Nej, jag får inte nog pavlova i miniformat. Det är bland det bästa jag vet tror jag, och det kanske är för att det är så enkelt att baka? Roligt att variera? Fint rent utseendemässigt? Eller kanske för att det är så förbaskat GOTT! Tidigare var favoriten min minipavlova med vaniljbakad rabarber, men nu tar dessa priset. Med en len chokladkola, fluffig grädde och daim. Mums!
Se hur den ser ut när jag delat den på mitten! Det bästa med att forma marängen som små skålar är helt klart att det finns plats för så himla mycket fyllning, inte sant?
Pavlova med chokladkola, 12 st:
Maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk majsstärkelse
1 tsk saft från citron
Chokladkola:
100 g mörk choklad, 70%
1.5 dl karamelliserad mjölk – denna (adlink)
Topping:
3 dl vispgrädde
1 st. dubbeldaim
Gör så här:
- Maräng: Börja med att sätta ugnen på 160°c över/undervärme och placera ut 12 muffinsformar på en plåt, ställ åt sidan.
- Vispa äggvitan till ett fast skum med elvisp eller i din köksassistent, vispa på hög hastighet. Tillsätt sedan lite socker i taget under konstant vispning och när allt socker är tillsatt så låter du marängen vispas i 5 minuter. Känn mellan fingrarna –när sockerkristallerna inte går att känna så är marängen klar.
- Vänd ner majsstärleksen samt citronsaften och rör om.
- Klicka ut marängsmet i muffinsformarna och forma gropar i samtliga formar.
- Ställ in i ugnen och sänk värmen till 120°c, grädda mitt i ugnen i ca. 1 timme. Stäng sedan av ungen och låt marängerna stå och svalna tills ugnen blivit helt kall.
- Chokladkola: Smält chokladen på låg värme i en kastrull, rör hela tiden så att det inte bränner fast i botten. Tag av från värmen och rör ner den karamelliserade mjölken. Rör till en len, tryffelliknande smet.
- Fyll marängskålarna med chokladkola och toppa med lättvispad grädde och finhackad daim.
Lycka till! Glöm inte att spana in min instagram för mer inspiration.
Vad använder du för choklad? Tycker det är svårt att välja en bra sort…
Kan man förvara marängen i kylskåp så man kan göra fyllning o toppa dem dagen efter ? 🙂
Omg, d ser ljuvligt ut. Denna ska jag göra till gästerna på mina födelsedag 😍 går det att förbereda? Typ marängen och såsen för att sedan bara ”bygga” hur isåfall förvarar man marängen och chokladsåsen? 💗
Nyfiken på svar men. Tänker att man kanske kan göra marängen på kvällen och låta dem stå i ugnen över natten. Att man bara tar fram dem och slutför när man ska ha dem?
Precis, så kan du göra! Det går jättebra 🙂
Ser såå gott ut! Men hur lyckas jag göra gropar i? Tycker bara det sjunker ner igen.
Vad kan man byta ut den karamelliserade mjölken till? Är laktosintolerant så kan inte använda produkten
Karamelliserad kokosmjölk! 🙂
Kan man förbereda chokladkolan dagen innan?
Det går jättebra <3
Du skriver: Stäng sedan av ungen och låt marängerna stå och svalna tills ugnen blivit helt kall.
Ska de stå i ugnen tills den blivit kall? Med öppen eller stängd lucka?
Precis! Med stängd lucka 🙂