resterande ingredienser.
- Arbeta ihop en smidig deg, 5 minuter i maskin eller 10 minuter aktivt knådande för hand. Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk.
- Dela degan i 20 jämnstora delar. Rulla varje bit till en tight boll. Lägg på bakpapperklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i rumstemperatur i ca. 2 timmar – tills de nått dubbel storlek. Gör vaniljkrämen under tiden.
- Vaniljkräm: Dela vaniljstången på mitten (längs med) och skrapa ur fröna, koka sedan upp frön och stång med mjölk och strösocker.
- Vispa äggulor och majsstärlekse vitt och pösigt. Häll sedan den heta mjölkblandningen över äggvispet under konstant vispning.
- Sila tillbaka allt i kastrullen och koka ihop till den tjocklek du önskar på krämen. Vispa ner smöret när krämen tas av från värmen – vispa hela tiden tills krämen är slät. Ställ sedan i kylskåp
- Sätt ugnen på 225°c över/undervärme och pensla bullarna med uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter, tills de fått fin färg både på ytan och undersidan (lyft en bulle med en stekspade och kika).
- Tag ut bullarna och låt svalna helt.
- Fyllning: Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp, vispa långsamt så att grädden blir riktigt fluffig. Häll ner grädden i en spritspåse med eller utan tyll.
- Klipp upp semlorna och fyll dem med vaniljkräm. Spritsa på grädden och lägg på locket. Pudra till sist över lite florsocker.
Missa inte min Julserie på Youtube HÄR. Lycka till med bakningen!
Kanske ska ändra mandelmassa till vaniljkräm istället 😁.
Tack snälla, hade missat det! 🙂 Kram!