Dumlegrottor. Ja, den gamle godingen! Jag fick ett infall idag när jag scrollade igenom gamla inlägg på bloggen. Jag såg då att mina dumlegrottor behövde en rejäl uppfräschning i både bild och text. Så här har ni världens godaste dumlegrottor återigen!
Jag tog en tugga när kakan fortfarande var lite ljummen, se på dumlen som rinner ut sådär fint. Otroligt gott! Det var länge sedan jag bakade dessa godbitar, och jag kan säga att det får inte dröja lika länge till nästa gång.
Här finner ni fler recept på småkakor.
TIPS:
- Knåda degen tills den precis går ihop! Överarbeta den inte.
- Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix för att få kakdegen glutenfri.
- Byt smör mot mjölkfritt margarin för att få kakdegen vegansk.
Dumlegrottor, 24 st:
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
12 st dumlekolor
1 tsk flingsalt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä två plåtar med bakplåtspapper.
- Knåda ihop alla ingredienser (utom dumle och salt) till en smidig deg.
- Rulla till 24 jämnstora bollar och lägg dem på plåtarna. Forma en grop i varje degboll, gärna med något runt i trä – t.ex. skaftet av en träslev (som du doppar i mjöl mellan gångerna).
- Dela dumlekolorna på hälften och tryck ner dem i degbollarna med kolasidan uppåt.
- Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 12 minuter. Tag ut och strö över flingsalt. Låt svalna en aning innan du lyfter dem från plåten.
Lycka till med bakningen! Glöm inte att kika in på min facebooksida.
Hej!
Kan man frysa dumlegrottorna?
Det kan du göra! De håller fint i tre månade i frys. Packas i en fryspåse eller frystålig burk med tätslutande lock. 🙂