Maränger

Pavlova med chokladkola

85 röster
Pavlova med chokladkola
Pavlova med chokladkola, fluffig grädde och krispig daim. Serveras i portionsform.

Nej, jag får inte nog pavlova i miniformat. Det är bland det bästa jag vet tror jag, och det kanske är för att det är så enkelt att baka? Roligt att variera? Fint rent utseendemässigt? Eller kanske för att det är så förbaskat GOTT! Tidigare var favoriten min minipavlova med vaniljbakad rabarber, men nu tar dessa priset. Med en len chokladkola, fluffig grädde och daim. Mums!

Se hur den ser ut när jag delat den på mitten! Det bästa med att forma marängen som små skålar är helt klart att det finns plats för så himla mycket fyllning, inte sant?

Pavlova med chokladkola, 12 st:

Maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk majsstärkelse
1 tsk saft från citron

Chokladkola:
100 g mörk choklad, 70%
1.5 dl karamelliserad mjölk – denna (adlink)

Topping:
3 dl vispgrädde
1 st. dubbeldaim

Gör så här:

  1. Maräng: Börja med att sätta ugnen på 160°c över/undervärme och placera ut 12 muffinsformar på en plåt, ställ åt sidan.
  2. Vispa äggvitan till ett fast skum med elvisp eller i din köksassistent, vispa på hög hastighet. Tillsätt sedan lite socker i taget under konstant vispning och när allt socker är tillsatt så låter du marängen vispas i 5 minuter. Känn mellan fingrarna –när sockerkristallerna inte går att känna så är marängen klar. 
  3. Vänd ner majsstärleksen samt citronsaften och rör om.
  4. Klicka ut marängsmet i muffinsformarna och forma gropar i samtliga formar.
  5. Ställ in i ugnen och sänk värmen till 120°c, grädda mitt i ugnen i ca. 1 timme. Stäng sedan av ungen och låt marängerna stå och svalna tills ugnen blivit helt kall.
  6. Chokladkola: Smält chokladen på låg värme i en kastrull, rör hela tiden så att det inte bränner fast i botten. Tag av från värmen och rör ner den karamelliserade mjölken. Rör till en len, tryffelliknande smet.
  7. Fyll marängskålarna med chokladkola och toppa med lättvispad grädde och finhackad daim.

Lycka till! Glöm inte att spana in min instagram för mer inspiration.

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Johanna
Johanna
2 years ago

Vad använder du för choklad? Tycker det är svårt att välja en bra sort…

Vicky
Vicky
2 years ago

Kan man förvara marängen i kylskåp så man kan göra fyllning o toppa dem dagen efter ? 🙂

Lena Isacharro
Lena Isacharro
2 years ago

Omg, d ser ljuvligt ut. Denna ska jag göra till gästerna på mina födelsedag 😍 går det att förbereda? Typ marängen och såsen för att sedan bara ”bygga” hur isåfall förvarar man marängen och chokladsåsen? 💗

Carolina Lindgren
Carolina Lindgren
Reply to  Lena Isacharro
1 year ago

Nyfiken på svar men. Tänker att man kanske kan göra marängen på kvällen och låta dem stå i ugnen över natten. Att man bara tar fram dem och slutför när man ska ha dem?

Jenny
Jenny
2 years ago

Ser såå gott ut! Men hur lyckas jag göra gropar i? Tycker bara det sjunker ner igen.

Lotta Widén
Lotta Widén
2 years ago

Vad kan man byta ut den karamelliserade mjölken till? Är laktosintolerant så kan inte använda produkten

Therese Hagström
Therese Hagström
2 years ago

Kan man förbereda chokladkolan dagen innan?

Anneli
Anneli
1 year ago

Du skriver: Stäng sedan av ungen och låt marängerna stå och svalna tills ugnen blivit helt kall.
Ska de stå i ugnen tills den blivit kall? Med öppen eller stängd lucka?

Nästa inlägg

Rulltårta med äpple och vaniljkräm

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x