
Jag har bakat dessa äppelmuffins med smul säkert tio gånger den senaste veckan. De är så goda att du nästan blir beroende. Det är som en saftig vaniljmuffins med gömma av smör- och kanelstekta äpplen som toppats med smuldeg. Som en paj och muffins i ett, precis som mina hallonmuffins med smul.

För att baka dessa muffins glutenfria så byter du vetemjöl mot samma mängd glutenfri mjölmix. Både i själva muffinssmeten och i smulet.
Äppelmuffins med smul, 12 st:
Fyllning:
2 msk smör
2 stora äpplen
2 msk strösocker
2 tsk kanel
1 tsk mortlad kardemumma
Muffins:
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
Smul:
25 g rumsvarmt smör
0.5 dl vetemjöl
0.5 dl havregryn
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
- Fyllning: Skala, kärna ur och finhacka äpplena (ca. 1×2 cm bitar). Hetta upp smöret i en stekpanna och tillsätt äpplen. Stek tills de blivit mjuka och tillsätt strösocker, kanel och kardemumma. Låt sjuda i ett par minuter och tag sedan av från värmen, låt stå.
- Smul: Nyp ihop alla ingredienser till en smulig massa. Låt stå.
- Muffins: Börja med att sätta ugnen på 175°C och ställ ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt.
- 2. Vispa smör och strösocker krämigt med elvisp. Tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa ihop.
- 3. Rör ner resterande ingredienser med en slickepott.
- 4. Fördela smeten jämnt i formarna och fördela sedan äppelfyllningen över – tryck ner dem lite i smeten.. Toppa med smuldeg och grädda mitt i ugnen i ca. 15 minuter – tills de bir gyllene i färgen.
Lycka till med bakningen! Glöm inte att tagga @bakamedfrida i era bakbilder på instagram!
Ska det verkligen vara hallon i smeten?
Godaste muffinsen jag någonsin har bakat. Varje tugga innehåller allt för att det ska bli helt perfekt. Smakar äppelpaj. Helt ljuvliga!!!
Detta gör mig glad! Så roligt att höra <3
Fattar inte vad jag gjorde för fel. Svällde över från varenda form och blev som en stor sörja på plåten. Kanske borde ha skrivit att man måste ha STORA folieformar som håller all smet på plats. Stor besvikelse!
Hej! Vad tråkigt. Att tänka på när du bakar muffins är att en form sällan ska fyllas mer än 2/3, så om du får smet över efter att alla formar är fyllda så är det bara att plocka fram fler formar. Detta är pappersformar och inte folie! 🙂