Rödbetsfrallor är mitt nya favoritbröd. Det är både gott, saftigt och fint. För att inte tala om enkelt! Degen rör du ihop med en slev, in i kylskåpet med hela skålen och låt jäsa över natten. Sedan stjälper du upp degen på morgonen och gräddar av lagom till frukost. SÅ smidigt! Jag har en förkärlek till nattjäst bröd. Fler varianter finner ni här.
Jag toppar mina frallor med sesamfrön, och det är bara för att jag älskar sesamfrön! Denna gång hade jag bara svarta hemma, så då fick det bli svarta. Men du kan också toppa med andra kärnor och frön.
Nattjästa rödbetsfrallor, 12 st:
25 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
2 msk olivolja (annan olja funkar också)
1 msk honung (kan uteslutas)
1 tsk flingsalt eller 2 tsk vanligt salt
11 dl vetemjöl
85 g grovt riven rödbeta
+ sesamfrön till garnering
Gör så här:
- Rör ihop alla ingredienser till en klibbig deg i en skål där degen får plats att jäsa. Den ska vara som en tjock gröt i konsistensen. Arbeta med t.ex. en träslev.
- Täck skålen med plast och ställ i kylskåpet i minst 8 timmar.
- Stjälp upp degen på väl mjölad arbetsbänk och dela den i 12 bitar (beroende på hur stora frallor du önskar). Vänd dem i mjölet – arbeta inte degen, för då punkterar du dem och de säckar ihop.
Lägg frallorna på bakpappersklädd plåt – eller i en muffinsplåt. Pensla med lite vatten och strö över sesamfrön. - 4. Sätt ugnen på 225°c. Grädda sedan brödet i ca. 15-20 minuter, tills de fått en gyllene färg. Tag ut och låt svalna innan du skär dem.
Lycka till med baket! Hoppas att bröden ska smaka. Missa inte att följa mig på Instagram för härlig inspiration!